Kezdőlap » Egyéb » E124 – Neokokcin
e124

E124 – Neokokcin

A neokokcin mesterséges színezék, az élelmiszereket pirosra festi. Az azoszínezékek közé tartozik, és közeli rokonságben van az amaranttal (E 123). A neokocin jól oldódik vízben és alkoholban. Hővel és savval szemben ellenálló, bázikus oldatokban azonban színe barnás árnyalatúvá válik.

Előállítás

A neokokcint az úgynevezett azokapcsolás során kémiailag szintetizálják. Ennek során két nitrogénatomból létrejönnek az azoszínezékekre jellemző azocsoportok. A neokokcin elnevezésen általában ennek a csoportnak a nátriumsóját értik. A neokokcin kálcium- és káliumsói, valamint alumíniumlakkja is engedélyezett.

Alkalmazás

A neokokcin csak meghatátozott élelmiszerekben használható. Ezekre szigorú mennyiségi korlátozások vonatkoznak:

  • Ehető sajtbevonók és kolbászbelek (qs)
  • Szószok, fűszerek (500 mg/kg)
  • Surimi- és lazacpótlók (500 mg/kg)
  • Táplálékkiegészítők (max. 300 mg/kg)
  • Mustár (300 mg/kg)
  • Égetett szeszes italok, gyümölcsborok (max. 200 mg/l)
  • Burgonya- és gabonaalapú sós snackek (200 mg/kg)
  • Ömlesztett sajt (100 mg/kg)
  • Növényi fehérjéből készült, húst és halat helyettesítő termékek (max. 100 mg/kg)
  • Édesség, fagylalt, desszertek (50 mg/kg)
  • Sütemény, kekszek, levelestészta (50 mg/kg)
  • Pezsgőpor, italporok, szörp (max. 50 mg/l)

Lila és barna árnyalatok elérése érdekében a neokokcint más színezékekkel keverik. Ezt az anyagot használhatják kozmetikumok, gyógyszerek és textilek színezésére is.

Veszélyesség

A neokokcin az arra érzékeny embereknél allergiaszerű reakciót válthat ki.
Különösen a szalicilsavra és annak származékaira való érzékenység esetén fordulhat elő légzőszervi vagy bőrtünet. A benzoesavra (E 210) érzékenyen reagáló személyek allergiaszerű tüneteket tapasztalhatnak a neokokcin hatására is.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI): 4 mg/kg

Forrás: tudatosvasarlo.hu

Check Also

e123

E123 – Amarant

A sötétpiros színű amarant az azoszínezékekhez tartozik. Kémiailag szoros rokonságban van az azorubinnal (E122), gyümölcssavak ...

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*