Kezdőlap » 5 elem tana » Víz elem – Keringési rendszer
vízelem

Víz elem – Keringési rendszer

A Víz elem az összefogást jelképezi, különböző anyagokat képes egyesíteni, összetapasztani. A hideg klimatikus energia tartozik hozzá, és a tél, a legrövidebb nappalok, leghosszabb éjszakák ideje. A hideg lassít, elzár, gátol, keményít, összezsugorít. Télen a víz „összetapad”, jég lesz belőle. Égtájnak is a hideg, az Észak tartozik hozzá. Napszakban az éjjel. A természet „meghal”, az egynyáriak elpusztulnak, a magjuk menti át az életet a következő tavaszba. Az évelő növény a tetszhalál állapotában van, csak mélyen a földalatti gyökér őrzi az életet, hogy tavasszal újra tudjon hajtani, virágozni. Az emberéletben a halál, a halál utáni állapot tartozik a Víz elemhez, a test kihűlt, „megfagyott”, a lélek várja az újjászületést az örök körforgás szellemében.

Jin szerv: Vese

A Vese nagyon fontos, sokoldalú szerv, a kétfejű szarvas a jelképe. A Vese ellenőrzi a vizet, szabályozza a test vízmennyiségét. Az elosztásért a Lép és a Húgyhólyag felel.

A Vese tárolja az „ősenergiát”, az öröklött tulajdonságokat, a tehetséget, ügyességünket. Tárolja az életösztönt, az akaraterőt, a libidót. Az ősenergia az a velünk született esszencia, amit fogantatáskor kaptunk és nem gyarapítható, csak fogy az életünk folyamán.  A vese a „teremtő erő” felelőse, ellenőrzi a nemi szervek működését, befolyásolja a havi vérzést, az ondótermelést, alapvető szerepet játszik a termékenység-meddőség alakításában. Az, hogy a korral megszűnik a szaporodás lehetősége, azért lehet, mert a vese esszenciája űrül ki, a menstruációs ciklus megszűnése az egy vesefunkció. A vese felépíti a testben lévő kemény dolgokat (yin összehúzó hatása), pl. csontokat, fogakat, ellenőrzi a csontok, a gerincoszlop és a fogak fejlődését és állapotát, ura az agy-, a gerinc- és a csontvelőnek is. A Vese a vizek ura, ugyan nem ő képzi a vizeletet magát, viszont ő az, aki a víz forgalomért felelős, ő dönti el, hogy a szervezetbe mennyi víz kerüljön be, maradjon és távozzon, ő irányítja az izületi és gerincvelői folyadékokat, és mivel a velők ura, ezáltal a vérképzésben is részt vesz, felépíti a nyirokrendszert. Uralja a test alsó részét, főleg a nyílásait (vizelet- és székletnyílások), ő nyitja és zárja ezeket. A Vese felügyel a hajra is, szabályozza mennyiségét, minőségét. Ha gyengül a Vese-energia —például gyermekvárás alkalmával — előfordulhat hajhullás, fogromlás, és a csontok gyengülése, ritkulása. Az idős korral az ősenergia csökkenése következik be, a haj őszül, ritkul, a fogak hullanak, a csontok ritkulnak. Vese jellegű zavarra utal a visszeresség, trombózis és vérkeringési betegségek is. . Ha például a vese nem szűri ki a zsírmaradékokat, ezek visszajutnak a vérbe és a nyirokszervekbe, és megzavarják a vérellátást. Ha hosszabb ideig tart, megterheli a tüdőt is.

A Veséhez tartozik a vért szűrő, vizelettermelő szerv, és hozzá tartoznak a belső elválasztású mirigyek is, a mellékvese, a nemi mirigyek, a hasnyálmirigy Langerhans-szigetei, a pajzsmirigy, mellék-pajzsmirigy, és a hipofízis. Külső információszerző szerve: fül és hallás. Külső megnyilvánulása: haj (a haj minősége visszafelé arra utal, hogy a vese esszenciája milyen állapotban van)

Jang szerv: Húgyhólyag

A Vese felügyeli a Húgyhólyag munkáját. A Húgyhólyag feladata a szennyvizek tárolása, elraktározása, a vízforgalom, a vízelosztás szabályozása a szervezetben, a hólyag-szerv állapotának meghatározása és a méh közvetlen irányítása. A Húgyhólyag funkciója a szellemi és testi ellazulás, az aktivitás abbahagyása, visszatérés a nyugalomba.

