Kezdőlap » 5 elem tana » Föld elem – Emésztőrendszer
Föld elem

Föld elem – Emésztőrendszer

A Föld minden ősi mitológiában a termékenység, az „anyaföld”, a táplálás, gyümölcsözés, az anyaság szimbóluma. Az átalakulásnak, átváltozásnak felel meg. Egyes irodalmak a nyárutónak feleltetik meg, de helyes az évszakok közti átmenetnek, átalakulásnak értelmezni. Napszakként az éjszakából a reggelbe való átmenet, azaz a hajnal, a reggelből a délbe való átmenet, és az alkony.

Az emberi életben a magzati lét, a kamaszkor, a változókor, az életből a halálba való átmenet, tehát az átmeneti időszakok. Égtája a közép. Éghajlati tényezője a felhősödés, eső, nyirkosság, mint az átalakulás —pára, felhő, eső — kifejezője. A nedvesség mindent nehezít, — nehéz, mint a föld — akadályozza a mozgást. A Föld elem adja a szervezet ritmikáját, mint az alvás-ébrenlét, étvágy-emésztés, ki- és belégzés, menstruációs ciklus, a fizikai-lelkiszellemi aktivitás ritmusa, miként a Földnek a tengelye körüli forgásának ritmusa, melyből következik a napszakok, évszakok változása is. Színe a sárga-barna.

Jin szerv: Lép, hasnyálmirigy

A Lép a Nagy Átalakító, szabályozza az emésztést, a táplálék átalakítását, felszívását, tárolja a táplálkozási energiát, keringésbe hozza és szétosztja a táplálékot. A táplálás a vérre is vonatkozik, jórészt a vér révén is valósul meg. A Lép gyűjti össze a vért, az erekben tartja, táplálja az érfalakat, szabályozza az alvadást. Meghatározza a zsírszövet, a kötőszövet, a tartószalagok állapotát, ezáltal helyükön tartja a belső szerveket.

A Léphez tartoznak a nyirokszövetek, nyirokerek, nyirokcsomók, a mandulák, a féregnyúlvány, a bélnyálkahártya kötőszövetek, a vörösvértest-képző csontvelő, az emlőmirigyek. A Lép szabályozza az étvágyat, az ízek megkülönböztetését, az ízérzékelést. A száj, az ajkak, a szájüreg révén kapcsolódik a külvilággal. A Lép a Gyomorral együtt felel a nyálelválasztásért, valamint a folyadékok nyákká, anyatejjé alakításáért. Energiahiánykor a nyák besűrűsödik, elapad az anyatej.

Jang szerv: gyomor

A Gyomorhoz hozzátartozik a nyelőcső, és a patkóbél is. Feladata a folyadék és tömör táplálék fogadása, felaprítása, puhítása, emésztése, továbbítása. Az energiát lefelé mozgatja. Ha az energia nem tud lefelé mozogni hanem visszaáramlik, az a hányás.

Föld érzelem: együttérzés, aggodalom

A Föld az energiaközpont és a gondolkodás irányítója. Ha kevés a Föld energia, akkor cél nélküli, zavaros gondolkodás, aggódás, aggályoskodás, problémakeresés, biflázás, töprengés lesz a jellemző, aminek hatására az életenergia megakad. Ez gátolja a Lép átalakító funkcióját, ami emésztési rendellenességekhez, gyomorfekélyhez, étvágytalansághoz, szellemi tunyasághoz és a testben nehézség-érzéshez vezet.

Lelkünkben a Föld az együttérzésben, elismerésben, szimpátiában, az egymásrautaltság felismerésében és elfogadásában, önbizalomban nyilvánul meg. Föld jellemzője a szellemi javak gyűjtése, feldolgozása, a szellemi táplálkozás, tudásvágy. Felborult energiát jelent az olthatatlan, szenvedélyes tudásszomj, a megszállott gyűjtőszenvedély, a munkamánia, az önsajnálat. Az erőn felül bizonyítani akarás árt a Lépnek.

