málna

Málna

A málna (Rubus idaeus) a rózsafélék családján belül a Rubus nemzettség tagja. Hívják még boldogasszony csipkéjének vagy német neve (Himbeere) alapján himpérnek is. Közép- és Észak-Európa, valamint Észak-Amerika lombos erdeiben őshonos. Latin nevét annak köszönheti, hogy a hagyomány szerint elsőként Kréta szigetén, az Ida nevű hegyen kezdték termeszteni, ahonnan aztán a rómaiak terjesztették el. A középkorban a málna már ismert gyógynövény volt, kolostorkertekben is előszeretettel ültették és nemesítették. LA málnalevelet az ókor óta használjuk, a görög származású Dioszkoridész, Néró császár híres orvosa is említi mint gyógyhatású növényt.

Tápanyagai

Egy maréknyi, 100 gramm málnában 25 mg C-vitamin rejtőzik, de van benne sok B1-, B2-vitamin és A-provitamin is. Le se tagadhatná, hogy gazdag színanyagokban, sok antioxidánst, flavonoidot tartalmaz, valamint gyümölcssavakat, cserzőanyagokat, növényi rostokat, pektint. 100 gramm málnából 80-85 gramm a víz. Energiatartalma 150-200 kJoule, körülbelül 34 kcal, 0,9 g fehérje, mindössze 0-3-0,5 g zsír, 11-12 g szénhidrát van benne. Értékes tápanyag a benne lévő gyümölcscukor. Az ásványok és nyomelemek közül kiemelendő 25-40 mg-os kalcium-, 170 milligrammnyi kálium-, 30 mg magnézium- és 0,6-1 mg-os vastartalma. Ezekből az elemekből a másfél maréknyi málna napi szükségletünk mintegy 10 százalékát fedezi.

herbal tea in the cup with raspberry and green leafÉlettani hatásai

  • Teája a vércukorszint karbantartására, húgyúti betegségekre, meghűléses panaszokra, lázcsillapításra, izzasztásra éppúgy alkalmas, mint a friss gyümölcs. A nyári meghűlés legkellemesebb gyógyszere a szobahőmérsékletű málnaszörp.
  • A teájában lévő cseranyagok enyhítik a hasmenést, gyermekeknek is adható gyomorpanaszok esetén.
  • Köszvény, ízületi gyulladás esetén is tanácsolt fogyasztani
  • Levelének forrázatát évszázadok óta használják a szülés megkönnyítésére. Naponta egy csésze málnalevél-tea iszogatása bevált a várandós kismamáknál a reggeli rosszullétek enyhítésére, a szülés előtti hónapban pedig a szülés megkönnyítésére ajánlják. Erősíti a méh sima izomzatát, segítve ezzel a méh összehúzódásait és a magzat világra hozatalát.
  • Antibakteriális hatása gargarizáló oldatként használva előnyös a szájnyálkahártya gyulladásaira, a szájban lévő afták ellen.
  • Külsőleg, borogatásként is használható. A málna levelét az ókor óta használjuk összehúzó hatása miatt. Teája vagy főzete ér- és pórusösszehúzó, ezért gyógyítja a fekélyeket, a sebeket és hatásos fehérfolyás esetén is.

Energetikai tulajdonságai

meleg, édes és savanyú

Hogyan fogyasszuk, gyűjtsük levelét?

A málna gyümölcsén kívül zsenge leveleit és fiatal lehántott hajtásait is fogyaszthatjuk. Főként szárítva, teának megfőzve fogyasztjuk leginkább, de salátaként is jó. A termesztett málna nem olyan mértékben tartalmazza a hatóanyagokat, mint vadon termő társa, ezért elsősorban az erdei málna levele ajánlott gyógyászati célokra. Júniustól augusztusig szedve és szárítva értékes gyógynövény-alapanyag. Napi egy csészénél többet nem kell inni belőle akár egyik, akár másik esetben használjuk.

Forrás: hazipatika.com, gyorgytea.hu

Check Also

sütőtök

Sütőtök

A sütőtök (Cucurbita maxima) őshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi része, az inkák, a maják és ...

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*