Kezdőlap » Kínai tanmesék » Az öntelt kocsis
az öntelt kocsis

Az öntelt kocsis

Yan Zi, Qi tartomány miniszterelnöke kikocsikázott a hintóján. A kocsis felesége a kapuban állt, látta, milyen öntelten ül a férje a hintó bakján, a négy ló gyeplőjét fogva. Amikor a kocsis hazament, a felesége kijelentette, hogy elhagyja. A férje megkérdezte, miért.

– Yan Zi miniszterelnök – válaszolta a felesége. – Ismerik szerte az egész országban. Amikor kikocsizott, láttam, amint gondolataiba merül. Nem volt benne semmi nagyképűség. Te meg kocsis vagy csak, és mégis nagyra tartod magad, öntelt vagy. Ezért megyek el tőled.

Ettől fogva a kocsis szerényebben viselkedett. Amikor Yan Zi egy alkalommal arról érdeklődött, mi az oka a hirtelen változásnak, a kocsis megmondta az igazat. Yan Zi ennek hallatán állami hivatalt ajándékozott neki.

Lie Zi

Egy egészséges és pozitív énképre szükség van, a túl magas önértékelés, az önteltség nem helyes, igazából éppen a nagyon törékeny énkép jele. Az ilyen, önmagában nagyon bizonytalan ember túlzott önbizalommal, fontoskodással, arroganciával, vagy dicsekvéssel próbálja önbizalomhiányát elfedni. Aki tényleg meg van elégedve önmagával, még annak sem érzi szükségét, hogy ezt másoknak említse, nemhogy kérkedjen vele. Vajon különlegesnek tartja magát a gyümölcsfa azért, mert a nap zamatosra érlelte gyümölcsét? Lehet egy nő fennhéjázón büszke istenadta szépségére vagy egy férfi sármos megjelenésére? Mi alapján? Nem ő érte el, nem ő teremtette. Nem érezheted magad nagyszerűbbnek, mindenkinél különlegesebbnek csak azért, mert ritka adottsággal, szépséggel, erővel, hatalommal bírsz. Vannak köztünk vezetők, vannak beosztottak, vannak magasak és alacsonyak, kövérek és soványak, feketék és szőkék, de nincsenek többek. Emberek vagyunk mind.

Check Also

kínaitanmese04

Ajándék galambok

Handanban az a szokás járta, hogy újév előtt galambokat fogtak és ajándékoztak a hercegnek. A ...

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*