banán

Banán

A banán eredetileg a trópusi klímájú Dél-Kelet-Ázsiában honos, és arab elefántcsont- és rabszolga-kereskedők közvetítésével terjedt el az egész afrikai kontinensen, majd az egész Földön.  A nálunk kapható sárga banán (nevének jelentése: bölcs ember gyümölcse) a világon termő banánmennyiségnek alig több mint tizedét teszi ki. Csaknem 700 különböző fajta banán létezik, melyek nagy része ún. zöldségbanán, a burgonyához hasonlóként tartják számon, nyersen nem is fogyasztják, sós ételeket, főzelékeket készítenek belőle.

Tápanyagai

100 gramm banánban 374 kJ (88 kcal) energia van, nagyjából kétszer annyi, mint az almában, körtében vagy narancsban. Egy átlagos méretű banán kalóriatartalma 140 kcal. Annak ellenére, hogy nem kifejezetten lédús gyümölcs, 73-74 százaléka víz. Összetételét tekintve 2 g fehérjét és 2-4 g rostot, 0,2-0,4 g zsírt, tekintélyes mennyiségű, 16-20 g szénhidrátot tartalmaz. 680 mg káliumot, 80 mg magnéziumot és 110 mg kalciumot tartalmaz (utóbbi adat a Bíró-Lindner féle tápanyagtáblázatból való, de nemzetközi oldalakon sokszor találkozunk mindössze 5 mg-os értékkel is). Kedvező nyomelem-összetétele van, cink, molibdén és szelén található benne. Vitamintartalma nem híresen nagy, de némi A-, B-, C- (100 g-ban 12 mg) és E-vitamin van benne.

Élettani hatásai

banánpattanásra

 • a benne található magnézium és kálium jó hatással van a vérnyomásra és segíti a szív funkcióját, fogyasztása kifejezetten ajánlott sportolóknak izomgörcsök megelőzésére
 • B6-vitamin-tartalmának köszönhetően segít leküzdeni a vitaminhiányból adódó szédülést
 • antacid (savközömbösítő) hatása miatt pozitívan hat a gyomorfekélyre, valamint hozzájárul a szervezet sav-bázis háztartásának egyensúlyához is.
 • magas rosttartalmának (pektin) köszönhetően segíti az emésztést, és véd a székrekedés kialakulásától, és segíti a tápanyag felszívódását
 • gyógyír lehet különböző bőrkellemetlenségekre, cserepes ajkakra és hajhullásra, a távol-keleten pattanások, aknék kezelésére is fogyasztják
 • kiváló stresszűző, nyugtató, a benne lévő triptofán aminosav elősegíti a harmonikus elalvást, a tirozin aminosav pedig a mély alvást.
 • a banánnak szexuális vágyfokozó hatást is tulajdonítanak, amit a benne található növényi hormonokkal és nyomelem-összetételével magyaráznak. Ezzel lehet összefüggésben, hogy segít a nőknek a PMS (premenstruációs szindróma) tüneteinek enyhítésében.

Energetikája

Édes ízű, hideg természetű. Semlegesíti a hőt, beolajozza a beleket, nedvesíti a tüdőt, táplálja a yint, megszünteti a köhögést. Van némi méregtelenítő és lázcsillapító hatása is, enyhíti vagy csökkenti a lázat. Az aranyér okozta vérzés kezelésében is hasznos gyümölcs. Viszont akiknek laza a székletük az elégtelen lép-yang miatt, kerülniük kell a banánevést.

 • Elhúzódó köhögésre: két hámozott banánt forralj fel kevés cukorral. Fogyaszd naponta 1-2 alkalommal több egymást követő napon.
 • Véres széklettel járó aranyérre: főzz meg két hámozatlan banánt, 10 perc elteltével felhasználhatod a kihűlt gyümölcsöt héjával együtt. Félérett banán a legalkalmasabb erre.
 • Magas vérnyomás és székrekedés esetén: a székrekedés zavaró lehet magas vérnyomással küzdő egyének esetén, különösen az időseknél. Okozhat súlyos baleseteket vagy stroke-ot is. Fél kiló hámozott banánt keverjünk össze 15 g fekete szezámmal és osszuk 2 egyenlő részre. Naponta kétszer fogyasszunk belőle.
 • Asztmára, nehéz légzésre: a recept alapvetően hasonló az aranyérre szóló recepthez, de ezúttal a hámozatlan banán legyen nagyon puha, vagy egy kicsit túl érett.

