Kezdőlap » HKO alapelvek » A három energia : tűz, víz, szél a testben
tűzvízszél

A három energia : tűz, víz, szél a testben

A világot és a testet ugyanaz az öt elem – éter, levegő, tűz, víz, föld – építi fel és a világban, csakúgy mint ahogy a testben három energia áramlik. A szél, a tűz vagy a víz energia zabolátlan felfokozódásakor ártó energiaként nyilvánul meg. Minél jobban eluralkodik egy vagy két ártó energia a testben, annál súlyosabb, esetleg betegségbe torkolló kibillentség, szenvedés következhet be. Érdemes kiismerni testünk hajlamait, szokásait, hogy az erőket uralva és igába fogva visszaállíthassuk egészségünket. Fontos, hogy tudatában legyünk a felkeltett vagy az éppen időszerűen változó energiák áramlásának, legyen szó akár a hét bolygóról vagy a hét szövetelemről, az öt elemi energiáról vagy a címben lévő bennünk áramló három energiáról: a szél, a tűz és a víz erejéről.

Tűz energia

A tűz elemi energia főbb jellemzői az égés-, fény, oxidáció, meleg, hő, forróság, aktivitás, a szervezetet fenn- és összetartó erő, átalakító folyamatok, éberség, színek. A tűz elemi energia egyensúlyban az átalakító folyamatok kivitelezéséért felelős, a megfelelő mennyiségű akaratot, összeszedettséget, egyhegyűséget, a test normális hőmérsékletét, a vizuális érzékenységet biztosítja. A bőr színét, fényességét határozza meg. határozottságot, bátorságot, erőt ad. Fenntartja a hitet, a reményt, a szeretetet, a tettvágy jelenléte neki köszönhető.

A tűz elemi energia túlsúlyban lázat, égő érzéseket, magas vérnyomást, izzadást, gyulladást okoz. A düh, harag, agresszió, féltékenység, irigység, elnyomás, zsarnokoskodás, magamutogatás a túlsúly esetén megjelenhet. A testben, testfelszínen és a salakokban megjelenik a sárga szín, éhség-szomjúság és alvási nehézségek lépnek fel.
A tűz elemi energia fizikai megnyilvánulása a testben normális esetben meghatározott szerveken, szervcsoportokon keresztül történik. Ezek a szervek alkotják a tűz-energia pályáját. Jellemző rájuk az aktivitást fokozó hormonok, enzimek, savak termelése, amelyek segítségével a tűz-energia az átalakítást végzi.

A tűz-energia az alkatot tekintve a test középső részén, a rekeszizom és a medence által határolt területen koncentrálódik. Ez nyilvánvalóan abból következik, hogy az emésztés folyamata itt zajlik. Természetesen a test más részein is találhatók a tűz-energia aktivitását megnyilvánítani képes szervek.
A tűz elemi energiához tartozó szervek: szem, pajzsmirigy, szív, vér, lép, máj, epe, vékonybél, mellékvesék, izomzat. Ide tartozik még a nemi váladék, az átalakítást végző hormonok, enzimek, savak, a szimpatikus idegrendszer működése.

Ártó-tűz okozta tünetek:
Erős, határozott pulzus; rossz szagú, gőzös, narancssárga vizelet; fejfájás; kesernyés vagy savanykás szájíz; vastag lepedék a nyelven; száraz orrlyukak; vérpangás; szomjúság; szédelgés; az izmokban égés, és azok sorvadásának, pusztulásának érzete; vérzéses betegségek; gyomorsav-túltengés; gyulladásos bőrbetegségek; köszvény; fertőzések; sebek; kelések; ragályok; lázak; hevülések; nyilalló fájdalmak;éjszaka álmatlanság, de nappal aluszékonyság; bő izzadás; kellemetlen testszag; vér- és epehányás.
Legerősebben délben és éjfél körül, valamint evés közben jelentkeznek a tünetek.
A savanyú és pikáns-csípős ízek fokozzák, az édes, keserű és fanyar ízek gyógyítják a betegséget.
Legjobb gyógyszer az ártó-tűz okozta betegségekre a hashajtás és a hideg víz.

