Kezdőlap » 5 elem tana » Fém elem – Légzőrendszer
femelem

Fém elem – Légzőrendszer

A Fém a formavétel, a sűrűsödés, a megkövesedés, a koncentráció, a befelé fordulás fázisa. Az univerzumot összefogó lényeg, a szerkezet, a mélység, a dimenzió. A Nap nyugodni készül, égtája a nyugat. A napszakok közül az este tartozik ide, amikor a nappal a végére jár. Az évszakok közül az ősz, amikor a tápanyagok „besűrűsödnek” a gyümölcsökben, gyökerekben, magokban. Az emberéletben az alkony, az öregkor, a bölcsesség ideje. A Fémhez tartozó érzelem a szomorúság, a búcsú a nyártól, a nappaltól, az élettől, az önmagunkba visszahúzódás. A Fém elemhez a szárazság klimatikus energiája tartozik, hiszen ez az összehúzódás ideje, a levelek elszáradnak, a nedvek visszavonulnak.

Jin szerv: Tüdő

A Tüdő az Égi Energiát, a levegőt szétosztja a szervezetben, ő a fuvallatok ura, a légzés ellenőre.  A Tüdő tisztítja a folyadékok útjait, a Léptől kapott testfolyadékot lefelé pumpálja, a Vese felé irányítja a vizeletet, a Szív felé a vért, a bőrhöz az izzadságot. A Tüdőt Kínában a vizek legfelső forrásának hívják, tehát vizek szempontjából ő számít a legfelső pontnak, és ő nyomja lefelé a testfolyadékokat és a qit. A Tüdő termeli az izzadságon kívül az orrváladékot, a nyálkát.

Jang szerv: Vastagbél

A Vastagbél a Vékonybéltől kapott szilárd ételmaradékot székletté alakítja, szállítja és üríti. Fontos kiválasztó rendszer.

Fém szövet: Bőr, haj, szőrzet

A Tüdő energia a szőrzetért, a bőrért, mint külső védőszervért is felel. A faggyúmirigyek és verejtékmirigyek munkáját irányítja, nyitja-zárja a pórusokat, az izzadást szabályozza. A lélegzés nagy része a bőrön keresztül történik. A bőr nagyfokú égési sérülésénél, vagy a pórusok eltömődésénél szabályos fulladás állhat be. A bőr fontos kiválasztó apparátus, a bőr állapota a tüdő állapotát is mutatja. Az elégtelen kiválasztás jele, ha a szervezet a bőrön keresztül akarja eltávoztatni a mérgeket, azaz a bőrön kiütések, pörsenések, pattanások jelentkeznek. Sok esetben a széklet rendezésével a bőrproblémák is elmúlnak.

Fém érzékszerv: Orr

A Tüdő a külvilággal a kapcsolatot az orron keresztül tartja. Minden, ami az orrba nyílik — a felső légutak, a mandulák, az arcüregek, az orrüreg — a Tüdő irányítása alatt állnak. Minden, ami az orrban történik — nátha, arcüreggyulladás, orrviszketés, orrvérzés — valamilyen Tüdő energiazavarra vezethető vissza. Lelki értelemben a Fém elem segít megéreznünk a veszélyt, előremegsejteni dolgokat. Nyelvünk kifejezi ezt az összefüggést a „Jó orra van hozzá!” „Kiszagolta a dolgot” szólásokkal.

Szervóra

3-5-ig: a tüdő aktív ideje, felkészül az egész napi munkára. A férfiak nemi aktivitása ebben az időintervallumban a legnagyobb, mert ilyenkor termelődik a  legtöbb nemi hormon.

5-7-ig: ekkor működik legaktívabban a vastagbél. Ez az egészséges székletürítés ideje. Megszabadítjuk szervezetünket a salakanyagban található mérgektől, így azok nem tudnak visszaszívódni, teljesítőképességünket csökkenteni.