Víz érzelem: félelem

A Vízhez tartozó érzelem a félelem. A félelem természetes érzelem. Szükség van rá az életben. Hiszen, ha valami veszélyeztet, akkor a mellékvesék hormonja mőködésbe lép, „támadj, vagy menekülj” parancsot ad, ami segít megoldani a veszélyes helyzeteket. A túlzott rémület azonban káros. A félelemtıl „megdermed”-ünk, a hideg, a jég így mutatkozik meg. Elsısorban a Vesét károsítja. legyengíti energiáját, így elveszti a két alsó kimeneti nyílás — a végbél és húgycső — irányítását. Gondoljunk arra, hogy vizsga elıtt hirtelen vizelési ingerünk, hasmenésünk lehet, vagy ha valakit megijesztenek, ijedtében bepisilhet. A félelem hosszú távon kifejezetten gyengítő hatású, depressziók, fóbiák, pánikszindróma, súlyos esetben üldözési mánia, stb. alapjául szolgálhat. A bénító félelem impotenciát, frigiditást, az élniakarás csökkenését okozhatja. Ugyanakkor visszafelé is igaz, a legyengült veseenergia okozhat állandó félelemérzetet, másrészt a gondolatok megvalósításának képtelenségét, cselekvıképtelenséget.

Víz íz: sós

A Víz-elemhez a sós íz kapcsolódik. A Földön az élet a sós tengervízben keletkezett. Ennek emlékét ırizzük szervezetünkben, hiszen a vér, és a szöveti folyadékok sótartalma azonos a tengervízével. A só mennyisége szabályozza a test víztartalmának mennyiségét. Ha több a só, úgy vizet tart vissza a vese, hogy a sókoncentráció azonos maradjon. A só a lágyságot szereti, ezzel ellensúlyozza a Vese összetapasztó, szilárdító energiáját. A túl sok só kifárasztja a csonto-kat, lefékezi a szívet, befagyasztja az ereket, és elváltoztatja az arcszínt. A Vese energiáját sóssal csökkentjük, és a kemény keserővel erısítjük.

Energiazavar tünetei

 • vesebetegségek, vesekő, vesegörcs, vesegyulladások, veseelégtelenség
 • megfázás, felfázásos betegségek, hólyaghurut, hólyaggyulladás
 • gyakori húgyúti fertőzések, gyakori vizelési inger, vizeletcsöpögés,
 • frigiditás, túlzott szexigény, szexuális zavarok, impotencia,
 • nemi szervek gyulladása, vetélés, terméketlenség, változókori zavarok
 • csontritkulás, csontgyulladások, csonttörésre való hajlam, porckorong problémák
 • pikkelysömör, influenza, fogproblémák, hajhullás, kopaszodás
 • deréktáji fájdalom, isiász, lumbágó, éjszakai hideg verítékezés
 • szédülés, halláscsökkenés, fülcsengés, középfül gyulladás,

Lelki tünetek

Vese meridián: Lelki nyugtalanság, döntésképtelenség, határozatlanság, kapcsolatteremtési zavarok, türelmetlenség, cinizmus, gyanakvás, feledékenység, motivációhiány, kilátástalanság érzés, lehangoltság és bánat, fóbiák, félelemérzetek, rettegés.

Húgyhólyag meridián: Nyugtalanság, félénkség, bátortalanság, kíméletlenség, könnyelműség, hanyagság, az autonóm idegrendszer hiperaktivitása, stressz a lazítás teljes hiányával, ijedtséggel, rémülettel.

A Víz táplálása

Életünk során a vese energiáját kell a legjobban megvédenünk és ápolnunk. A Víz elem erősítését, stabilizálását megfelelő étkezéssel támogathatjuk. Amikor a vesénk gyenge, akkor a vese működését a víz elemhez rendelt ételekkel szabályozhatjuk. A Víz elemnél mutatkozó energia hiány megnövekvő só igényt idéz elő, ezért van az, hogy a vese gyengesége esetén ízetlennek, sótlannak érezzük az ételeket. Akik attól rettegnek, nehogy megfázzanak, azok egy kis só segítségével megerősíthetik a veséjüket, ami az életerejüket hatékonyan fokozza. A Víz elemet legjobban a halfélék fogyasztásával erősíthetjük.

Víz ételek

Forrósító hatású: párolt só, fahéj, csillagánizs, halféleségek, pisztráng, sonka, szalámi, felvágottak

Melegítő hatású: padlizsán, málna, mazsola, sertéshús, bárányhús, tojássárgája, köménymag, szegfűszeg, tökmag, szezámmag, tengeri só

Semleges hatású: köles, sárgarépa, szőlő, szilva

Frissítő hatású: csicseriborsó, lencse, szárazbab, árpa, búza, kelkáposzta, zöldbab, tejszín, vaj

Hűtő hatású: szójaszósz, búzapehely, káposzta, vöröskáposzta, ásványvíz

 

Felhasznált irodalom:

 • Temesvári Gabriella: Öt elem tana
 • www.lengyeljudit.hu

Check Also

femelem

Fém elem – Légzőrendszer

A Fém a formavétel, a sűrűsödés, a megkövesedés, a koncentráció, a befelé fordulás fázisa. Az ...

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*