szőlő

Szőlő

A bogyós gyümölcsűek családjába tartozó szőlő (vitis vinifera) Kis-Ázsiából származik. A szőlőtermelés végigkíséri az emberiség történelmét és kultúráját, már a Biblia is említi, hogy Noé szőlőt ültetett. Magyarországon már a rómaiak, az avarok is foglalkoztak vele.
Számtalan színű és ízű, bogyónagyságú fajtája ismert, az apró szemű, szinte fekete félvad fajtától az ujjbegynyi sárga “kecskecsöcsű” nemesített csemegeszőlőig. Megkülönböztetünk bor és csemegeszőlő fajtákat, de sok fajta kettős hasznosítású (például Oporto, Chasselas, Irsai Oliver).

Tápanyagai

A szőlő 6-9 g fehérjét, 5 g zsírt; 180 g szőlőcukrot, 5 g szerves sót, 130 g rostot tartalmaz kilogrammonként, mintegy hetven százaléka víz. A lédús gyümölcsök közül 18 százalékos vagy ennél magasabb cukortartalma miatt a legnagyobb energiatartalmú gyümölcs. A szervezet számára közvetlenül is felhasználható cukrot – szőlőcukrot – tartalmaz, ezért kúraszerűen is ajánlható vérszegény, legyengült szervezet számára, daganatos betegségek, székrekedés, aranyér, mindenféle gyulladásos megbetegedés gyógyszereként és női betegségekre is. Maga a gyümölcshús illetve lé is rendkívül gazdag tápanyagforrás, ráadásul a szőlő héjában és magjában antioxidánsok, ásványi anyagok találhatók, mint például a kálium és a szelén.

Gyógyhatásai

  • Antioxidáns hatású. Minél sötétebb árnyalatú, annál értékesebb , annál magasabb az antioxidáns tartalma. Érdemes a szőlő magot és a héjat is fogyasztani.
  • Vértisztító hatású. Vérszegénység és a vese hiány miatti térd és derék fájdalom esetén készítsünk bort erjesztett szőlőléből. Napi 2×10-20ml-t fogyasszunk.
  • A bél megbetegedéseit gyógyítja, a vese és a hólyag kövesedését akadályozza, a belső összenövéseket is oldja.
  • Fokozza az epeválszatást és ürítést. A nagy mennyiségben elfogyasztott szőlő a vizelet savasságát is csökkenti.
  • Lázas betegség esetén forraljuk fel a szőlőlevet és alakítsuk zselészerű anyaggá. Adjunk hozzá egy kis mézet, ezzel egy pasztát kapunk, amiből keverjünk el egy teáskanálnyit egy pohár vízben és igyuk meg.
  • Bélgyulladás, vérhas esetén 500g szőlőt és 200g gyömbért szűrjünk át tiszta gézen. Egy csésze forró zöld teába tegyünk 50ml szőlőlét és 20ml gyömbér levét. Adjunk hozzá kevés mézet és igyuk melegen.
  • Ha a test súlyát akarjuk növelni és a bélműködést fokozni, célszerű édesszőlőkúrát tartani. Hasmenésnél, reumánál a savanyú szőlő előnyös.
  • Reuma, májbetegségek, vízkór esetén a fehér vagy zöldes színű szőlők a legjobbak, a hurutokat a fekete és kék szőlők oldják a leghatásosabban.
  • A szőlőmag kivonata, a szőlőmag-olaj segít megvédeni az agyat és az idegrendszert a károsodástól, erősíti az érfalakat és megelőzi az érelmeszesedést, javítja a látást is. Jó hatású lehet azok számára is, akiknek valamilyen allergiájuk, ízületi gyulladásuk, visszértágulatuk, aranyerük van.
  • A mértékkel fogyasztott (napi egy pohár) nemes borok szívvédő, roboráló, étvágyjavító, egészségmegőrző hatása ma már bizonyított.
  • Kozmetikai jótékony hatást is tulajdonítanak neki: késlelteti a ráncok kialakulását.
  • Nem tanácsos a szőlő fogyasztása szénaláz, asztma, tuberkolózis, tüdőgyulladás, bélhurut esetén, szoptatós anyák és cukorbetegek számára.

Energetikai tulajdonságai

Édes és enyhén savanykás ízű, a vese, a máj és a gyomor csatornákra hat kedvezően. Harmonizálja a qi-t és a vért, táplálja a májat és a vesét, erősíti az inakat és a csontokat, yint termel, szomjoltó, vizelethajtó hatású.

Hogyan fogyasszuk?

A szőlőt éhgyomorra vagy fél órával az étkezések előtt ajánlott fogyasztani, étkezés közben vagy utána nem ajánlott, mert magas cukortartalma miatt könnyen megerjed, ezzel akadályozva az emésztést. Vásárláskor, szüretkor figyelni kell arra, hogy a szőlő nem utánérő gyümölcs: ha savanyúan szedik le, olyan is marad.
Forrás: hazipatika.com, e2121.com, vegetarianus.hu

 

Check Also

sütőtök

Sütőtök

A sütőtök (Cucurbita maxima) őshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi része, az inkák, a maják és ...

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*