Kezdőlap » Gyógynövények » Galaj (közönséges, tejoltó, ragadós)
tejoltógalaj

Galaj (közönséges, tejoltó, ragadós)

A galaj mindhárom fajtájának egyforma a gyógyhatása, bár a tejoltó galajt kedvelik inkább, az ő gyógyhatását vélik az igazinak. Nem kényes növény, szinte mindenhol megterem, erdőkben réteken. Ellepi a szántókat, ezzel sok bosszúságot okozva a gazdáknak.

Történelmi háttere Jézus születéséig nyúlik vissza. A monda szerint, Szűz Mária a fekvő helyüket nem szalmával készítette, hanem galaj szárral, és a kis Jézus bölcsőjét is galajjal párnázta ki. Egyike volt azoknak a szent növényeknek, melyeket Mária növényeinek neveztek. Szülő asszonyok ágyába tejoltó galajt tettek, hogy megvédje az anyát és gyermekét a rontástól.  Régen a szárából tejszűrő szitát készítettek. A tejoltó galajt a sajtkészítésnél is használták, ami a mai napig is nélkülözhetetlen a sajtgyártásban, mert az angolok a cseszter sajtot színezik vele.

A mai világban egyre nagyobb harcot folytatunk egy nagyon csúnya betegség, a rák ellen. A régi füves könyvek is már a rák gyógyítója ként emlegetik a galajt.

A galaj fajtái

A tejoltó galaj évelő, szára 30-60 cm magas, négy élű, levele keskeny, szálas, örvös. Apró, négyszirmú, sárga színű virága mézillatú. A drog többnyire flavonoidokat, galiozint, aszperulozidot, cserzőanyagokat, illóolajat tartalmaz. Hatóanyaga: rubiclorsav, citromsav, vörösfesték, tejoltó enzim, gailitan sav. A ragadós galaj zöldes fehér virágú, kissé fanyar illata van. Hatóanyag: növény sav, Gligozitok.

közönségesgalaj      ragadósgalaj 

Gyógyhatásai

Vízhajtó, görcsoldó hatása van.  Vese és epebajokra, epilepsziára, mirigydaganatokra, ideggyulladások, szájüregi rákos megbetegedések, golyva esetén használjuk. A galaj tea minden vesebetegség kiváló gyógyítója és nagyon jó vértisztító hatású. A szárából kipréselt friss lé, fekélyes sebhelyek kezelésére is ajánlott.       A galajról egy osztrák növénytan tudós így nyilatkozik a könyvében: “milyen remek gyógyszer a tejoltó galaj, teával való öblögetés és ivása a nyelvrák és ugyan úgy segít a gyógyfű frissen kisajtolt nedve, vajjal keverve, mindenféle rákon, fekélyen és rákos bőrbajnál.”(Dr Heinrich Neuthaler “Das Krauterbuch”)

Alkalmazása

  • Veseműködés javítására, húgyúti gyulladásra reggel egy csésze teát kell inni éhgyomorra. A gyorsabb hatás érdekében összekeverhetik ¼ rész porcsinfűvel. Addig kell inni, míg a panaszok el nem múlnak.
  • Májfertőzésre, epehólyag gyulladásra napi 1-3 csészével igyanak étkezések előtt.
  • A mirigyrendszer működésének javítására heti 2-3 csésze tejoltó galajból készült tea ajánlott.
  • Álmatlanság ellen egy csészével igyanak a szárított gyógyteából lefekvés előtt. Keverhető galagonyával, kevés mentával, citromfűvel.
  • Külsőleg pikkelysömörre, övsömörre, nehezen gyógyuló és égési sebekre használható a teája borogatásként vagy lemosásra.
  • Szájüregi meg betegedések, golyva esetén a teát nem csak inni kell, de öblögetni kell vele naponta többször is.
  • Nyersen kipréselt levével epilepsziát kezeltek a régebbi időkben. A friss növény kifacsart levéből napi 3 teáskanállal kell ilyenkor inni.

Tea készítése

Egy kávéskanál teafüvet 2 dl forrásban lévő vízzel leforrázunk és rövid ideig állni hagyjuk. Ha kihűlt leszűrjük, és kortyolva isszuk. Napi két csésze ajánlott.

Vesetea keverék: sárga árvacsalán, közönséges aranyvessző , tejoltó galaj. A teafüveket egyenlő arányban összekeverjük, és a fenti módon készítünk belőle teát. Naponta többször igyunk, így ajánlatos többet készíteni. A teát csak forrázni szabad, és éhgyomorra igyuk az első kortyokat. Súlyos esetekben napi négy csésze ajánlott.

A növény gyűjtése

Teljes virágzáskor, általában június-júliusban gyűjtjük a föld feletti, maximum 40 cm-es hajtásokat . A herbájából forrázatot készítünk.  3-4 kg friss herbából kapunk 1 kg száraz drogot.

 

Felhasznált irodalom: gyorgytea.hu, Maria Treben

Check Also

akác

Fehér akác (Robinia pseudoacacia)

Az akác vagy népies nevén csipkefa, ragacsfa, istenpapucsa, koronafa, magyara, pampuska közismert, tüskés ágú fa. ...

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*