A legjobb naptej ismérvei, tulajdonságai 2024-ben (példákkal)

2024. február 06.

A legjobb naptej a környezetet is óvja.

Bár a napozásnak is megvannak a maga veszélyei, napfény nélkül élni sem tudnánk, hiszen szervezetünknek szüksége van a fénysugarakra a D-vitamin raktárak feltöltéséhez. Akár a kertben játszunk a gyerekkel, kempingezünk vagy strandolunk, mindig ügyelnünk kell arra, hogy megvédjük magunkat és a családot a nap káros hatásaitól. Hogyan válasszuk ki a megfelelő terméket, amely sem egészségünkre, sem a környezetünkre nincs káros hatással?

Legjobb fényvédő: naptej teszt

A ragyogó barnaságnál a jó egészségre asszociálunk, de a valóságban a túlzott, védelem nélküli napozás felgyorsítja a bőr idő előtti öregedését, és növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát. A fényvédő krémek védik a bőrt a káros UVA és UVB sugaraktól. Minden fényvédő krém rendelkezik egy fényvédő faktor értékkel (SPF), amely arra utal, hogy az adott termék mekkora védelmet nyújt egy átlagos fogyasztó esetében. 

Számos szervezet végez naptej teszteket laboratóriumban és önkéntesekkel, amikor is többnyire a 30 faktoros felnőtt és 50+ faktoros gyerek naptejeket vetik alá vizsgálatoknak: megmérik az UV-sugárzás elleni hatékonyságot, értékelik a termékek használhatóságát, illetve figyelembe veszik a fényvédők környezeti hatásait is. 

Fizikai vs kémia fényvédők

A fényvédő krémekben kétféle aktív összetevő létezik: kémiai és fizikai (vagy ásványi). A kémiai fényvédők elnyelik az UV-sugarakat, kémiai reakciót idézve elő a bőrben, hogy megvédjék azt a káros hatásoktól. A fizikai (vagy ásványi) fényvédő szerek fizikai védelmet képeznek a bőrön: gátat, amely blokkolja és eltéríti a napsugarakat.

Milyen naptejet vegyek?

Mivel  a fényvédőket bőséges mennyiségben kell a testünkre felkenni, az összetevőknek érdemes nagy figyelmet szentelni. A kellő védelem mellett még biztonságosnak és hipoallergénnek is kell lenniük. Sajnos sok, a piacon kapható napvédő krém potenciálisan káros vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek felszívódhatnak a szervezetbe, fokozva a bőr érzékenységét a káros napsugarakkal szemben. Egyes termékek alkoholt, szintetikus illatanyagokat és tartósítószereket is tartalmaznak, amelyeket érdemes inkább elkerülni. 

A Környezetvédelmi Munkacsoport (EWG) szerint a cink-oxid a legbiztonságosabb fizikai szűrő egészségügyi és környezeti szempontokat is figyelembe véve. Ez az ásványi eredetű összetevő széles spektrumú védelmet nyújt, amely megvédi a bőrt az UVA és UVB sugaraktól is.

Illatanyagmentes naptej

A kisbabák érzékeny bőrét fokozottan védeni kell, de ügyelnünk kell az allergiás reakciókra is, amelyeket a szintetikus illatanyagok is fokozhatnak. A gyerekek fényvédelmét illatanyagmentes naptejjel biztosítsuk. 

50 faktoros naptej, 30 faktoros naptej

Ideális körülmények között, mondjuk egy laboratóriumban, a magasabb SPF-védelemmel és széles spektrumú lefedettséggel rendelkező fényvédő krémek nagyobb védelmet nyújtanak a leégés és az UVA-károsodás ellen, mint az alacsonyabb SPF-értékkel rendelkező hasonló termékek. A való életben azonban a nagyon magas SPF-értékkel rendelkező termékek gyakran hamis biztonságérzetet keltenek, így az ezeket használók hajlamosak sokkal tovább a napon maradni. 

Fontos, hogy két óránként megismételjük a napkrém felkenését, illetve azután is, hogy megmártóztunk a vízben. Ha árnyékban maradunk, akkor is használjunk naptejet, mivel az UV-sugarak visszaverődnek a különböző felületekről. 

Melyik a legjobb naptej? Válassz természetes naptejeket!

A természetes naptejek:

  • hipoallergének, azaz minimális allergéntartalommal bírnak, így az érzékeny bőrűek számára is biztonságosak;
  • vegán minősítésűek, azaz semmiféle állati eredetű összetevőt nem tartalmaznak;
  • ECOLOGO® tanúsítvánnyal rendelkeznek, amely a mögöttük álló cég elkötelezettségéről tesz tanúbizonyságot a csökkentett környezeti hatás mellett;
  • nem tartalmaznak sem octinoxate-ot, sem oxybenzone-t, amelyeknek káros hatásokat tulajdonítanak a tenger élővilágára nézve; 
  • csomagolása a legkönnyebben újrahasznosítható műanyaból készült. 

Próbáld ki a természetes illatanyagokkal készült narancsvirág naptejet, vagy az illatanyagmentes, ekcémás bőrre kifejlesztett fényvédőt, hogy gondtalanul élvezhesd a nap sugarait! 

Ajánló

Hogyan fest egy fogbarát étrend?

Hogyan fest egy fogbarát étrend?

Étkezési döntéseink számos módon befolyásolják egészségünket. Jól ismert tény, hogy egy kiegyensúlyozott és egészséges étrend csökkentheti bizonyos...

bővebben