Kezdőlap » 5 elem tana » Öt elem tana
kínai öt elem

Öt elem tana

A táplálékból és levegőből szerzett életerő, a chi meghatározott, a test felszínén lévő meridiánoknak nevezett energiapályákon fut. A meridiánok egyensúlyt teremtenek, eltávolítják az elzáródásokat, szabályozzák az anyagcserét, meghatározzák a sejtmegújulás sebességét és módját. Áramlásuk éppen olyan lényeges, mint a vér áramlása.

Öt elem

A természetben is megtalálható öt elem (Fa, Tűz, Föld, Fém, Víz) az életenergiánk öt különböző tulajdonságának a megnyilvánulásai.  Minden testrészünk egy elemhez tartozik, az elemekhez pedig egy érzelem, íz, szín, hang, évszak társul.

Fa Tűz Föld Fém Víz
Jin meridián Máj

Szív,

szívburok

Lép,hasnyálmirigy Tüdő Vese
Jang meridián Epe Vékonybél,hármas melegítő Gyomor Vastagbél Húgyhólyag
Anatómiai rendszer Izmok, inak Erek Kötőszövet, hús Bőr, haj Csont
Érzékszerv Szem Nyelv Száj Orr Fül
Érzékelés Látás Tapintás Ízlelés Szaglás Hallás
Hang Kiabálás Nevetés Éneklés Sírás Nyögés
Íz Savanyú Keserű Édes, pikáns Csípős Sós
Szín Zöld Piros Sárga Fehér Kék/fekete
Évszak Tavasz Nyár Nyárutó Ősz Tél
Energia Szél Meleg Nedvesség Szárazság hideg
Bolygó Jupiter Mars Szaturnusz Vénusz Merkur
Ártó érzelem Harag, düh,agresszió,elégedetlenség Túláradó öröm,bánat, gyász Túlzott együttérzés,aggodalom Szomorúság,bánat, gond Félelem

Az 5 elem között különböző ciklusok zajlanak, az egyensúly fenntartásához szükség van tápláló és romboló ciklusra. Minden elem az óramutató járása szerint őt követő elemet táplálja és a kettővel utána következő elem működését gátolja. Két támadó ciklust is megkülönböztetünk. Ha az egyik elem túlságosan megerősödik, akkor a kettővel mögötte lévőre támad, azaz arra visszahat. Ha az egyik elem túlságosan meggyengül, akkor az őt korlátozó másik elem teljesen legyűri azt. A ciklusban valamennyi elem kapcsolatban van egymással, ezért minden energiatöbblet vagy hiány kihat az egész szervrendszerre.

5elem4

A külvilág olyan befolyásai, mint a hideg, meleg, nedvesség is okozhat betegséget, vagy rosszabbítani tudja azt. Bármilyen hangulati tényező túlzása vagy elnyomása szintén a hozzátartozó szervek működési zavarával járhat. De viszont is igaz, a szervi betegségek okoznak hangulati zavarokat.

Az energiapályák

A 12 meridián valójában egyetlen energiapálya egy-egy részét jelenti. Ez az energiapálya végighalad az egész testen egy láncot alkotva, amelyben minden meridián a következőhöz kapcsolódik. Tizenkétszer bukkan a felszínre és így 12 szakaszként jelenik meg, minden szakaszt arról az elsődleges szervről vagy szervrendszerről neveztek el, amelyet az adott rész ellát. Egy működési körhöz tartozik egy jin és egy jang meridián, melyek egy jin és egy jang szervet táplálnak.  A jin szerv a főszerv, a jang szerv a mellékszerv, mely védelmezi a főszervet. A működési körökhöz egy-egy szövetréteg, egy-egy testnyílás, illetve érzékszerv tartozik. A nyílások teszik lehetővé, hogy a külvilággal kontaktusban legyünk. Két további energiapályát ismerünk, a központi és irányító meridián, melyeken keresztül lépnek ki- és be a külső energiák. A központi meridián a testen elöl, középen, az irányító meridián a test hátoldalán középen fut.

Fa elem – Immunrendszer

Máj (jin)és epehólyag (jang)

A Fa a tavasz, valaminek a kezdete, a reggel, a napfelkelte, az élet születése, az elindulás, a mozgásba lendülés, a természet újjászületése. Amikor hajtani kezdenek a növények, rügyezni kezdenek a fák, világra jön egy gyermek, elkezdődik egy új nap. A zöld szín jelképezi. Testünk alkotóelemei közül az izmok, inak, a mozgás létrehozói tartoznak ide, a külvilággal a szem tartja a kapcsolatot. Időjárási elemek közül a Szél a gyors, hirtelen változó, „Tavaszi szél vizet áraszt…”, a mozgáshoz kapcsolható. A működési kör feladata, hogy elvégezze az emésztést, rendben tartsa az anyagcserét, harmonizálja az életerőt.  A vért tápanyagokkal látja el, átalakítja összetételét, tárolja, és az izmokba küldi, azaz az aktivitás, az izmok, inak és izületek szabad mozgásáért felel. Kapuja a szem, azaz az egyetlen mozgásra képes érzékszervünk.

