Kezdőlap » HKO alapelvek » Energiatestünk rétegei – éter, asztrál, mentál
energiatest

Energiatestünk rétegei – éter, asztrál, mentál

Az emberi testet egyre finomabb és finomabb energiamezők veszik körül. Az energiahiány először mindig a magasabb finomtestekben jelenik meg, és évek (életek) alatt szivárog az alsóbb finomtestekbe, ahol akadályt okoz és figyelmeztet a változtatás szükségességére. Az indiai mesterek öt energiatestből álló modellje szerint energiamezőink alulról fölfelé a következők: fizikai test, éterikus test, asztrális test, mentális test, kauzális test. A kauzális test a korábbi életek információit tartalmazza és befolyásolja az összes alatta elhelyezkedő energiatest állapotát.

Étertest /Alsó művelendő mező

Az étertestben történik a szervi meridiánok áramlása, központja a köldök alatt található. A fizikai test szerveinek az energiaállapotát az étertest nagysága, tisztasága, blokádmentessége jellemzi. Az étertest a fizikai testet tojásformaként veszi körül, amit természetes fényben egy kissé vibráló, hullámzó felületként érzékelhetünk. A mostani átlagembernél ennek a gerincvonalból kiáramló energiának a kiterjedése kb. 20-30 cm, egy jó vegetáriánusnál eléri az 1,5-2 m-t is, ami a száz évvel ezelőtti átlagra volt jellemző. Ez a nagymértékű étertest csökkenés az életmódunk számlájára írható. A csökkent életerő a szervek, szervrendszerek egyre gyengébb működését okozza, illetve az olyan betegségek általánossá válását, melyek száz éve még igen ritkák voltak.

A szervek energiahiányos állapota

Bármely szerv működése a saját csi-jének a nagyságától függ. A csi a szervek és a test különböző részei között a meridiánokon áramlik, így ezek mentén az energiaáramlást akadályozó energiablokádok keletkezhetnek. A betegségállapotot energiahiány vagy többlet okozhat. Az energiatöbblet nem azt jelenti, hogy a sok energia káros lenne, hanem a diszharmonikus többlet egy meridián pontnál feltorlódik. Az étertestben érzékelhetjük a szervi energiahiányokat és a meridián blokádokat. Az étertest felülete követi az adott szervek előtt azok energiaszintjét. Egy betegség, ill. egy hiányállapot kezdetekor a szervezet az öngyógyító erőit az adott szervre/szervrendszerre összpontosítja, így annak energiaszintje rövid időre, napokra, esetleg hetekre megnő, azaz túlműködik, hogy a megnövekedett feladatát elláthassa. Például a keletkezett gyulladás legyőzi a fertőzést. Ekkor az étertestben egy meleg, kitüremkedő területet találunk. Ez az állapot csak addig tart, amíg a szervezet energiatartaléka el nem fogy. Ilyenkor az adott terület energiája lényegesen lecsökken, azaz egy hideg érzést adó lyuk, bemélyedés keletkezik az étertestben. Ez az állapot több hónapig, évig is fennmaradhat, a krónikus betegségeket jellemezve.

Az életerő (csí) növelése

Az étertestben keletkezett energiablokádok okozzák a fizikai betegséget, így először az itt működő életerőt szükséges pótolnunk. Ezt az életerő energiát a kínaiak csí-nek nevezik, a hinduk pedig práná-nak. A csi három különböző forrásból ered, melyek összegződve áthatják az egész testet

  • Öröklött csi: a szülőktől örökölt energia, mely a vesékben tárolódik és az élet során fokozatosan elfogy. A nagysága adott, egy meghatározott élethosszt nem haladhat meg, kivéve ha életerőt növelő gyakorlatokat végzünk. Az életerő tehát növelhető, ha a középső és felső művelendő mezőbe is képes a gyakorló beavatkozni!
  • Táplálék csi, melyet a helyes táplálkozás útján növelhetünk.
  • Levegő csi, melyet légzésgyakorlatokkal szerezhetünk meg.

A csi növelésére kidolgozott energetikai fejlesztő gyakorlatok alkalmazásával az étertest kiterjedése 1-2 méteresre is növelhető. Mindegyik eljárás a testtartás, a légzés és a vizualizáció hármasán alapszik és származása szerint a kínai „csi”, a japán „ki”, vagy az indiai elnevezésű „prána” nyerését célozza. Ilyen a csi-kung, thai-csi, aikido, jóga, stb.

Asztráltest /Középső művelendő mező

Az asztráltest vagy szellemtest az auraburkok és csakrák rendszeréből áll, központját a mellkas magasságában találjuk (szív-érzelmek). Ezen az energiaszinten működik az öt őselem. Régebben hét, most tizenhat auraréteget különböztetünk meg feladatuk szerint. A négy alsó auraréteg ezéleti információkat tartalmaz, az ötödik auraburoktól felfelé karmikus információk találhatók. A hét csakra mindegyikén tölcsérszerűen egymásba ágyazva megtalálható az auraburok rendszere. Az asztrális test alsó négy burka közötti csatorna nyitottsága összefügg az érzelmi állapottal. A káros érzelmek gyűjtése (düh, mohóság, féltés, féltékenység, gőg, irigység, stb.) és a pesszimista életfelfogás negatív visszacsatolásként hat, betegíti a testet.

