Kezdőlap » Egyéb » E123 – Amarant
e123

E123 – Amarant

A sötétpiros színű amarant az azoszínezékekhez tartozik. Kémiailag szoros rokonságban van az azorubinnal (E122), gyümölcssavak hatására azonban a színét elveszíti. Az élelmiszerszínezék amarantnak semmi köze sincs a hasonló nevű dél-amerikai gabonához.

Előállítás

Az amarantot többlépcsős eljárással, az úgynevezett azokapcsolás során kémiailag szintetizálják. Ennek során két nitrogénatomból létrejönnek az azoszínezékekre jellemző azocsoportok. Az amarant elnevezésen általában ennek a csoportnak a nátriumsóját értik. Az amarant kálcium- és káliumsói, valamint alumíniumlakkja is engedélyezett.

Alkalmazás

Az amarant kizárólag a következő termékekben használható:
• Kaviár (max. 30 mg/kg)
• Likőr és égetett szeszes italok (max. 30 mg/l)
Ezenkívül használják kozmetikumok, gyógyszerek és textíliák színezésére is.

Veszélyesség

Az amarant az arra érzékeny embereknél allergiaszerű reakciót válthat ki. Különösen a szalicilsavra és annak származékaira való érzékenység esetén fordulhat elő légzőszervi vagy bőrtünet. A benzoesavra (E 210) érzékenyen reagáló személyek allergiaszerű tüneteket tapasztalhatnak az amarant hatására is.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI): 0.5 mg/kg

Check Also

e124

E124 – Neokokcin

A neokokcin mesterséges színezék, az élelmiszereket pirosra festi. Az azoszínezékek közé tartozik, és közeli rokonságben ...

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*