ckla

Cékla

A cékla az egyik legértékesebb alapanyagunk télen, a libatopfélék családjába tartozik. A kutatások szerint Elő-Ázsiából került Ázsiába (itt gyógyításra is használták), majd onnan Európába. A Földközi-tenger környékén őshonos.

A céklát nagyon régóta használják, nemcsak mint konyhai alapanyagot, hanem gyógynövényt is. Európával a rómaiak ismertették meg.

Tápanyagai

A cékla, A, B1, B2 és C- vitamint tartalmaz, ásványi anyagok közül pedig folsavat, foszfort, ként, nátriumot, káliumot valamint magnéziumot. A szervezet a zöldségek közül a céklából tudja kinyerni a legtöbb vasat. A céklában található cukor könnyen hasznosítható, így gyors energiaforrást jelenthet a szervezetnek. A cékla nagy mennyiségben tartalmaz jó vízkötő képességű pektint.

Élettani hatásai

  • Kiváló vérképző (B9 vitamintartalma miatt), segíti a vörösvérsejtek regenerálását és szaporodását, ezért vérszegénység esetén ajánlott
  • Segít szervezetünk sav-bázis egyensúlyának helyreállításában
  • Támogatja a máj és a nyirokrendszer működését, méregtelenít
  • Vízhajtó hatású (káliumnak köszönhetően)
  • Stimulálja az idegrendszert, javítja a keringést
  • Kifejezetten ajánlott alacsony vérnyomás és energiaszint esetén
  • A népi gyógyászat javasolja a céklalé fogyasztását menstruációs zavarok esetén is.
  • Kutatások szerint a rákos sejtek szaporodását is gátolja, és a daganatos betegségek kezelésében, megelőzésében is fontos a szerepe. Dr. Ferenczi Sándor 1961-ben állatkísérletek során felfedezte fel, hogy a cékla vörös festékanyaga a betain hatékonyan lép fel a rosszindulatú dagansejtekkel szemben. 

Hogyan fogyasszuk?

A cékla felhasználása igen változatos. Hazánkban egyik leggyakoribb elkészítési módja a céklasavanyúság, de emellett főzhetünk belőle leveseket, párolva adhatjuk húsok, halak mellé, de grillezve is igen ízletes. Mivel íze kissé édeskés, így süteményekhez is jól illik. Nyersen is fogyaszthatjuk, például salátákhoz adva, de frissen préselt leve is egészséges.

Hetente egyszer ajánlott “céklanapot” tartani, ami azt jelenti, hogy érdemes minimum 3dl gyümölcscentrifugával frissen préselt céklalevet meginni. A tömény céklalé nem tartozik a legízletesebb zöldséglevek közzé, de sárgarépalével vagy zellerrel hígítva ízletesebbé válik. Így fogyasztva kiváló májtisztító hatású.

Mire figyeljünk vásárláskor és tárolásakor

Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy kemény, feszes céklákat válasszuk, amelyek még nem fonnyadtak. Légmentesen lezárva hónapokig eláll, megfőzve viszont csak pár napig. A téli és a kora tavaszi időszakra kiváló zöldségféle, szeptemberben és októberben érik.

Érdekesség

A céklát már a babilóniaiak és a főníciaiak is nagy mennyiségben termesztették. A népi hagyomány szerint Nagy Károly annyira bízott gyógyhatásában, hogy rendeletben szabályozta termesztését. A görögök Delphoiban céklával áldoztak Apollónak, míg a rómaiak lázcsillapításra használták.Magyarországon a XVII. században vált ismertté a cékla vörös változata.

Forrás: hazipatika.com

Check Also

sütőtök

Sütőtök

A sütőtök (Cucurbita maxima) őshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi része, az inkák, a maják és ...

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*