Az asztráltest tisztítása

Az asztráltest tisztításával a káros érzelmek lecsillapítása-átalakítása történik, azaz az asztrálsíkon ható pozitív asztrológiai bolygóhatásokat erősíthetjük, a károsakét csökkenthetjük. Negatív bolygóhatások: Mars (harag), Merkúr (mohóság, falánkság), Jupiter (irigység), Nap (gőg, büszkeség), Szaturnusz (nem tudás, butaság), Hold (féltés), Vénusz (féltékenység).

Mentális test (Felső művelendő mező)

A mentáltest tartalmazza a mostani és a korábbi életekbeli mentális üzeneteket, tehát a többi lénnyel kapcsolatos pozitív és negatív benyomásokat, továbbá az egyén indítékát, motívációját. A mentálüzeneteket vagy saját magunk állítjuk elő vagy más küldte nekünk. (teher a vállon, torkiglevés, befogadás akadály, emésztés akadály, elengedés problémák, stb.) A mentáltest központját a fejen találjuk. Feladata, hogy képesek legyünk felismerni az említett káros érzelmeket. A szeretet, az öröm, az optimizmus, pozitív életfelfogás gyógyító hatású, ezek a mentáltest vezérlő hatásai. A mentáltestben jelentkezik, hogy az illető nyitott szívű-e, megbocsájtó, segíti-e a környezetét, tehát betartja a „nem-ártást”, vagy gátol-akadályoz másokat. Ezek, mint energiák a térbe kikerülve a múltbéli információk alapján irányultságokat, tendenciákat hoznak létre, melyek befolyásolják a jövőbeni visszahatásokat az ok és okozat törvénye szerint.

A legtöbb látó a mentáltest színeit látja az emberi test körül, mely megegyezik a csakra színekkel, az illető személy spirituális fejlettségének függvényében. A tudatsíkú, azaz mentálsíkról vezérelt módszerek a legmagasabb szintűek, ezért alkalmazásukkal az ember teljes energiarendszerét tisztíthatjuk, harmonizálhatjuk. Kínában a mester tettei, szavai és tudatállapota mintául szolgál a tanítványoknak. A mester gondolatébresztő történeteivel vagy furcsa kérdésfelvetéseivel kikényszeríti a hétköznapi gondolkodás kereteiből a tanítványokat. Az ego feladása a bölcsesség útja, ill. a „nem cselekvés” (wu wei) állapotának elérése által történhet. A „Bölcs nem cselekvő” mondják a buddhizmusban is. Ennek jelentése, hogy nem küzdünk, harcolunk valami eléréséért, nem igázunk le másokat, hanem feloldjuk régi akadályainkat a tudatunkban. Ha az áramlattal haladunk, önműködően megkapjuk szükségleteinket, ill. elhárulnak az akadályok!

Asztrális és mentális tisztaság – a kundalini helyzete

kundaliniA személy tudati fejtettségét, továbbá az asztrális és mentális tisztasági fokát a kundalini erő helyzete, gerincben lévő magassága mutatja. Az egyén fejlettségi állapotát jelzi, ahogy a csakrák során a kundalini erő szintje egyre magasabb a gerincében. Az egyre tisztább tudatállapotot a legjobban működő csakra színe is mutatja. Ez megjelenik a mentáltest jellemző színeként. A legtöbb ember, aki lelki témákban képzetlen, az alsó 1-2 csakrában „tartózkodik” a tudatállapota jellemzőjeként. Ebben az esetben az asztrál érzelmeket jellemző harag, irigység, mohóság, gőg és nem tudás ellenőrizetlenül uralja a személyt. Ezek a káros érzelmek nem tudatosak, csak bizonyos helyzetekben törnek elő az illető tudatalattijából.

Alulró felfelé a vörös, a narancssárga és a napsárga színű mentáltest az alsó három csakrában való tartózkodást jellemzi. Ezek lehetnek tiszták is, ebben az esetben segítik a személynek a fizikai világban történő eligazodását. Ha a mentáltest uralkodó színeként a szívcsakra zöld színe jelenik meg, ez a felső világok felé fordulást mutatja. A szívcsakra nyitása a megbocsátás szintje, innentől az emelkedett tudatállapot az említett negatív érzelmek átalakítását, elengedését segíti.A torokcsakra világoskékje után a két felső csakra következik, a 3.szem sötétkék, indigó vagy lila színével és a korona csakra fehér (vagy arany) színével. Utóbbinál a gyakorlás során az összes auraburok kinyílik, a kundalini erő végighalad a testben, így képes teljes működését kifejteni, mely a tökéletes önmegvalósítást mutatja és az elemek feletti uralmat is kifejezi . Az öt alsó, ún. elemi szintű csakra (föld, víz, tűz, levegő, éter vagy tér-űr) nyitottsága, tisztasága függvényében nyílik a két felső csakra, a 3.szem és a fejtető. A 3. szemen vett információ igazságtartalma függ az elemi szintű öt csakra egységállapotától, illetve az attól való eltávolodás mértékétől.

 

Készült Majoros János Károly Természetgyógyász Magazinban megjelent cikkei alapján

Check Also

tűzvízszél

A három energia : tűz, víz, szél a testben

A világot és a testet ugyanaz az öt elem – éter, levegő, tűz, víz, föld ...

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*