Kezdőlap » HKO alapelvek » Hormonális testtípusok az enzimek tükrében
hormontesttípusok

Hormonális testtípusok az enzimek tükrében

Mi az oka, hogy egy családon belül is különböző alakkal rendelkező családtagokat ismerünk, változatos egészségi problémákkal, táplálkozási igényekkel? Ma már ismerünk négy hormonális testtípust, ami szoros kapcsolatban áll bizonyos enzimek hiányával. Ha a táplálékunk nem biztosítja a megfelelő enzimeket, akkor a testtípusnak megfelelő táplálkozási zavar lép fel. Ennek hátterében az egyedi DNS molekula összetétele áll.

Az enzimek

Az enzimek azon fontos fehérjetermészetű anyagok, amelyek a táplálékkal jutnak be az élő szervezetbe, – rendkívül kis mennyiség szükséges belőlük -, amelyek nélkül egyetlen fontos kémiai reakció sem megy végbe tökéletesen az élő szervezetekben. Sem a vitaminok, sem a mineráliák, de még a hormonok sem működnek tökéletesen segítségük nélkül. A DNS sejtszinten csak a segítségükkel képes megfelelni feladatának.

Mai ismereteink szerint több, mint 100 000 enzim létezik, amelyből több mint 4000-nek ismert a pontos kémiai szerkezete, naponta fedeznek fel újabb és újabb enzimet az erre szakosodott kutatók. Megkülönböztetünk emésztő, transzportáló (szállító), transzformáló (a tápanyagok átalakításában közreműködő), metabolizáló (a tápanyagok lebontásában, felszívódásban segítő és kiválasztó) enzimeket. A szervezet „enzim bankja” folytonosan változik, ezért szükséges a keletkező hiányokat folyamatosan pótolni, lehetőleg teljes értékű táplálkozással, valamint speciális enzimek pótlásával, amelyek igénye szervezetenként más és más. Enzimekből nem létezik többlet a szervezetben, sem túladagolási lehetőség.

Enzim hiányok tünetei

A fontosabb enzimeket 3 csoportba oszthatjuk: cukorbontók (carbohydrázok), fehérjebontók (proteázok), zsírbontók (lipázok)

Amylase hiány, amely a szénhidrátok bontásában fontos: Bőrrepedések, kiütések, alacsony vércukorszint a vérben, a hangulati élet zavarai, depresszív tünetegyüttes, allergiák, PSM szindróma (menstruáció előtti panaszok), hirtelen jelentkező kipirulások, fáradékonyság, hideg kezek és lábak, nyaki és válltáji fájdalmak, sprue (hasmenés bizonyos fajtája), gyulladásra való hajlam.

Protease hiány, amely a fehérjebontás zavarára utal. Deréktáji gyengeség, fájdalom, gombás fertőzések formái,székrekedésre való hajlam, magasabb vérnyomás, alvászavarok formái, hallászavarok, fogíny betegségek, gingivitis, parazitás betegségekre való hajlam

Lipase hiány, amely a zsíranyagcsere zavarát jelzi Fájdalmas lábak, izületi panaszok (elsősorban krónikus), hólyag problémák, (cystitis, hólyag gyengeség, incontinencia panaszok), szívpanaszok, acne vulgaris a bőrön (erős pattanások, gyulladások), epehólyag zavarok, epekövesség kialakulása, székrekedés / hasmenés egyéntől függően, szénanátha, prostata zavarok, psoriasis.

A fenti hiányok azonban együttesen is előfordulhatnak, hiszen izolált hiány ritkán létezik. Ezek tünetei a következők: Krónikus allergiás panaszok, megfázások gyakran, a bélfalak kitüremkedései (diverticulózisai), amelyek gyulladásra is hajlamosak a pangások miatt, irritabilis colon szindróma, krónikus fáradtság szindróma, melléküregek krónikus gyulladásai, amelyek nehezen kezelhetők antibiotikumokkal, immunhiányos kórképek.

Miért fontos a testtípusunk ismerete?

