Kezdőlap » Egyéb » E110 – Narancssárga FCF (CI Food Yellow 3, Orange Yellows)
e110

E110 – Narancssárga FCF (CI Food Yellow 3, Orange Yellows)

A narancssárga FCF mesterséges színezék narancssárgára festi az élelmiszereket. Az azoszínezékek csoportjába tartozik, vízoldható, és savanyú közegben valamint magas hőmérsékleten is megtartja színét. Az aszkorbinsav (C-vitamin) azonban elszínteleníti. A különféle sárga, zöld vagy barna színárnyalatok elérése érdekében gyakran keverik más színezékekkel.

Előállítás

A narancssárgát többlépcsős eljárással, úgynevezett azokapcsolás során kémiailag szintetizálják. Ennek során két nitrogénatomból létrejönnek az azoszínezékekre jellemző azocsoportok. A narancssárga S elnevezés általában ennek a csoportnak a nátriumsóját jelenti. Az anyag kálcium- és káliumsói is engedélyezettek.

Alkalmazás

A narancssárga S csak meghatározott élelmiszerekben és pontosan meghatározott mennyiségben használható.  Használják gyógyszerek, kozmetikumok és textilek színezésére is.

• Surimi- és lazacpótlók (500 mg/kg)
• Táplálékkiegészítők (max. 300 mg/kg)
• Mustár (max. 300 mg/l)
• Burgonya- és gabonaalapú sós snack-ek (max. 200 mg/kg)
• Ízesített ömlesztett sajt (max. 100 mg/kg)
• Növényi fehérjéből készült, húst és halat helyettesítő termékek (max. 100 mg/kg)
• Égetett szeszes italok, gyümölcs- és gyümölcsborok (max. 200 mg/l)
• Pezsgőpor, italpor, szörp (max. 50 mg/l)
• Fagylalt, puding, desszert(max. 50 mg/kg)
• Sütemény, kekszek, levelestészta (max. 50 mg/kg)
• Édességek (max. 50 mg/kg)
• Lekvár, dzsem, gyümölcskészítmények

Veszélyesség

A narancssárga S az érzékeny embereknél allergiás reakciót válthat ki (pszeudoallergia). Különösen a szalicilsavra és annak származékaira való érzékenység esetén fordulhat elő légzőszervi vagy bőrtünet.

Az ún. szalicilátok az aszpirinben találhatóak meg (hatóanyaga az acetilszalicilsav), a természetben pedig az ananászban, a sárgabarackban, az eperben, a grapefruitban, a málnában, a mézben, a ribizliben, a szőlőben, valamint a citromban fordul elő.

A benzoesavra (E 210) érzékenyen reagáló személyek valamint az asztmában szenvedők allergiaszerű tüneteket tapasztalhatnak a narancssárga S hatására.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI): 2.5 mg/kg

Forrás: tudatosvasarlo.hu

Check Also

e124

E124 – Neokokcin

A neokokcin mesterséges színezék, az élelmiszereket pirosra festi. Az azoszínezékek közé tartozik, és közeli rokonságben ...

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*