Kezdőlap » Egyéb » E100 – kurkumin (curcumin)
e100_kurkumin

E100 – kurkumin (curcumin)

A kurkumin sárga-narancs színű színezék, amit  a természetben a fűszernövényként ismert kurkuma termel. A kurkumint a sokkal drágább sáfrány helyettesítésére is használják. A sáfrányhoz képest azonban a kurkumin kevéssé színtartó.   

Típusszínezékek

Előállítás

A kurkumint kurkumagyökérből extrakcióval lehet kinyerni, de elfogadott a szintetikus előállítás, valamint a fermentációs eljárás is, amely során baktériumokkal termeltetik meg a színanyagot. Többnyire azonban a természetes kurkumagyökér-kivonatokat vagy kurkumaporokat használják. Ezek színes fűszernek számítanak, így ezeket nem kell E-számmal feltüntetni.

Alkalmazás

A kurkumin változó mennyiségi korlátozások mellett, különféle élelmiszerekben engedélyezett. Többek között megtalálható:

  • Margarinok és hasonló zsírok  (amennyi szükséges)
  • Lekvár, dzsem és hasonló termékek (amennyi szükséges)
  • Burgonyapehely (amennyi szükséges)
  • Nem alkoholos aromás italok (max. 100 mg/l)
  • Felvágottak és pástétomok (max. 20 mg/kg)
  • A currypor színezésére is használják

Veszélyesség

Ártalmatlan (Magyar Természetgyógyászok Szövetsége besorolás szerint). A kurkumin veszélytelennek számít, különösen érzékeny embereknél enyhe allergiás reakciót válthat ki.

Felhasznált irodalom: tudatosvasarlo.hu, termeszetgyogy.hu

Check Also

e124

E124 – Neokokcin

A neokokcin mesterséges színezék, az élelmiszereket pirosra festi. Az azoszínezékek közé tartozik, és közeli rokonságben ...

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*