A kutatások eredményeképpen ma már ismert az a négy alapvető testtípus, amely szoros kapcsolatban áll bizonyos enzimek hiányával. Ha a bevitt táplálék nem biztosítja azokat az enzimeket és egyéb tápanyagokat a szervezet számára, amelyek szükségesek az egyensúly megtartásához, akkor az adott testtípusnak megfelelő táplálkozás zavara lép fel. Nem égnek el a tápanyagok, hanem lerakódnak zsír formájában, raktározódnak speciális testtájékon, pl. faron, derékon. A sejtek „mérgezéséhez”, azaz toxikus állapotához vezet, amely a krónikus fáradtság képében fog jelentkezni, markáns laboratóriumi értékek nélkül.

A 4 hormonális testtípus

A 4 fő különböző testtípust a mögöttük álló hormonális háttérrel jellemezhetjük. Ha az alább következő 4 fő típus jellegzetességeiből legalább hat jellemzőt találunk magunkra vonatkozóan, valószínűleg oda tartozunk. Sokan úgy érzik, hogy nem egy, hanem több csoportba is beletartoznak. Minden esetre az uralkodó test típus ismerete lényeges, mint elsődleges test típus.

 I. testtípus – Para (pajzsmirigy és mellékpajzsmirigy)

 • Egyenletes elhízás a fejtetőtől a lábujjakig mindenhol.
 • Ha túlsúlyos, akkor főleg a gyomortájékon és a deréktájon. A férfiak ok nélkül fáradtak, a nők a túlsúlyt a fenekükön tárolják.
 • A vállak és a csípők szélessége arányosan megegyezik egymással.
 • Nagyon szereti az édességet, lehet az akár desszert, kenyér, tésztafélék, gyümölcsök és zöldségek formájában.
 • Különösen vonzódik a kávéhoz és a csokoládéhoz.
 • Délre már elfárad és gyakran fáradtan is kel fel.
 • Gyakran szenved depressziótól, vagy depresszív hangulati zavaroktól, hangulati változásoktól.
 • Gyakran fázik a keze és a lába.
 • Ha nő, akkor gyakran szenved PMS szindrómában (menses előtt félidőben).
 • Alacsony a vérnyomása.
 • Alacsony a vércukra.
 • Gyakori az allergia hajlam.

A szervezet igényli a cukrokat és azon ételeket, amelyek lebontásaként glükóz termelődik a szervezetben. Ebben a csoportban nagyon könnyűvegetáriánussá válni, mert csak a keményítő és a cukor fogyasztása a főbb vágya az ebbe a csoportba sorolható egyénnek. Keményítőt tartalmaznak a gabonafélék, ilyenek a rizs, búza, burgonya, tésztafélék, kenyér. A zöldségek és a gyümölcsök ismét sok szénhidrátot tartalmaznak, amelyek glükózra bomlanak. Az amylase a legfontosabb enzim e típus részére, mert a keményítőbontást végzi, ebből következik az is, hogy ezen enzim hiánya a leggyakoribb ebben a  típusban.
Minél fáradtabbnak érzi magát az I. típusú paciens, annál több szénhidrátot és keményítőt akar enni. Fixálni szeretné állapotát több édességgel, különösen csokoládéval. A csokoládéhoz – mivel több, mint 100 különféle ízzel rendelkezik- nagy a hozzászokás, ugyanakkor az ízlelőbimbókat a nyelven jobban stimulálja bármi más ételnél. Bár a csokoládé, mivel 50 %-ban zsírt, 50 %-ban szénhidrátot tartalmaz, perfekt kombináció az idegrendszerben bizonyos vegyületek képződésére, ugyanakkor bizonyos lelki boldogságot is ad. Ezen agyi vegyületek közül az egyik igen fontos csoport a szerotoninvalamint a híres endorfinok a másik csoport, amelyek tudatosítják velünk a „ jó érzetet”. Az endorfinok magas szintű energiát adnak és az eufória érzetét nekünk. Ha az I. csoport egyéneiben a szerotonin szint alacsony, akkor burgonyát, tésztát, kenyeret, vagy más cukrot tartalmazó ételt esznek.  Ebben a csoportban nagyon gyakori az alacsony szerotonin szint, ez a hiány örökletesnek bizonyul. A fentiek ellenére azonban a szénhidrátok és a keményítő nem alkalmas az agy táplálására, hiszen egyedül nem megfelelőek a minőségi táplálkozásra lebontásuk révén. Ennek oka lesz a későbbiekben a gyulladásos hajlam kialakulásától a krónikus kifáradásos tünetekig egy sor zavar a szervezetben.
Ez a test típus hajlamos lesz a későbbiekben – ha táplálkozási szokásait nem változtatja meg – a vastagbél degenerativ betegségeire, beleértve a rák kialakulását is, hajlamos a hypoglikémiára (alacsony vércukor szint, amely a folyamatos saját inzulin termelésének hatásaként jelentkezik, provokálja addig, amíg az ki nem merül, cukorbetegséget eredményezve.) Hajlamos az idegrendszer betegségeire is, mint szorongás, depresszió, vagy depresszív színezetű lelki zavar

