Kínában már háromezer éve is ismerték a narancsot, amit aztán a nagy felfedezések korában hoztak el hozzánk a kereskedők. Ma mintegy 400 fajtáját ismerjük. Legfontosabb téli vitamin-forrásaink közé tartozik.
Tápanyagai
A narancsban alig van kalória, energiahordozója egy kevés szőlő- és gyümölcscukor, leve és rostjai jól telítenek, üdítenek, a szomjat is oltják. 100 g narancsban 37 kalória, 9 g szénhidrát, 0,1 mg zsír, 2 g rost ,2 g fruktóz, 54 mg C-vitamin, 31 mcg folsav, 150 mg kálium, 28 mcg karotin és 47 mg kalcium.
Élettani hatásai
- A nagy adag C-vitamin elősegíti a növényi eredetű vas fölvételét, ezért a vegetáriánusok jól teszik, ha étrendjükbe beépítik a narancsot.
- Nagy mennyiségben tartalmaz A vitamint, ami a látás épségéért és a bőr egészségéért is felel.
- Magas B vitamin tartalma a szénhidrát- és zsíremésztésben fontos. Megfigyelték, hogy segíti a hasnyálmirigy működését, az emésztésben a felszívódást, és megszüntetheti a székrekedést.
- Antioxidánsai, a flavonok, a karotinok, az antociánok, és a limonén rákmegelőző és rákellenes hatásúak. A vérnarancsok héjuknak és gyümölcshúsuknak piros színét az antocián nevű növényi színanyagnak köszönhetik, melynek árnyalata a közeg savasságától vagy lúgosságától függ. Az antociánok bizonyítottan gyulladásgátlók, rákellenes és vérnyomáscsökkentő hatásúak.
- A narancs gazdag hesperitinben, amiről kísérletek során kiderült, hogy gátolja az emlő rákos sejtek növekedését és a tumor kialakulását, valamint segít megelőzni a szájrákot. A narancsban lévő nobiletin és tangeretin leállíthatja a rákos sejtek invázióját. Szintén a rák ellen jó a narancslében lévő limonoid nevű tápanyag.
- Ruténtartalma a kapilláris erekre, az idegrendszerre és a szívre hat jótékonyan. A téli depresszió ellen is érdemes narancsot nassolni, sőt az illatos narancsolajok élénkítenek, jó kedvre derítenek.
- A narancs nobelitin tartalma véralvadás, trombózis megelőző hatású.
- Fitoösztrogénjei nőgyógyászati panaszokat enyhíthetnek, de nem szabad megfeledkezni vírus- és baktériumellenes hatásáról sem.
- Kitűnő vízhajtó, ennél fogva jót tesz a veséknek, továbbá csökkenti a vérnyomást.
- Kalcium-, magnézium- és káliumtartalmával immunrendszerünket erősíti, savas húsából különösen jól felszívódik kalciumja és káliumja.
Édes-savanyú ízű , kissé hűvös jellegű, segíti a gyomor és a tüdő meridiánokat. Yint (testnedveket) termel, oltja a szomjúságot, jótékony hatással van a gyomorra és csökkenti a qi-t.
- A gyomor yin hiánya miatti szomjúság oltására igyunk friss narancslevet.
- Hányásra, felfúvódásra: kis szeletekre vágott narancsot mézzel és sóval vízben forraljuk fel. A kapott lét igyuk meg, a gyümölcsöt együk meg.
- Köhögésre, nehéz mellkasra: vízben forraljuk fel a narancsot, majd ezt igyuk meg.
Mire figyeljünk vásárlásnál, tárolásnál?
A narancs színe szinte semmit sem árul el a gyümölcshús minőségéről, ez csupán arról tájékoztat, hol termett. Az egyenletesen meleg hőmérsékletű területekről, így Brazíliából vagy Floridából származó narancsok halvány sárgák, akár enyhén zöldek is lehetnek. Azokon a területeken, amelyekre nagy hőmérséklet-ingadozás jellemző (pl. Spanyolországban) inkább mély, pirosas narancssárgára érnek a gyümölcsök.
Ismertebb fajtái:
- Navel: mag nélküli, kívülről köldökszerű bemélyedés látszik rajta. Könnyen hámozható, leveses, édes húsú.
- Valencia: narancslé készítéséhez ideális, mert kiadós, és ízletes lé nyerhető belőle.
- Moro: félvérnarancs, elsősorban Olaszországban termesztik. Sötétvörös gyümölcshúsa savanykás-édes. Kevés magja, durván érdes héja van.
- Salustianas: lágy és nagyon édes gyümölcs.
- Sanguinelli: igazi vérnarancs, spanyol és szicíliai földön termesztik. Kívül-belül jellegzetesen sötétvörös, erőteljes íze, kevés magja van.
- Shamouti: a Földközi-tengeri országokból származik, nagy, ovális gyümölcse van és vastag héja. Nagyon ízletes.
- Valencia late: facsarnivaló, dús levű, de magvas gyümölcs, sima héjjal.
- Washington sanguines: félvérnarancs, világos pirosas gyümölcshúsa kevés magot rejt. Vékony héja gyakran piros foltos.
Hogyan fogyasszuk?
A narancs enyhén kesernyés vattáját (a fehér színű belső héjat), ha csak lehet, fogyasszuk el, ugyanis a fehér rostok szív- és érrendszervédő, öregedést gátló hatású bioflavonoidokat tartalmaznak.
Amennyiben a narancs héját befőttkészítésre vagy sütemények ízesítésére szeretnénk felhasználni, ha tehetjük, inkább vásároljunk bionarancsot, ugyanis a narancs héját növényvédőszerekkel kezelik. Egyes kutatások szerint a narancs héja szívkárosító.
Minden savas gyümölcs, így a narancs evése után is a fogmosással érdemes egy fél órát várni, mert a gyümölcssavak nekiesnek a fogzománcnak, nem lenne jó ezt a hatást még a dörzsöléssel tetézni.
A narancs kinyomott levét egy teáskanál olajjal és két marék durva sóval vegyítve kitűnő bőrradírt kapunk, ami jól eltávolítja az elpusztult felső hámréteget.
Forrás: hazipatika.com, e121.com