korte

Körte

A kínaiaknál a körtefa az elválást és a szomorúságot szimbolizálta. A keresztényeknél a körtefa csoportos-csokros hófehér virágai miatt az Istenanya jelképévé vált. Homérosz az istenek ajándékának nevezte.

A rózsafélék családjába tartozó körte eredetileg Európából és Ázsiából származik, vad változata (a vadkörte, vackor) az egész kontinensen ismert. Az első kultúrfajták a görög Peloponnészosz-félszigeten nőttek, körülbelül háromezer évvel ezelőtt. Lelkes termesztői a rómaiak voltak, speciális tulajdonságaik alapján ők már negyven különböző fajt különítettek el.Az idők folyamán a körtének több, mint 5000 fajtája vált ismertté, ma azonban ebből csak 25-öt termesztenek, és kb. 10 különféle faj kerül a piacra. Érés szerint nyári, őszi, téli fajtákat különböztetünk meg. Az első, többnyire apróbb szemű, puha, nyári fajták már júniusban érnek, a téliek közül némelyik pedig akár a következő tavaszig eltartható, így a körtefélék fogyasztási idénye közel olyan hosszú, mint az almáé.

Tápanyagai

A körte szénhidráttartalma 7,5, összes élelmi rosttartalma 6,2 gramm száz grammonként, C-vitamin és szénhidráttartalma nagyjából megegyezik az almáéval. Gyógyító hatását főleg a rostanyagainak köszönheti, ugyanis a sors jelentős mennyiségű vitaminnal és ásványi anyaggal nem áldotta meg.

Élettani hatásai

  • Magas rosttartalma a belek szempontjából rendkívül előnyös, hiszen serkenti a bélműködést, gyorsítja az emésztést. Emésztési zavar esetén egy körte elfogyasztása jót tesz a gyomornak.
  • Hûsíti és gyógyítja a gyomorhurutot, hasznos lehet a bélhurut gyógyításában is, bár bélhurut esetén az a legjobb, ha az azt kiváltó élelmiszer (ez lehet tej, tejtermék, cukor, liszt) fogyasztásával felhagyunk.
  • Kitűnő vértisztító, ezzel enyhíti a reumatikus fájdalmakat.
  • Kitűnő sóoldó és savtalanító hatással rendelkezik, ezért szívesen alkalmazzák köszvény, reuma és vesekő esetén.
  • Vízhajtó anyagai segítik a felhalmozódott méreganyagok kiürülését a szervezetünkből, és napi 4-5 pohár körtelé a hólyaghurutot is enyhíti.
  • Magas pektintartalmánál fogva csökkenti a különböző zsírok felszívódását, így a vér koleszterinszintjét is kedvezően befolyásolja.
  • A benne található bór miatt különösen ajánlható a nőknek a változó korban, hiszen a bór gátolja a menopauza utáni csontvesztést és a kalciummal, a magnéziummal, valamint a D-vitaminnal együttműködve segít megakadályozni a csontritkulás kialakulását.
  • A nyersen, frissen fogyasztott körte jó hatással van az agyműködésre, megerőltető szellemi munkát végzőknek naponta való fogyasztása javasolható.

Energetikája

Édes, kissé savanyú ízű, hűvös jellegű. Nedvesíti a tüdőt, feloldja a váladékot, megszünteti a köhögést, csillapítja a hőt és folyadékot hoz létre a szervezetben. A körtét használják köhögés csillapítására, lázas állapotokban, szomjúság, székrekedés és cukorbetegség esetén, de nyugtalanság kezelésére is alkalmazzák.

Mire figyeljünk vásárlásnál és a tárolásakor?

A körtében elég gyakran találnak vegyszermaradékot, és mutattak ki egyszerre többfajta vegyszert is körte mintákban, ami azért nagyon veszélyes, mert a sok hatóanyag összeadódva akut mérgezést válthat ki. Az import termékek majdnem mindig szennyezettek, ezért válasszunk hazait, az ízük is sokkal finomabb. A nyári körték kevésbé szermaradványosak, mint a későbbi fajták, azokat jóval többször kell permetezni.

A körtefajták közül csak a téli fajták tárolhatók hosszabb ideig az almához hasonlóan, +1 fok körüli hőmérsékleten, 88-92 százalék relatív páratartalom mellett. Utóérő gyümölcs, ezért nem kell megvárni a teljes beérését a szedésével, még zölden leszedhető, szalma közt, hűvös kamrában még tovább puhul, érik.

Fogyasztása

A legtöbb körte nyersen is fogyasztható, de a később érő fajtákat ajánlatos meghámozni, mert a héja nehezen emészthető, puffadást okoz, a héj alatti kősejtek pedig az arra érzékenyeknek akár bél- és epegörcsöt is kiválthatnak. Azok, akiknek a veséjükkel probléma van, legjobb, ha a kicentrifugázott levét isszák. Ha szeretjük, egy kevés szegfûszeget is szórjunk rá. Keverhetjük más gyümölcslével is. Gyümölcssalátába is tehetjük. Ha fõzzük vagy befõzzük a körtét, ajánlatos néhány szegfûszeget beletenni, nemcsak kellemes ízt kölcsönöz, de a tartósításban is szerepet játszik. Különlegesen finom a meghámozott körteszeletekből készült, kis citrommal ízesített körtekompót, amelyet nemcsak vízzel, hanem málna- vagy ribiszke levével is készítenek.

Körtekúrát nedvdús friss körtével végezhetünk, 2-4 napig naponta 2 kg körtét fogyasztunk el, más ételt ne együnk. Körtekúra javasolható magas vérnyomás, érelmeszesedés, vizelethajtás, püffedt lábak, köszvény, artritis betegségek kezelésére.

 

Felhasznált irodalom:

hazipatika.com, e2121.com

Check Also

sütőtök

Sütőtök

A sütőtök (Cucurbita maxima) őshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi része, az inkák, a maják és ...

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*