alma

Alma

Az alma jó hírét, éltető erejébe vetett hitet jelzi, hogy több nép mitológiájában is fontos szerepet játszik, a bibliai almától kezdve a finnugor mesékben szereplő aranyalmafáig sokféle formában találkozhatunk vele, de mindig értéket, életet, lehetőséget jelentve.
A rózsafélék családjába tartozó almafa minden kontinensen megtalálható, több mint hétezer fajtáját ismerik. Leginkább a mérsékelt éghajlati övben termesztik, Európából a világtermelés fele származik. Magyarországon Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megye a leghíresebb almatermelő vidék, de egy-egy almafa majd minden szőlős- és házi kertben megtalálható. Nyári változatai is kedveltek, de az alma igazi szezonja a tél: egyes fajták az őszi szüret után akár tavaszig is eltarthatók, olcsó, de annál értékesebb táplálékot és vitaminforrást biztosítva.

Tápanyagai

A gyümölcs húsa 8-13 százaléknyi gyümölcscukrot tartalmaz. Egy közepes nagyságú nyers almában 80 kalória van, 21 gramm szénhidrátot, 3,7 gramm rostot, és 10-15 mg C-vitamint tartalmaz. A és B vitamin, folsav, kalcium, magnézium, kálium, kéntartalma is jelentős. Vízoldékony rostanyaga, a pektin sokféle jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre.

Élettani hatásai

Egy régi közmondás szerint: “napi egy alma – az orvost távol tartja”. A népi hagyomány a gyógynövények közé sorolta, a vérhas és a bélfertőzések, valamint a köszvény gyógyszerként. A tapasztalat szerint ahol sok almát fogyasztanak, köszvény jóval ritkábban fordul elő.

  • rendezi a székletet (a tapasztalatok szerint főve, párolva a hasmenés, nyersen a székrekedés ellen vethető be),
  • csökkenti a vér koleszterinszintjét,
  • magas káliumtartalma a magas vérnyomásúaknak segíthet,
  • gyümölcssav, almasav tartalma a belek és a máj működésére fejt ki jó hatást.
  • a szervezet egészére méregtelenítő, tisztító hatású, így például tehermentesíti a vesét, csökkenti a vesekő és húgysavképződést (ezért hatásos köszvény ellen is).
  • a szárított almahéjból készült teát hurutok, bélgondok ellen javasolják.
  • az alma frissen csavart leve a szellemi tevékenységeket segíti, élénkítő hatású.
  • egy 1-2 napos almakúra kiváló méregtelenítő hatású

Energetikája

Édes és enyhén savanyú ízű, hűvös jellegű. Elősegíti a jin (testfolyadék) termelését és csillapítja a szomjúságot, hidratálja a tüdőt, enyhíti a nyugtalanságot, csillapítja a nyári hőséget, elősegíti a lép és a gyomor funkcionális aktivitását, eloszlatja az alkohol hatásait, leállítja a hasmenést.

Szomjúság oltására, zavaró hőérzet csökkentésére, egyél egy friss almát, székrekedés megszüntetésére egyél több almát. A lép jin hiánya, emésztési zavar és hasmenés esetén igyál egy pohár almalét.

Mivel kezelik? Mire figyeljünk vásárláskor, tárolásakor?

Az almafákat nagyban veszélyeztetik a különféle gombás és bakteriális fertőzések, ezek ellen a modern mezőgazdaságban gyakran használnak vegyi permetezést. Főleg az import almákban mutattak ki rovar-és gombaölőszer maradványokat, de a magyar alma sem mindig vegyszermentes. A leszedés után további vegyszerekkel kezelik a gyümölcsöt, amivel lehetővé válik, hogy azok sokáig elálljanak.  A héjbarnulásra érzékeny fajtákat természetes vagy mesterséges antioxidánsokkal kezelik. A mesterséges szerek közül a difenilamin-tartalmú szereket használják bemártással vagy átmosással. A vaxolás egy olyan eljárás, amikor is vékony, viaszszerű anyaggal vonják be a gyümölcsöt, ami kiválóan szigetel -így megóvja a gyümölcsöt a páraveszteségtől, valamint fényessé is teszi a felületét. Ez a fényes réteg egy paraffinréteg, az élelmiszeriparban gyakran használt anyag, E 905 néven találkozhatunk vele, állítólag látványos egészségkárosító hatása nincs.

Úgy gondolom, mérget kis mennyiségben sem szívesen fogyasztunk, ezért fontos, hogy ne a legszebb, viaszosan fénylő, darabonként selyempapírba csomagolt, méregdrága import, zöld vagy mélyvörös almákat vásároljuk. Aki teheti, csak saját, vagy ismerős által termesztett almát egyen, akinek nincs erre lehetősége, az lehetőleg bio terméket vásároljon. A bio termékeknél nagyon fontos, hogy a forrás megbízható legyen, mert a kistermelők gyakran a leghírhedtebb használói a növényvédő szereknek.

Az alma minőségét hűtőszekrényben őrzi meg legtovább, de ha nagyobb mennyiségű alma tárolásáról kell gondoskodni, akkor a hűvös, fagymentes pince a legjobb hozzá. Gondosan betakarva egy ideig az erkélyen is tárolható. Nem hűtőben vagy hidegen tárolva tízszer gyorsabban érik.

Hogyan fogyasszuk?

Az almát legértékesebb, legtáplálóbb, ha héjával együtt, nyersen fogyasztjuk, így tartalmazza a legtöbb élelmi rostot. Számtalan módon elkészíthető: nyersen lének facsarva, müzlibe, gyümölcs- és zöldségsalátába darabolva, párolva, sütve, főzve, töltve, hús mellé köretnek, levesnek, mártásnak, süteménynek. A salátába darabolt alma barnulását késleltethetjük egy kis citromlé rácsepegtetésével.

Receptek: 

almás-diós kókuszmuffin, almás-fahéjas süti, dióval töltött sült alma, waldorf saláta, gyömbéres párolt alma,

 

Felhasznált irodalom: hazipatika.com, e2121.com

Check Also

sütőtök

Sütőtök

A sütőtök (Cucurbita maxima) őshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi része, az inkák, a maják és ...

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*