Mit egyen? Nem szelektíven választ, mert imádja a gyümölcsöt, zöldséget, gabonaféléket. Később észreveszi, hogy hull a haja, töredezettek és szárazak a körmei, fáradékony, nem teljesít megfelelően, figyelme nem koncentrálható, PMS gyakori a nőknél, depresszív a hangulata, gyulladásokra is hajlamos. Kérdés, hogy lehet- e ezen csoport tagja sikeresen hosszú ideig vegetáriánus ? Nem hiszem és az adatok is ezt támasztják alá, mert esszenciális, azaz létfontosságú fehérjére szüksége van, amelynek alapvetõ és kitûnõ forrása a tejtermékek, hús, hal, tojás. Másodlagos fehérjeforrások lehetnek a szójabab, magvak, árpa, hüvelyesek, amelyeket kombináltan kell fogyasztani az esszenciálisakkal ahhoz, hogy teljes értékű aminosavakká bomoljanak le. (pl. fekete bab és rizs).

Hogyan fogyókúrázzon? Nagy mennyiségű inzulint kell termelnie. Ha a táplálék együtt tartalmazza a cukrot és a zsírt, akkor az inzulin e kettõ beépülését közösen gyorsítja. (Pl. kenyér megkenve vajjal és dzsemmel, fánkfélék krémmel, tésztafélék zsíros szósszal, desszertek, cukormázzal beborított gabonafélék, stb.) Mindezek elősegítik a zsírlerakódást, ezek elhagyásával azonban a fogyás elkezdõdik.

Tipp reggelire: sokkal jobban fogja érezni magát, ha reggelije proteint tartalmaz! Ha gyümölcsöt és kenyeret (toast) esznek reggelire, cukorral kezdik napjukat! Ne tegyék! A reggeli az „olaj a szervezet motorjába.” A fehérje sokkal nagyobb energiát ad a szervezetnek ebben a csoportban, mint a gyorsan elégõ cukor. Ha vegetáriánus az egyén, akkor magas proteintartalmú növényt fogyasszon, mint pl. a tofu. Egy tojás evése nagyszerű reggelre.

Testmozgás: az úszás és a gyenge aerobic kiváló forma e típus részére. Hetente 2-3 alkalommal 25-30 perc időtartam a legmegfelelőbb.  A rendszeres napi séta kellemesen esik, A gyakorlatokat lassan és fokozatosan kell felépíteni, ezzel megakadályozhatjuk a kifáradtság érzet kialakulását. Az erőszakosan kivitelezett gyakorlatok megbosszulják magukat. Ez a típus hajlamos a cellulitisre főleg a tomporon, csípőn, míg a férfiak a rekesztájon növesztenek széles párnákat. A megfelelően kivitelezett személyreszabott testmozgás képes ezeket csökkenteni. A legjobb olajok : levendula, boróka, rózsaolaj, menta.

