Kezdőlap » 5 elem tana » Fa elem – Immunrendszer
faelem

Fa elem – Immunrendszer

A Fa a tavasz, valaminek a kezdete, a reggel, a napfelkelte, az élet születése, az elindulás, a mozgásba lendülés, a természet újjászületése. Amikor hajtani kezdenek a növények, rügyezni kezdenek a fák, világra jön egy gyermek, elkezdődik egy új nap. A zöld szín jelképezi. Testünk alkotóelemei közül az izmok, inak, a mozgás létrehozói tartoznak ide, a külvilággal a szem tartja a kapcsolatot. Időjárási elemek közül a Szél a gyors, hirtelen változó, „Tavaszi szél vizet áraszt…”, a mozgáshoz kapcsolható.

Jin szerv: Máj

A működési kör feladata, hogy elvégezze az emésztést, rendben tartsa az anyagcserét, harmonizálja az életerőt.  A vért tápanyagokkal látja el, átalakítja összetételét, tárolja, és az izmokba küldi, azaz az aktivitás, az izmok, inak és izületek szabad mozgásáért felel.  A körmök a máj külső megnyilvánulása, amiből meg lehet állapítani a máj állapotát. A máj a kínai hagyományos felfogás szerint “védőpajzsot” jelent, ami méregtelenítő funkciójára utal. A Máj felel a védelemért, az előrelátásért, a tervezésért, a felszabadításért. A máj meridián tehát felel azért is, hogy terveket tudjunk szőni, döntéseket tudjunk hozni, képesek legyünk előre átgondolni cselekedeteink következményeit.

Jang szerv: Epehólyag

A máj termeli az epét, ami a máj munkáját segítve részt vesz a máj meridián funkcióinak megvalósításában, így a fej energiájának a kontrolljában is. A fejfájások, migrének nagy része az epehólyag meridiánhoz köthetők, s ezt különösen jól mutatja, hogy a fájdalmak e típusa legtöbbször kapcsolatban áll az elfogyasztott táplálékkal is. Az epehólyag meridián felelős a döntéseinkért is, a dolgok működésbe hozásáért, a cselekvés elkezdéséért.

Fa érzékszerv: szem

A Máj kapuja a szem, azaz az egyetlen mozgásra képes érzékszervünk. A Máj a testnedveket, a folyadékot könnyé alakítja, amely a szem révén keletkezik. A látás az éberséggel, tudással van kapcsolatban.

Szervóra

Epehólyag: 23-1 óra között: ekkor a legintenzívebb az epehólyag görcskészsége, kevésbé csillapítható a fájdalom.

Máj: 1 és 3 óra között, a szervezet teljesítőképessége ebben az időben a legalacsonyabb. A máj teljes erővel méregtelenít, nem szabad tovább terhelni.

Fa érzelem – düh, harag, elégedetlenség

Immunrendszerünk harmonikus működésének megbomlását a kielégületlenség, a sok bosszúság, visszafojtott düh felhalmozódása jelzi. A haragnak megvan a helye az életünkben, de fontos, hogy időnként kieresszük magunkból a gőzt, nehogy tovább gyűljön és forrongjon. Ezt megtehetjük a fitneszteremben sportolással, koncerten tombolással, táncolással…

„Mérgesek leszünk”, ha a Máj nem tudja méregtelenítő munkáját jól végezni. A máj nem tűri az összeszorítottságot, és az egyensúlyra törekvés érdekében ki akar terjedni . A harag az energiát kifelé, felfelé mozgatja, a normális Fa Szél mozgásiránnyal összhangban mozog. Ha túlzott vagy tartós a haragunk, akkor szétszórja az energiát, ha elfojtott, akkor gátolja az energiát, és stagnáláshoz vezet. A túlzott harag következménye fülzúgás, szomjúság, szédülés, hányás és gyakori fejfájás. A magunkba fojtott düh egy darabig gyűlik, de egyszer csak kirobban, és önmagunk ellen tör, ami a védő-funkción keresztül autoimmun betegséget okozhat. Az elfojtott harag vagy neheztelés lehet az okozója a tartós depressziónak is.

Harag esetén a máj energiája akadályozza a lép, hasnyálmirigy működését is, ami hasmenést okozhat. Nyelvünkben a „rosszmájú”, „epés megjegyzés”, a „méregzöld” kifejezések bizonyíthatják az ősi tudást. Ha valakit „elönt az epe”, az haragra gerjed. Akinek „felforr az epéje”, abból kitör az elfojtott düh. A ki nem adott harag hosszú távon epekövekhez vezethet. A sok düh rontja a szemet, „nem látunk a dühtől”, fizikai és lelki értelemben is. Haraggal nem tudunk jól megalapozott döntéseket hozni, nem látjuk az igazságot, előfordulhat, hogy „magunk alatt vágjuk a fát”. „A harag rossz tanácsadó.”

Fa energia – szél

A szél jang természetű erő, a tavaszhoz kapcsolódik, a mozgás jellemzi. Ha valamiben nincs mozgás, a kínai analógia szerint nincs benne szél. A szél sajátos mozgást képvisel, kiszámíthatatlan módon feltámad majd elül, ezáltal felkavarja a dolgok helyét és megzavarja irányukat. Behatol a test belsejébe, s gyakran más külső erőkkel, így a hideggel vagy a forrósággal társulva támadja meg a szöveteket. A szél legközönségesebb hatása a meghűlés: ha a qi gyenge, a szél és a hideg könnyen áthatol a test felszínén, s megtámadja a tüdőt. A szél a belső diszharmóniának is oka lehet, amely gyakran a májtól ered. A „szél a májban” kínai kifejezés a nagyfokú diszharmóniának olyan állapotát jelöli, amely gutaütéshez vagy Parkinson-kórhoz vezethet.

