citrom

Citrom

A citrom több ezer éve ismert és nagyra becsült gyümölcs. Indiában fedezték fel, ma a Földközi-tenger partvidékén és az USA déli államaiban termesztik. A mediterrán vidékek jellegzetes citromfája 3-5 méterre is megnő, egész évben terem. Ügyes hobby kertészeknek Magyarországon is sikerülhet termővé nevelni a citromfácskát, de ez a mi éghajlatunkon inkább csak szobadísz, különlegesség marad, még a család igényeit is aligha elégíti ki.

Tápanyagai

Száz grammja mindössze 27 kalóriát tartalmaz, nagy a savtartalma (5,8 gramm) és viszonylag nagy mennyiségű élelmi rostot tartalmaz (2,2 gramm). Nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, flavonszerű glikozidot és illóolajat, kisebb mennyiségben B1-, B2-vitaminokat, niacint, kalciumot.

Élettani hatásai

ciromfa

    • A benne lévő C-vitamin antioxidáns hatású, erősíti a szervezet immunrendszerét.
    • Megfázás, légúti fertőzés esetén javasolt, mert enyhíti a köhögést, nyákoldó, gyulladáscsökkentő hatású, lázcsillapító, glikozid tartalma antibakteriális hatást fejt ki.
    • Bár a gyümölcs nagyon savas , a szervezetre lúgosító hatású, ezért reumatikus problémák esetén is hasznos.
    • Gyomorégés ellen is használható, epehajtó, féregűző
    • A bioflavonoidok erősítik az ereket, különösen a vénákat és hajszálereket.
    • Illóolajai serkentik az emésztést, frissítőek, álmatlanság esetén idegnyugtatóak
    • A citrusfélékben található citromsav véd a vesekőképződés ellen

Energetikai tulajdonságai

Rendkívül savanyú ízű , hűvös, a gyomor, máj és a tüdő meridiánokra hat. Táplálja a yint (testnedvek).

Mire figyeljünk vásárlásnál, tárolásnál?

Méret, savasság, a magok száma és a héj vastagsága alapján sok fajtát elkülöníthetünk. Az Eureka Kaliforniából származó citrom, kevés magja van és lapos a szár végén. Az ausztráliai Lisbon citrom héja sima és a szár részén kiálló végű. Az Eureka fajta egész évben elérhető , míg a Lisbon általában csak a téli hónapokban.

A fán érett citrom édes és nem túl savas , ezért általában zöld állapotban szedik le, és mesterségesen érlelik. A nehezebb, világos sárga citromok a legjobbak. A halványabb héjú és a zöld foltos citrom savasabb. A friss citrom nagyon kemény, de az extrém keménység azt jelzi, hogy a citrom nagyon régi. A durva héj általában kevesebb gyümölcslé tartalmat rejt, a sima héjú citrom pedig általában juicier.

Alaposan válogassuk meg, milyen citromot veszünk, ha a héját ízesítésre fel akarjuk használni. Egyes fajták héja étkezésre nem alkalmas, veszélyes gombaölőszerekkel kezelik. Ezt a citrom csomagolásán is feltüntetik. A kérdéses gombaölőszerek: bifenil (E230), orto-fenil-fenol (E231), nátrium-orto-fenil-fenolát (E232), tiabendazol (E233).

Szobahőmérsékleten egy hétig, hűtőszekrényben 2-3 hétig is eltartható.

Hogyan fogyasszuk?

citrom2Étkezési és gyógyászati célra az érett, sárga termést használjuk. A C-vitamin hőre bomlik, ezért lehetőleg csak közvetlenül fogyasztás előtt ízesítsük nyers citromlével az ételeinket, és ne tegyük forró teába, hanem hűvösebb limonádét készítsünk belőle. Az üveg és a porcelán citromfacsaró jobb, mint a fém, mert az aszkorbinsav (C-vitamin) fémérzékeny.
Szépészeti célra is sokoldalúan felhasználható: hajöblítéshez, arcpakoláshoz, töredezett köröm kezelésére, a kéz bőrének ápolásához, tisztításához. Rendszeres használata elhalványítja a szeplőket. Egyes szemölcsök a rá helyezett citromos borogatással elmulaszthatók. A citromos lábfürdő enyhíti a lábizzadást, lábszagot. Szájszag ellen is bevethető, a fogkő kialakulását is akadályozza. Népi tapasztalat szerint rovarcsípésre helyezve megakadályozza a felhólyagzódást, enyhíti a viszketést.

Forrás: hazipatika.com, e2121.com, tudatosvasarlo.hu

Check Also

sütőtök

Sütőtök

A sütőtök (Cucurbita maxima) őshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi része, az inkák, a maják és ...

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*