II. Testtípus – Oestro (gonadok = nemi mirigyek)

 • A vállak keskenyebbek, mint a csípők.
 • Ha túlsúly van, akkor nőknél ez a combokon és a derékon rakódott le.
 • A férfiaknál ez elsősorban a hason helyezkedik el.
 • Kedvenc étele a csípős, erősen fűszerezettek közül való, kedveli a sós, füstölt, krémszerű, ill. borssal fűszerezetteket.
 • Kedveli ételeihez a bort, vagy más alkoholos italt, nem szereti a vizet.
 • A kedvenc desszertek a gazdagon édesített jégkrém, és csokoládé.
 • Élvezi a sült halat, sült csirkét, sült hagyma karikákat, és a francia konyha sült ételeit.
 • Szereti az olasz, keleti (kínai) és mexikói konyhát.
 • Emésztési panaszoktól szenved
 • Gyakoriak az epehólyag zavarok.
 • Gyakran terhelt a hólyag- és vese panaszaival.
 • Hajlamos a cisztákra és a bőr elváltozásaira.

fokozottan fűszeres, sós, füstölt ételek fogyasztása a gonadok stimulációját okozván a nagy energia, és a kontrol érzetét adják. Mint más egyensúlybomlásnál, ez is csak időleges. A zsírok fogyasztásának káros hatásait már jobban elterjesztette minden fórum korunkban, hiszen egyik fő támadáspontjuk a máj- epe rendszer, majd az erek fala, nem kímélve a koszorúereket sem. A vese ereinek károsodása a szerv filter funkcióját fogja károsítani, emeli a vérnyomást, ami ismét megterheli a szívet, sőt a folyadék visszatartással további zavarokat okoz. Ebbe a csoportban az egyének igazoltan 8-szor több zsírt esznek, mint az előző csoportba tartozók.(Naponta 1 kanál zsír a teljes szükségletünk.)
A bőr panaszok csak következményei a táplálkozási hibáknak. Ők is szeretik a csokoládét, amelyet ugyanabból az okokból fogyasztanak halmozottan. Szeretik a „márványosan” csillogó zsírt kenyéren is.  Az immunrendszernek kompromisszumot kell kötnie a folyadék visszatartással, felpuffadásokkal és a székrekedéssel is. Sok a nyálkatermelés, a székrekedés ebben a csoportban fordul elő a leggyakrabban. Sajnos a székrekedést felváltja a hasmenés, amelyre érdemes odafigyelni, mert más oka is lehet. ( pl. daganat a béltraktusban). A székrekedéssel együtt hányinger is előfordulhat. Mivel a zsírok nem emésztődnek tökéletesen a bevitt nagy mennyiség miatt ebben a csoportban, a lipase hiány gyakori a nagy felhasználás miatt, a bél panaszai is gyakoriak. Ez a csoport hajlamos a cukorbetegségre, hormonális zavarokra és különböző bőrbetegségekre.

Mit egyen? Llipase hiánnyal küzd folyamatosan. A lipase a túlsúly esetében, amely gyakori ebben a csoportban, elősegíti a zsírok lebomlását energiahordozókká és csökkenti a lerakódásukat. Ennek megfelelõen alacsony zsírtartalmú, vagy zsírszegény étrend ajánlott számukra, de szénhidrátokban gazdag!

Hogyan fogyókúrázzon? a zsírt nehezen égeti el, az alacsony zsírégetők nem adnak annyi enzimet, amennyi szükséges a zsír energiává történõ átalakításához. A kalóriák elégetéséhez oxigén kell, sõt a zsírokéhoz több is szükséges, mint a szénhidrátokéhoz.  Ebben a típusban olyan sok lehet a zsírlerakódás, hogy képtelen a szervezet elegendõ oxigént szállítani a zsírszövethez a véráram útján. A nehéz fûszerek és a só túlzott fogyasztása további kihívást jelentet. Ezeket kell megszorítani.

Tipp reggelire: rendszerint egy csésze kávén kívül nem kíván mást reggelre. Ennek többnyire enyhe fejfájás, vagy hányinger lesz a következménye, és ez így történik nap, mint nap. Ha mellõzzük a reggelit, a metabolikus anyagcsere 5 %-al csökken. Egy év alatt 6 extra kilót is felszedhetünk ezen a módon, de sajnos az életkilátásaink is rövidülnek, mintegy 5 évvel.