Tűz elem – Hormonrendszer

Szív, szívburok (jin), Vékonybél, Hármas melegítő (jang)

A Tűz a nyári évszak, a kiterjedés, a kiteljesedés, a felfelé mozgás, a déli égtáj, a nyári forróság, és a déli napszak. Az emberi életben a testi szellemi növekedés, fejlődés, az ifjú felnőttkor, a családalapítás ideje. A piros szín jelképezi. A Tűz felmelegít, aktivál, mozgat, „eleven, mint a Tűz”, de kóros mennyiségben gyulladást, lázat okoz. Testünk alkotóelemei közül a vérerek tartoznak hozzá, mint amiken keresztül a vér ki tud terjedni az egész testbe. Ide tartoznak az erek tágulását, illetve szűkülését szabályozó hormonok és irányítómechanizmusok.

Föld elem – Emésztő rendszer

Lép, hasnyálmirigy (jin), Gyomor (jang)

A Föld minden ősi mitológiában a termékenység, az „anyaföld”, a táplálás, gyümölcsözés, az anyaság szimbóluma. Az átalakulásnak, átváltozásnak felel meg. Egyes irodalmak a nyárutónak feleltetik meg, de helyes az évszakok közti átmenetnek, átalakulásnak értelmezni. Napszakként az éjszakából a reggelbe való átmenet, azaz a hajnal, a reggelből a délbe való átmenet, és az alkony. Az emberi életben a magzati lét, a kamaszkor, a változókor, az életből a halálba való átmenet, tehát az átmeneti időszakok. Égtája a közép. Éghajlati tényezője a felhősödés, eső, nyirkosság, mint az átalakulás —pára, felhő, eső — kifejezője. A nedvesség mindent nehezít, — nehéz, mint a föld — akadályozza a mozgást. A Föld elem adja a szervezet ritmikáját, mint az alvás-ébrenlét, étvágy-emésztés, ki- és belégzés, menstruációs ciklus, a fizikai-lelki-, szellemi aktivitás ritmusa, miként a Földnek a tengelye körüli forgásának ritmusa, melyből következik a napszakok, évszakok változása is. Színe a sárga-barna.

Fém elem – Légzőrendszer

Tüdő (jin), Vastagbél (jang)

A Fém a formavétel, a sűrűsödés, a megkövesedés, a koncentráció, a befelé fordulás fázisa. Az univerzumot összefogó lényeg, a szerkezet, a mélység, a dimenzió. A Nap nyugodni készül, égtája a nyugat. A napszakok közül az este tartozik ide, amikor a nappal a végére jár. Az évszakok közül az ősz, amikor a tápanyagok „besűrűsödnek” a gyümölcsökben, gyökerekben, magokban. Az emberéletben az alkony, az öregkor, a bölcsesség ideje. A Fémhez tartozó érzelem a szomorúság, a búcsú a nyártól, a nappaltól, az élettől, az önmagunkba visszahúzódás. A Fém elemhez a szárazság klimatikus energiája tartozik, hiszen ez az összehúzódás ideje, a levelek elszáradnak, a nedvek visszavonulnak. A Tüdő az Égi Energiát, a levegőt szétosztja a szervezetben.

Víz elem – Keringési rendszer

Vese (jin), Húgyhólyag (jang)

A Víz elem az összefogást jelképezi, különböző anyagokat képes egyesíteni, összetapasztani. A hideg klimatikus energia tartozik hozzá, és a tél, a legrövidebb nappalok, leghosszabb éjszakák ideje. A hideg lassít, elzár, gátol, keményít, összezsugorít. Télen a víz „összetapad”, jég lesz belőle. Égtájnak is a hideg, az Észak tartozik hozzá. Napszakban az éjjel. A természet „meghal”, az egynyáriak elpusztulnak, a magjuk menti át az életet a következő tavaszba. Az évelő növény a tetszhalál állapotában van, csak mélyen a földalatti gyökér őrzi az életet, hogy tavasszal újra tudjon hajtani, virágozni. Az emberéletben a halál, a halál utáni állapot tartozik a Víz elemhez, a test kihűlt, „megfagyott”, a lélek várja az újjászületést az örök körforgás szellemében. Színe a fekete, jelképe a „fekete sötétség”, a fekete kétfejű szarvas.

Check Also

vízelem

Víz elem – Keringési rendszer

A Víz elem az összefogást jelképezi, különböző anyagokat képes egyesíteni, összetapasztani. A hideg klimatikus energia ...

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*