Fém érzelem: szomorúság

Légzőrendszerünkre a szomorúság van hatással. A bánat az alapvető emberi érzések közé tartozik, de ha túl sokáig van jelen, akkor az egyensúly felborul. A túlzott bánat depressziót okoz és vele csökken a tüdő energiája. A túlzott szomorúság testhelyzete az összegörnyedt vállak, beesett mellkas, „lógó orr”. Ez a testhelyzet gátolja a Tüdőt feladatának ellátásában, betegséghez vezethet. De fordítva is igaz, a tüdőbetegek testtartása görnyedtté válik, és pesszimista, szomorú, reményvesztett, kevés érzelmet mutató emberek lehetnek. Vigyázzunk a testtartásunkra! Ne lógassuk az orrunkat! A depressziós érzelmek az általános energiát is csökkentik, ami különösen a szívre hat vissza, fáradtságot, légszomjat, gyakori sírást eredményezve. A szívre ható szomorúság miatt vérhiány is fellép, nőknél ilyenkor gyengül a menstruáció is.

Fém íz – csípős

Az erős íz a Fém elem íze, színe a fehér és a Tűz elem uralma alatt álló szervekre hat . A Fém összehúzódó energiáit a csípős íz szétoszlató hatása tartja egyensúlyban.  A csípős ételek segítik a keringést a testben, elősegítik a pangó vér és a megrekedt energia útjának felszabadítását, serkentik a Tüdő és a Vastagbél működését. A fűszeres íz mértékkel használva hat a váladék felszaporodása ellen is. A túlzott csípős íz azonban szétszórja az energiát, túlműködést okoz. Irritálja a májat, a tüdőt és a beleket, ernyeszti az izmokat és az ereket, károsítja a bőrt. A túlzott csípős íz hatását keserűvel ellensúlyozhatjuk, a keserű keményít.

Energiazavar tünetei

  • légzőszervi, melléküregi megbetegedések, ill. ezek akut és krónikus gyulladásai
  • tüsszögés, köhögés, hörghurutok, tüdőgyulladás, influenzás megbetegedések, megfázásra való hajlam
  • asztma a hideg évszakokban, túl szapora légzés, légszomj, tüdőbaj
  • ősz-téli depresszió, ősszel megjelenő bőrbetegségek, a bőr gyulladásos és gennyes megbetegedései
  • száraz bőr és nyálkahártya, száraz ekcéma, sömör, bőrhámlás, bőrérzékenység
  • halk beszéd, rekedtség, nyakfájás, száraz köhögés, szem-, orr és szájszárazság,
  • székrekedés, fekélyes vastagbél gyulladás, a bélflóra egyensúlyának felborulása, bélgörcsök, a belek böfögéssel járó gombás megbetegedései
  • hideg kéz, hidegrázás, megfázás általi reuma, immungyengeség

Tüdő meridián: emocionális fásultság, depresszió, melankólia, kisebbrendűségi érzés.

Vastagbél meridián: titkolózás, a már átélt, de már nem aktuális érzelmek, érzések elfojtása. Érzelmi szinten problémák merülhetnek fel az ajándékozás és elfogadás aktusával kapcsolatban. Az illető úgy érezheti, hogy nem értékelik eléggé, esetleg úgy érzi, hogy kihasználják, és ez nem látható belső depresszió kialakulásához vezethet.

A Fém támogatása

Megfelelő légző gyakorlatokkal javítható a tüdő és a vastagbél energiaállapota, ezáltal a lelkiállapot is. A teljes légzés alkalmával — rekeszizom segítségével végzett hasi légzés — a tüdőben lévő levegővel tulajdonképpen átmasszírozzuk a beleket. Táplálkozás terén a Fém energiáit az összehúzó savanyú ízzel erősíthetjük, illetve a szétszóró csípős-fanyarral gyengíthetjük.

Fém ételek

Forrósító hatású: cayenne bors, chili, fahéj, gyömbér, szegfűbors, torma

Melegítő hatású: póré, kakukkfű, lestyán, snidling, szegfűbors, bors, curry, babérlevél, mustár, koriander, csirkehús, vadhúsok, rokfort sajt, földimogyoró

Semleges hatású: zellergumó, libahús, őszibarack, borsikafű

Frissítő hatású: rizs, vöröshagyma, retek, karalábé, vadnyúlhús

 

Felhasznált irodalom:

  • Temesvári Gabriella: Öt elem tana
  • www.lengyeljudit.hu

Check Also

vízelem

Víz elem – Keringési rendszer

A Víz elem az összefogást jelképezi, különböző anyagokat képes egyesíteni, összetapasztani. A hideg klimatikus energia ...

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*