Fa íz – savanyú

A savanyú, összehúzó íz a Fa elem íze, színe a zöld. A savanyúnak összehúzó hatása van, ami segít egyensúlyban tartani a máj szétszóró, kiterjedő energiáit, hűtő hatásával a Víz elem uralma alatt álló szervekre hat, serkenti az emésztést és az anyagcserét. Ha a Máj energiában túlsúly keletkezik, — például a várandós anyuka magzatát a Máj, mint idegent érzékeli,— az energia szétszóródik. Ilyenkor a kismama ösztönösen savanyút kíván, ami az energiákat kissé összehúzza, ellensúlyozza a túlzott szétáradást. A savanyú összehúz, gyengíti a Májat, a csípős íz erősíti a gyenge Májat, segít szétszórni az energiáját.

Energiazavar tünetei

A bőr száraz és porszínű, a felszínen hiányzik a zsírosság és nedvesség. Puha, gyenge, töredezett körmök, fénytelen haj.

Máj meridián:

 • májbetegségek, hepatitisz, fokozott fáradékonyság
 • nőgyógyászati, menstruációs problémák, ciszta, mióma, daganatok
 • felfúvódás, hasi feszülés, hascsikarás, émelygés, emésztési zavarok
 • izületi, mozgásszervi problémák, kötőszövet gyulladás
 • fejfájás, fülzúgás, szédülés, homályos látás, szemszárazság, szemgyulladások, zöldhályog
 • a meridiánpálya mentén fellépő izom, izületi problémák (pl. a térd szemének tekintik a máj 7. pontját)

Kiegyensúlyozatlan viselkedés és emóciók, dühkitörések, harag, lobbanékonyság, fokozott ingerültség, túlérzékenység hangokra, ízekre, szagokra, frusztráltság, gyenge gondolkodáskészség, túlterheltség érzése kikapcsolódásra való képtelenséggel, túl nagy tervek, túlfokozott önkontroll, gyenge önirányítás

Epehólyag meridián:

 • epeproblémák, epekövek
 • hirtelen bekövetkező szaggató, lüktető, szúró fájdalom
 • féloldali, halántéki fejfájás, migrén, keserű szájíz, gyakori sóhajtozás
 • fokozott izzadás, hirtelen fellépő forróságérzet vagy hideglelés
 • hirtelen fellépő magas láz, hirtelen jövő erős viszketés, csalánkiütés, ekcéma
 • a kulcscsont feletti gödör és a hónalj fájdalmas duzzanatai, csomós gyulladások a hónaljban és a nyakon
 • emelkedő melegségérzet a lábikra és a láb belső oldalán
 • külső ízületi fájdalmak a pálya egész vonalán, a bordákon, a csípőn, a térden, bokán, a kis lábujj melletti ujj nehéz mozgathatósága

Alkotókészség hiánya, döntésképtelenség, ködös gondolkodás, élettervek megvalósítására való képtelenség, részletek iránti fokozott figyelem, kicsinyesség, túlfokozott felelősségérzet, krónikus elégedetlenség, türelmetlenség, állandó lobbanékonyság.

A Fa táplálása

A Fa elem megfelelő táplálása szükséges, ha a fenti tüneteket észleljük magunkon. A Fa elem energiahiányának több oka lehet, de legtöbbünknek a Fa elem blokádja miatt vannak problémáik, főként az elfojtott érzelmek miatt. A máj tehermentesítésére fogyasszunk rendszeresen a Fa elemhez tartozó frissítő hatású ételekből, mellette erősítsük az immunrendszerünket. Amikor az epehólyagunkkal van problémánk, akkor a Fa elemhez tartozó nyugtató, hűsítő hatású ételekkel néhány hét alatt helyreállíthatjuk a működési egyensúlyt.

Fa ételek

Forrósító hatású: ecet, pálinka

Melegítő hatású: sertésmáj, póréhagyma, mogyoró, szezámmag, cseresznye, málna, naspolya, balzsamecet, élesztő, bazsalikom, csalán

Semleges hatású: marhamáj, tönkölybúza, édesburgonya, sóska, mandarin, szilva, szőlő, csipkebogyó, tárkony, petrezselyemzöld

Frissítő hatású: csirke, kacsa, borjúmáj, savanyú káposzta, zöldbab, zellerszár, fejes saláta, aludttej, tejföl, citrom, alma, eper, egres, fekete áfonya, meggy, ribizli, szeder, narancs, meggylé, kapor

Hűtő hatású: kacsamáj, libamáj, házinyúl, joghurt, kefír, túró, paradicsom, uborka, ecetes uborka, spenót, rebarbara, kivi, ananász, pezsgő

 

Felhasznált irodalom:

 • Temesvári Gabriella: Öt elem tana
 • www.lengyeljudit.hu

Check Also

vízelem

Víz elem – Keringési rendszer

A Víz elem az összefogást jelképezi, különböző anyagokat képes egyesíteni, összetapasztani. A hideg klimatikus energia ...

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*