Kezdőlap » Élelmi-szerek » Valóban egészséges a joghurt?
joghurt2

Valóban egészséges a joghurt?

Élő joghurtkultúra, Bifidus Essensis, antiregularis – ezeket a kifejezéseket naponta halljuk, mégsem mindig vagyunk tisztában jelentésükkel. Valóban egészségesek a joghurtok, vagy csak a jól bevált hívószavak sugallják ezt?

Hasznos baktériumok?

A joghurt kedvező élettani hatását elsősorban az erjesztéshez használt, bélrendszerünkben is jelenlévő, jótékony baktériumoknak köszönheti. Bélflóránk több mint négyszázféle mikroorganizmust tartalmaz, amelyek gátolják a különféle kórokozók megtelepedését, segítik az immunrendszer működését, és fontos szerepet játszanak az emésztés folyamatában is.

A helytelen táplálkozás, az antibiotikumok indokolatlan használata károsíthatja, elpusztíthatja ezeket a hasznos baktériumokat, így idegen baktériumok és gombák szaporodhatnak el, kórokozók telepedhetnek meg a vastagbélben erjedési termékeikkel károsítva a nyálkahártyát, és méreganyagaikkal terhelve a májat. Fáradékonyság, emésztési zavarok, különféle bélfertőzések, bőrbetegségek, allergiás reakciók, tápanyag felszívódási problémák is felléphetnek, hosszútávon pedig akár májkárosodás és vastagbélrák is kialakulhat.

Az élő joghurtkultúra előnyei

A megfelelő minőségű joghurtok pre- és probiotikum tartalmuknál fogva alkalmasak a hasznos mikroorganizmusok visszatelepítésére, és fokozzák ezek termelődését, illetve szaporodását szervezetünkben. Megakadályozzák a veszélyes kórokozók megtelepedését, fontos szerepet töltenek be az emésztés folyamatában, valamint a koleszterin-anyagcserében; különféle vitaminokat (pl. K- és B-vitaminokat) termelnek, segítik ezek felszívódását. Létfontosságú tápanyagokat tartalmaznak (ásványi anyagokat, vitaminokat, fehérjét, zsírt, és bioaktív anyagokat). Allergiás megbetegedések esetén is hatékony, általános immunerősítő, mérsékli a haspuffadást, javítja a szervezet tápanyagfelvételét, segíti a gyomorfekély kezelését.

Ha ilyen egészséges, a paleók miért kerülik?

Paleo szemmel nézve a tejtermékek kerülendők, mert gyulladásos folyamatokat indítanak be a belekben, ami nehezíti az adott étel emésztését, valamint más étkezések tápanyagainak felszívódását is. A krónikus gyulladás apró lyukakat hoz létre a bélfalban, ami lehetővé teszi, hogy a tejtermékek proteinjei és egyéb idegen anyagok a bélfalon át a véráramba kerüljenek. A test ezeket az anyagokat megtámadja, ezzel immunreakciót létrehozva. Mindez olyan autoimmun állapotokkal függ össze, mint az asztma, izületi gyulladás, pikkelysömör, akne, különböző allergiák. A tejcukor érzékenység egy ismert fogalom, amikor a szervezet nem képes kellőképpen megemészteni a tejben lévő cukrot. Azt kevesebben tudják viszont, hogy a gluténérzékenyek 30-50%-a tejprotein érzékeny is. Ennek fő oka, hogy a gluténprotein egy részének, a gliadinnak a szerkezete hasonló a kazein tejprotein struktúrájához.

Sokan csak akkor jönnek rá, mi az igazság etéren, amikor elhagyják egy időre a tejtermékeket, majd visszateszik az étkezésükbe. Egy hónap szüneteltetés után a legtöbb esetben nem kellemes élményekben lehet részünk.

Check Also

gyümölcslé

Gyümölcslevek. Hogyan készülnek, mennyire egészségesek?

Csábítóak a gyümölcslevek dobozán látható friss, vitamindús gyümölcsök, de vajon gyümölcsön kívül mit tartalmaznak? Ne ...

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*