Testmozgás: Az erős gyaloglás híve, de a joggingot is kedveli. A csípő és far enyhébb lerakódásait képes csökkenteni. A tánc és a torna szintén igen jó hatású és szívesen végzett testmozgás ebben a csoportban. Lényeges a felső és alsó test közötti egyensúly megtalálása. Ebben a csoportban elektromos masszázs-eszköz is jó hatású a derékon felhalmozódott zsírréteg megmozgatására mintegy 2-3 alkalommal hetente. Jó hatása van a következő olajoknak (fürdőbe is): jázmin, geránium, sagó, boróka.

III. Testtípus – Supra (mellékvese, adrenal glandula)

 • A felső testfél erős, itt van a súlyfelesleg minden esetben, beleértve a háti területet is.
 • A derék hájas, kövér és nincs formája.
 • A lábak erősek, de formásak minden korban.
 • Nem érzi komplettnek étkezését húskészítmény nélkül. Még reggel sem. Fehérjeigénye nagy.
 • Még meg sem ízleli ételét, máris megsózza.
 • Mindenfajta fehérjét előnyben részesít: lunch húsokat, kolbászféléket, halat, szárnyast, marhahúst, sajtot, tojást.
 • Nehezek és feszesek az izületei gyakran, vállizületi panaszai is gyakoriak.
 • Az étkezés során mindenképpen innia kell valami italt.
 • Magasabb a vérnyomása, gyakran szenved kifejezett hypertoniában.
 • Gyakrabban érzi magát stresszben, mint kimerültnek.
 • Nagy problémája a székrekedés.
 • A belek gázossága, szeles hasi panaszok végigkísérik életét.

A fokozott protein (fehérje) fogyasztás áll az előtérben Mint a többieknél, azonban itt is szerepel a csokoládé fokozott bevitelének igénye. A csoport egyedeinek izomzata kifejlett, erős. Azonban a máj és a vese nem szereti a túl sok fehérje bevitelét. Mivel e szervek a fontos detoxikáló szerveinkhez tartoznak, megterhelésük zavarokhoz vezet. Hasonlóképpen a vastagbél is detoxikáló szervünk, de a tüdő és a bőr is.  A protein a bélben – ha nem bomlott le kellőképpen, rothadási folyamatokon megy keresztül. A bőrbetegségek közül a psoriazis kialakulását vizsgáltaDicqie, amely szerinte a károsodott protein és zsíremésztés következménye. Ez a csoport igényli a táplálkozásánál a legkevesebb proteint, mert izomstruktúrájuk erős és a proteint emésztésük gyengébb a többi csoporténál. Ez a csoport a protease enzim hiányában szenved folyamatosan, amely pótlásával a gyakori puffadás és büfögés hamarosan elmúlik. Ez a csoport hajlamos a magas vérnyomásra szív és érrendszeri megbetegedésekre, szorulásra és deréktáji, vagy egyéb gerinc panaszokra.

Mit egyen? krónikus protease hiánnyal küzd. Ha túlsúllyal küzd, ezen enzim hiány még tovább növekedik. A típus minden ételt fogyaszt, de nekik különösképpen ajánlható a vegetáriánus étrend, természetesen enzim terápiával együtt, amely az ebben a csoportban karakterisztikusan jelentkezõ fájdalomszindrómákat és feszülő, merev izomzatot oldja. Ez agenetikusan determinált vegetáriánus, aki jól is érzi magát, nemcsak hisz benne.

Hogyan fogyókúrázzon? muscularis típusú, különösen fiatalabb korában, ezért az évek múltával nekik kevesebb a problémájuk a cellulitis(narancsbõr) kialakulásával a faron, combokon. A sok protein és alkoholfogyasztás jellemzõ. A fogyás után a „jo-jo effektus” nagy, azaz a csoportban gyorsabb a visszahízás. Emberi és állatkísérletek is alátámasztják azt a megfigyelést, hogy ha alacsony kalóriatartalmú diétát adunk e típusban, akkor annak abbahagyása után a testsúly zsírként tér vissza. Ha a diéta hústalan, akkor a paciens elveszti izomszövetei egy részét, erre a szervezet az energia tartalékok mozgatásával reagál gyorsan. A visszaszedett súly vastag zsírpárnaként a hasra rakódik, amely az inzulintermeléssel interferál (cukor -, és szívbetegség rizikója).