Föld íz: édes

Az édes íz a Föld elem íze és a Fa elem uralma alatt álló szervekre hat. Színe a sárga. A természetes édes íz ellazítja a testet, nyugtató hatással van a lépre, gyomorra és hasnyálmirigyre.  A meleg-édes természetű növények, mint a ginseng, jang sajátságúak, a hűvös édes gyümölcsök pedig jin karakterűek. Az agresszív édes íz, mint a cukor és a méz épp ellenkező hatást fejt ki a szervezetben, ugyanis a túl sok édesség a szívet fojtogatja, a vesét károsítja. Az édes tehát kis mértékben táplálja, nagymértékben megtámadja a Lép energiáit. Hatása a savanyúval elnyomható. A Lép energiája édessel erősíthető, keserűvel gyengíthető.

Az energiazavar tünetei

 • cukorbetegség
 • étvágytalanság, alultápláltság, energiahiány, gyengeség, fáradtságérzés
 • étkezések utáni éhségroham, anyagcsere megbetegedések,
 • gyomorpanaszok, gyomorégés, gyomorsavtúltengés
 • felfúvódás, teltségérzés, émelygés, hányás, böfögés, csuklás
 • gyomorhurut, bélrendszerre és gyomorra húzódó influenza, meghűlés, nyálkahártya gyulladásai
 • ínygyulladás, ajak herpesz, gombás fertőzések
 • kötőszöveti, izomgyengeség, reumatikus megbetegedések és gyulladások
 • aranyér, visszérpanaszok, vizeletcsöpögés, végbélviszketés,
 • meddőség, hasmenés, túlsúlyosság, kóros soványság, vérszegénység
 • édesség utáni heves vágy illetve undor

Lelki megnyilvánulásai

Lép meridián:

Zavaros, nehézkes, lassú gondolkodás, szétszórtság, emlékezetzavar, elillanó gondolatok és kényszerképzetek, kényszercselekedetek, dogmatizmus, túlfűtött gondoskodás és önsajnálat, szorongásos állapotok, bánat, gyökértelenség érzése – az ember nehezen szokja meg az új környezetet.

Gyomor meridián:

Az illető képtelenné válik a szeretet, valamint környezete elfogadására. A diszharmónia túlérzékenységet idézhet elő az érzelmi hatásokkal szemben, gondterheltség – vagy épp ellenkezőleg – közönyösség, elkeseredettség, túlzott hallgatás, felületesség, haragkitörések.

A Föld táplálása

Napjainkban az emésztőrendszerünk rengeteg stressz hatásnak van kitéve, a tartósítószerek, permetszerek lebontása és egyéb hatások hatalmas terhet rónak a lép és a gyomor energiájára.  A legyengült Föld elemnek jelentős mennyiségű Tűz elemre van szüksége ahhoz, hogy az egyensúlyát fenntartsa, emellett gondoskodnia kell a Fém elemről is, hogy az ne vonjon el onnan energiát. A kibillent egyensúlyt melegítő hatású jang hangsúlyos táplálkozással állíthatjuk helyre, mivel a Föld elemhez rendelt, melegítő hatású ételek erősítik a lépet és megnyugtatják a gondolkodást.

Föld ételek

Forrósító hatású: ánizs, édeskömény, édesgyökér, méz, erőlevesek, tokaji bor

Melegítő hatású: csokoládé, dzsemek, lekvárok, marcipán, dió, mandula, mazsola, borsó, kelbimbó, paprika, sárgabarack, marhahús, tojás sárgája

Semleges hatású: köles, kukorica, brokkoli, burgonya, cukkini, fehérrépa, sárgarépa, kelbimbó, pulykahús, borjúhús, szőlő, datolya

Frissítő hatású: bab, borsó, csicseriborsó, lencse, kukoricaolaj, napraforgóolaj, olívaolaj, árpa, köles, rozs, avokádó, kapor, saláta, alma, körte, tej, krémsajt, tejszín, vaj

Hűtő hatású: laskagomba, gombafélék, kínai kel, sütőtök, tök, dinnye, banán, kenyér

 

Felhasznált irodalom:

 • Temesvári Gabriella: Öt elem tana
 • www.lengyeljudit.hu

Check Also

vízelem

Víz elem – Keringési rendszer

A Víz elem az összefogást jelképezi, különböző anyagokat képes egyesíteni, összetapasztani. A hideg klimatikus energia ...

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*