Víz energia

A víz elemi energia főbb jellemzői: nedves, hideg, lassú, nehéz, folyékony, tehetetlen, lomha, tompa, mozdulatlan, merev, stabil, érzelmes, passzív, támasztó, lefelé áramló, mély, sötét. A víz elemi energia egyensúlyban a megtámasztó, kiválasztó, szállító folyamatokért felelős. Az elme és a test nyugalmát, az érzelmi folyamatok jelenlétét, a higgadtságot, stabilitást, oldottságot, befogadást, önfeláldozást biztosítja. Ide tartozik a gyógyítás, a gondozás és ápolás.

A víz elemi energia túlsúlyban a többi energiához hasonlóan kibillentséget, így betegséget okoz. Ez lelkileg önzésben, mohóságban, bírvágyban, tompaságban, komorságban, lelki fájdalomban, kínlódásban, szenvedésben, “szétfolyásban”, tunyaságban, “elúszásban”, érzeti, érzelmi mozdulatlanságban nyilvánul meg. A gondolatvilágot az “anyagelvűség” felé irányítja és a cselekvést ettől teszi függővé.
A szervezetben álmosságot, passzivitást, nyálkatúlsúlyt, hurutot, nyálkás folyást, lehűlést, náthát, merevséget, elzsírosodást, nehézséget okoz. A bőrfelszínt zsírossá, nyirkossá, hűvössé teszi. a salakok világos színűek és mennyiségük nagy. Az ízérzékelést rontja. A szerveket túlterheli.

A víz elemi energia normális esetben a törzs rekeszizomtól felfelé eső területeit foglalja el, de a rekeszizom alatt közvetlen elhelyezkedő gyomor is ide tartozik, mint a víz energia legfőbb székhelye, valamint a hasnyálmirigy.
A víz-energia pályáján elhelyezkedő szervek: nyálmirigyek, nyelv, gyomor, hasnyálmirigy, prosztata, nyirokrendszer és nyiroknedv, nyálkahártyák, vesék, húgy- és ivarszervek.

Ártó-víz okozta tünetek:
Gyenge, lassú pulzus; kábult érzés; fizikai és szellemi nehézségérzet; gyenge testhő; általános gyengeség; hányinger; csökkent ízérzékelés; halovány nyelv, íny és szájpadlás; beesett szemek; felpuffadt test; levertség; súlygyarapodás, hájasodás, elpuhulás; lustaság, aluszékonyság, nehézkesség; étvágytalanság, de a száj és torok izmainak abnormális megnövekedése; gyenge emésztés; nehéz légzés, köhögés; gyötrelmes vizelés; megfázás, nyáladzás;érzéketlenség; elfúló hang; golyva; a nyirokcsomó, lábak, nyak dagadása; lerakódások a húgyhólyagban és az erekben; nyálkabőség az orrban, torokban és a szemben; pangásos típusú megfázások; vesefájdalmak és a gerinc töve táján megjelenő fájdalmak; váladékok felhalmozódása a tüdőben és a gyomorban; daganatok, mérgek; túl feszes izületek, merevség.
Legerősebbek nedves időben, szürkületkor vagy reggel, és evés után.
Az édes és (kismértékben) a sós ízek fokozzák a betegséget, a csípős, savanyú, fanyar ízek gyógyítják.
Legjobb gyógyszer az ártó-víz okozta betegségekre a böjt és a hányás.

Levegő/szél energia

A levegő elemi energia főbb jellemzői: száraz, hideg, mozgékony, kötetlen, változékony, könnyű, átlátszó, tiszta, változó, labilis, nyugtalan, megfoghatatlan, terjedő, áramló. Egyensúlyi állapotban a normális és kiegyensúlyozott áramlásért, mozgásért, gondolkodásért, beszédért felelős. Ezek azok a funkciók, melyeken keresztül közvetlen megnyilvánul.