Tipp reggelire: a reggeli nagyon fontos, de nem szabad kolbászos – tojásos reggelivel kezdeni a napot. Hiszen már ismeri az ebbe a csoportba tartozó, hogy gázos, puffadt lesz utána egész napon át. Tehát a proteintõl tartózkodni kell, egy könnyû gyümölcsöt és gabonapelyhet tartalmazó reggeli a legjobb a nap kezdéséhez.

Testmozgás: szeret táncolni, teniszezni, sőt futballozni is sokat. Heti 2-3- alkalom elegendő is erre. Ha inkább sétálni akar, akkor is legalább 30 percet kell naponta erre szakítania. Teljes testmozgással járó gyakorlatokat igényel e test típus. A testsúly növekedése- csökkentése nem jó hatású („jo-jo effektus”). Sokkal hajlékonyabbá kell válni, még pszichésen is. A toxinok az izmokban és a vastagbélben halmozódnak fel. (gázképződés, büfögés, aknék a bőrön.) A cellulitis a hason, és a háton alakulhat ki, amelyre a heti egy masszázs kifejezetten jó hatású. A kifejezetten előnyösen alkalmazható olajok: eucalyptus, geránium, boróka.

IV. Test típus – Neuro (endocrin rendszer, hypophysis-hypothalamus)

 • Nem érzi teljesnek étkezését valamilyen tejtermék nélkül.
 • Kívánja a keményítő tartalmú ételeket és édességeket.
 • Élvezi a tejtermékeket, annak ellenére, hogy felismeri tej-intoleranciáját.
 • Alakja ugyanolyan, mint gyermekkorában volt. Fiús, de rendkívül szívós, éretten is baba kinézetű, a család legfiatalabbjának néz ki.
 • Későbben érik felnőtté.
 • Folyamatosan bél problémákban szenved, amelyek a székrekedéstől a hasmenésig terjedhetnek, beleértve a spasticus colon tünetegyüttesét is.
 • Az egész testen u.n. lágy zsírréteggel rendelkezik, amely nem korlátozódik egy bizonyos testrészre.

Nagyon kedveli a tejterméket, amely születése pillanatától adott is számára az anyatej által. Ha szerencsések és sokáig tart a szoptatásuk az anya hosszú laktációja következtében, kifejlődik a többi étel emésztéséhez is szükséges jó képességük. A legtöbb ebbe a csoportba tartozó emésztési zavara abból adódik, hogy nem táplálták hosszan anyatejjel, de adódhat abból is, hogy maga az anya szenvedett erős táplálkozási allergiától a szoptatás alatt. Ez a csoport annyi tejet fog inni, amíg ki nem alakul a laktóz intoleranciája, vagy allergiája a tejtermékekkel szemben. A csoportot a kiemelkedő lactose hiány jellemzi. Emellett elegendő lipase-ra is szükségük van, amely az elfogyasztott sok tej zsírjait bontja. Ezen csoport emésztési zavarai korán jelentkeznek. A fiúk a sportban kiválók, erősek és szívósak, a lányok később kerülnek a pubertásba. Egyetemi éveik alatt is alakjukat megőrzik, fiúsak.
A problémájuk a rostok / tejtermékek emésztésének zavara. A választásuk behatárolt, mert nincs igazán nagy étvágyuk. A zavarok a belekben kezdődnek az elégtelen emésztés miatt. Esetükben a stressz is a beleket támadja meg először. Mindenki a sok rost fogyasztására buzdítja őket, amely a zavart erősíti, mert a rostok cellulózban gazdagok, a szervezetükben nem lesz elegendő cellulase a rostok bontására. A konzerv ételekben levő cellulase eleve kevés.

Mit egyen? a lactase, lipase, cellulase egyaránt fontos enzimkészlet, mert együttesen a protease hatását is erősítik.