A banánérlelés folyamata

Miután a különböző fajták a világ számtalan táján folyamatosan érnek, a banán egész évben kapható. Legfőbb exportőrei Brazília, Ecuador, Honduras, Costa Rica, Panama és Columbia. A hatalmas ültetvényekről származó gyümölcsöt hűtőhajókon szállítják az egész világon mindenhova. A banán természetesen a fán megérve a legízletesebb, de ha ekkor szednék le, megromlana, mire a világ másik végén lévő fogyasztóhoz ér. Ezért éretlenül, zölden szedik le, hűtve szállítják hazánkba, és itt mesterséges érlelési folyamat következtében nyerik el a színüket, aromájukat és édes ízüket.

banánérlelésMagyarországon a legnagyobb banánérlelő üzem a Budapesti Nagybani Piac területén található 40 érlelő kamrával. A banánérlelő kamrákat 22, illetve 24 raklapra méretezik, ami raklap mérettől függően pontosan 1 kamion árut jelent, a banánt annak speciális szállítási útvonala és hőmérséklete miatt nem lehet más termékkel együtt szállítani. Ezek az érlelő kamrák egyébként alkalmasak más zöldség- és gyümölcsfélék érlelésére is, úgymint pl. kivi, citrom vagy paradicsom. A banánérlelés folyamata 4-8 nap, melynek időtartamát a folyamat elindításakor a banánérlelésért felelős személy határozza meg az alapján, hogy az áruházláncnak vagy más piacnak mikor van szüksége az adott mennyiségű árura. Az érlelés fázisai: Az éretlen banán 13,5 oC-os maghőmérsékleten kerül be a  kamrába, a kamrát felfűtik, majd amikor a banán maghőmérséklete eléri a 19-20 oC-ot (kb. 1 nap), az érlelés beindításához szükséges etiléngáz beadagolásával beindul a banán érése, majd ezt követi a visszahűtés. Az etilén beadagolása után a banán is nagyon sok etilént termel, ezért bizonyos időközönként az automata szellőztető rendszeren keresztül cserélni kell a kamra levegőjét.

Mire figyeljünk vásárlásnál, tárolásnál?

A különböző banánok közül Európában alig ismerünk néhányat. A nálunk kapható, sárga banán a Musaceae családba tartozó banánnemzetség mintegy 40 faja közül az egyik. A forgalmazott csemege- vagy desszertbanánok nagy része a “Cavendish” fajtából való. A Cavendish-t mesterségesen állították elő, a kereskedelem számára, következésképpen nem szaporodik, hosszúra és mutatósra nő meg, és jó sokáig eláll a polcokon.

Ideális tárolási hőmérséklete 13 °C fok körül van, tehát nem jó hely számára a hűtőszekrény. A túlzott hideg megfosztja jellegzetesen finom aromájától. A konyhában szabadlevegőn tárolva nincs meg a banánnak szükséges páratartalom, ezért ha gyorsan szeretnénk érettebb banánhoz jutni, tegyük almával vegyesen egy nejlonzacskóba.

Hogyan fogyasszuk?

A nyers banán önmagában is nagyon finom, de más gyümölccsel keverve tehetjük salátába, különböző desszertekben is sokszor találkozhatunk vele. Készíthetünk belőle banánturmixot is, egyre népszerűbb az aszalt, sült banán is. A banánszeleteket aszalótálban két napig kell szárítani, egy évig jól eltartható így. Egzotikus főzelékek, szószok is készülhetnek belőle, ebben az esetben tartsuk szem előtt, hogy minél érettebb a banán, annál édesebb.

Felhasznált irodalom: hazipatika.com, e2121.com, hklszaklap.hu

Check Also

sütőtök

Sütőtök

A sütőtök (Cucurbita maxima) őshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi része, az inkák, a maják és ...

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*