Túlsúlyra jutva azonban lelkileg nyugtalanságot, elbizonytalanodást, szorongást, aggódást, félelmet, ijedelmet, kesergést, bánkódást kelt, valamint a stressz kórképét okozhatja. Fizikailag ilyenkor kiszáradás, fáradtság, gyengeség, kimerülés, egyensúlyzavar, koordinálatlan mozgás, kapkodás, szédülés, ájulás tünetei jelentkezhetnek. A test különböző területein a “csatornák” kiszáradása miatt áramlási zavarok, dugulások, görcsös összehúzódások, feszülések alakulnak ki, de jellemző még a lecsökkent ingerküszöb miatt a fokozott idegi tevékenység. A testnedvek a kibillentség fokától függően “eltűnnek” a szervezetből, remegés és gyengülés érzékelhető, a testsúly csökken. A bőrfelszín száraz, érdes, repedezett lehet, mint amikor a szél kifújja. A fülzúgás gyakori.

A levegő elemi energia egészséges állapotban a hasüregtől lefelé eső testtájékon helyezkedik el.
A levegő energia pályáihoz tartozó szervek: a vastagbél, mint fő székhely, fülek, bőr, csontok, haj és az idegrendszer teljes egészében.

Ártó-szél okozta tünetek:
A pulzus szinte eltűnik, de ha a nyomás lazul, visszapattan; a vizelet víztisztaságú; bizonytalan, csapkodó elme; fanyar szájíz; mozgásigény; gyenge hang; székrekedés; szívfájdalmak, félelemérzések megerősödése; keringési csatornák elzáródása; csökkent életerő; korai öregedés; bélgáz-megrekedés; megreked a vizelet és a széklet; levertség; kiszáradtság; rángásos rohamok; isiász; fejfájásrohamok; bőrkiszáradás; búgó, susogó hang a fülben; mérgezési tünetekhez hasonló szédülés; erős, vándorló fájdalmak; merevgörcsök a végtagokban; nehéz a végtagokat visszahúzni, majd nehéz kinyújtani; törési érzetek az izületekben; paralízis; mozgás közben jelentkező éles fájdalmak; álmatlanság, ásítás, nyújtózkodási inger; nyakszirti, mellkasi és állkapcsi fájdalmak; hasüregi zajok; lesoványodás; ideges reszketés; szorongás; idegproblémák; emésztési zavarok; csontproblémák.
Legerősebben délután és kora hajnalban jelentkeznek.
A keserű és fanyar ízek fokozzák, az édes, savanyú és sós ízek gyógyítják a betegséget.
Legjobb gyógyszer az ártó-szél okozta betegségekre az alapos vastagbélmosás (beöntés).

Ezen felsorolás alapján ki-ki megállapíthatja, hogy benne melyik ártó van túlsúlyban, és ez alapján választhatja ki a neki megfelelő terápiát.
Ha valaki önmagát megfigyelve és irányítva egyensúlyba hozza a tűz energiát és a víz energiát a levegő energia segítségével, akkor azt fogja tapasztalni, hogy teste fiatalos és egészséges lesz. A testben keringő energiák irányításával egyensúlyt érhetünk el, támaszul hívhatjuk az időben szedett gyógynövényeket és azok megfelelő alkalmazását, a jógagyakorlatokat, az éves körforgásban az adott idő erejét és nem utolsósorban a rálátást az összefüggésekre testi és lelki folyamataink között.

Forrás: javas.hu

Check Also

energiatest

Energiatestünk rétegei – éter, asztrál, mentál

Az emberi testet egyre finomabb és finomabb energiamezők veszik körül. Az energiahiány először mindig a ...

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*