Hogyan fogyókúrázzon? Ő a legkomplexebb az összes között. Finom elégtelenség jellemzi hormonális, endokrin rendszerét már kezdettõl fogva.        (kései pubertás). A nyálkatermelés sok problémát, fõleg allergiás zavarokat okoz. A zsírok, de általában a kalóriák elégetése sokkal lassúbb, mint a többi típusban. Kémiai kiegyensúlyozatlanság is jellemző rá, amely miatt a kövér gyerek nem tud lefogyni. Azonban inkább képtelen a felnõtt meghízni. Kevés ráfordítással is kedvezõ az optimális súly megtartása.

Tipp reggelire: nagyon fontos a protein fogyasztással erősíteni a szervezetet már reggel. ( endokrin mirigyeket) A reggelinek kell igazán magyaros módon a legnagyobbnak és a legtáplálóbbnak lennie a nap folyamán. Ha csak tejterméket fogyaszt az idetartozó egyén, akkor ebédre már fáradt lesz, sõt egész nap kimerültnek érzi magát. Ha vegetáriánusok vagyunk, akkor a hal és a szója a legmegfelelőbb.

Testmozgás: az erős aerobic és a harci táncok, gyakorlatok híve (Tai Chi). A séta nem elég, mert a sok elmélkedésből és gondolko-dásból nem emeli ki a pacienst, ahhoz keményebb testedzés kell. Valami erős koncentrációt igénylő és nem mechanikus testedzési forma megtalálása a célravezető ebben a csoportban. A jóga is jó, ha megfelelően bele tudunk merülni. A meditáció kiüríti a gondola-tokat és megnyugtatja a lelket. A nyaktól lefelé a gerincet kell megmozgatni alaposan 2-3 alkalommal hetente. Legalább kétszer havonta jót tesz a masszázs. A cellulitis az emésztési zavarok következtében elsősorban a térdeken és a mellkason alakulnak ki.

A fenti csoportok adataiból kitűnik, hogy a bevitt táplálékok igen komolyan felelősek a táplálkozási zavarainkért. Ennek felismerése nagy előrelépést jelent panaszaink orvoslásában. Mindannyian élvezni akarjuk a gyermekkorban adott és megszeretett ételeinket, azonban a kor előrehaladtával enzimkészletünk változik és sokan közülünk eleve csökkent enzim készlettel is születnek.( pl. laktóz intolerancia). A nem megfelelő táplálkozási szokások, a biológiai értékekben szegényes táplálkozási szokások, a sok stressz csak rosszabbítja ezeket. Az egyensúllyal rendelkező szervezet jobban gyógyítja önmagát is. Ez derül ki abból, ha a paciens enzim hiányát célzottan és értelemszerűen a megfelelő enzimekkel pótoljuk, panaszai és általános állapota is javul.
Az enzimek nagyon sérülékenyek, a magas hőmérsékleten tönkremennek. A napi étkezéseinkben sokszor szerepelnek a túlfőtt, vagy konzerv ételek, amelyek nem tartalmazzák a szükséges enzimkészletet, amely szükséges számunkra. Néhány általunk kedvelt ételféleség is károsítja enzimeinket, ilyenek az alkoholt tartalmazó italok, a cukor, és a kávé. A test típusunkból meghatározható, melyek azon ételek, amelyek zavarokat okozhatnak nekünk, amelyektől lehetőség szerint tartózkodnunk kell.
Általában, ha panaszunk van, orvoshoz fordulunk, aki csak a tüneteket kezeli, s így azok újra és újra visszatérnek nem beszélve az alkalmazott gyógyszerek mellékhatásairól. Ma már tudjuk, hogy számos gyógyszerünk enzim inhibitor, azaz blokkolni képes az enzimek munkáját. Ezek a szervezeti enzimkészlet hiányát tovább növelik, a panaszokat folyamatossá téve. A fentiek következtében magyarázható meg az az igyekezet, amellyel korunk embere a táplálkozás kiegészítőkhöz, fitotékákhoz, táplálkozástudományi szakemberekhez, komplementer gyógyászokhoz fordul.

Forrás: Dr. Hegyi Gabriella: A csodálatos enzimek és kapcsolatuk a 4 alap testtípussal

Check Also

tűzvízszél

A három energia : tűz, víz, szél a testben

A világot és a testet ugyanaz az öt elem – éter, levegő, tűz, víz, föld ...

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*