eper

Eper

A bogyós gyümölcsök családjába tartozó eper (latinul Fragaria vesca) rendkívüli illatának köszönheti elnevezését. Amerikában, Ázsiában és Európa hegyes-dombos vidékein már az ókor elején ismert volt az eper vad őse, az erdei szamóca. A rómaiak az intenzív illata miatt fragrans-nak hívták, és szépségmaszkot készítettek belőle. A középkorban telepítették először a kertek végébe. A reneszánsz idején nagyon népszerűvé vált, már ekkor tejszínnel tálalták a hölgyek, borral az urak számára.

Tápanyagai

100 gramm eper 60 mg C-vitamint tartalmaz, ezzel a gyümölcsök között dobogós helyet érdemel. Alacsony energiatartalmú, 100 grammban mindössze 35 kalória van, mivel 90%-a víz. Magas a vas-, kalcium- és magnéziumtartalma.

Élettani hatásai

Az eper több száz évvel ezelőtt nem ínyencségként, hanem gyógynövényként kezdte pályafutását.

  • Kiváló baktériumölő, megállítja a fertőző mikroorganizmusok terjedését
  • E- és C-vitamin tartalmának köszönhetően serkenti a méregtelenítő folyamatokat, kitűnő vértisztító, vérkeringést serkentő
  • ajánlott a magas vérnyomással és a köszvénnyel küzdők számára, segíthet az ízületi problémákon, az ekcémán,
  • segíti a vesék működését
  • nagyanyáink étvágygerjesztő- és hűsítő gyógyszernek is használták, fiatalító hatású
  • az eper magja olyan anyagokat (főleg cinket) tartalmaz, melyek fokozzák a vérbőséget, ezért serkentő hatással van a nemi vágyra.
  • napozás előtt a bőrbe masszírozva megvéd a Nap káros hatásaitól, hűsít és eltávolítja az elhalt hámsejteket is. Tisztítja, fényesíti és fehéríti a fogakat.
  • az eper szervezetünkben hisztamint szabadít fel, így az arra érzékenyeknél allergiás reakciót (általában csalánkiütést) vált ki. A szalicilsav az aszpirin fő összetevője, nyomokban az eperben is található.

Energetikája

Erősen jin jellegű, hűsítő, erősíti az emésztőrendszert, táplálja a tüdőt

Fajtái

Az eper rendkívül alak- és formagazdag növény, ma már szinte minden felhasználási célra találunk speciális fajtákat. A friss fogyasztásra alkalmas fajtáknál fontos a termés alakja, mérete, színe, íze, zamata, érési ideje, szállíthatósága és tárolhatósága. A konzerv- és hűtőipar igényli a közepes nagyságú, egyenletes felületű, tömör húsú, világosvörös színű termést, amely mélyfagyasztás után is megőrzi ezeket a tulajdonságokat.
A hazai fajtakínálat nagyrészt külföldi fajtákból áll, de vannak értékes magyar fajták is (Fertődi 5, Kortes). A hazai körülmények között a holland fajták állták meg helyüket legjobban. A 80-as évek közepéig a Senga Sengana és a Gorella fajtát termesztették a legtöbb helyen hazánkban. Ma már újabb fajták is elterjedtek: Elsanta, Gerida, Polka, Marmolada, Sella. A többször termő fajták sajátossága a napszak-közömbösség, ezért a vegetáció folyamán virágzásuk és a termésképzésük folyamatos, egészen a fagyokig megörvendeztetik a termesztőt zamatos gyümölcsükkel.

Forrás: wikipedia, eperorszag.com

Check Also

sütőtök

Sütőtök

A sütőtök (Cucurbita maxima) őshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi része, az inkák, a maják és ...

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*