Öt tipp a fenntartható, tudatos szájápolásért

2024. június 25.

Már a szájápolás során is lehetsz fenntartható, válassz környezetbarát termékeket.

A fenntartható szájápolás célja, hogy a fogak egészségét megőrizve minimalizáljuk a környezeti hatásokat. Hogyan alakítsd ki az egészség- és ökotudatos fogápolási rutinodat? Máris mutatjuk!

#1 Takarékoskodj a vízzel

Ha fogmosás közben elzárod a csapot, akár 12 liter vizet is megtakaríthatsz minden egyes alkalommal. Gondolj bele, mennyi vizet megspórolhatnál, ha erre borotválkozáskor, zuhanyzáskor és arcmosáskor is ügyelnél.

#2 Használj bambusz fogkefét

A legtöbb fogkefe nem lebomló vagy újrahasznosítható anyagokból készül, például műanyag nyélből és nejlon sörtékből. A bambusz fogkefék komposztálhatók és biológiailag lebomlanak, ami azt jelenti, hogy nem károsítják a környezetet, viszont ugyanolyan hatékonyak, mint a műanyagból készült társaik.

#3 Válts környezetbarát fogkrémre

A fogkrémes tubusok rengeteg műanyag hulladékot termelnek. A száraz fogkrémek, például a hulladékmentes fogkrémtabletták és -porok gyakran kartonpapír csomagolásban vagy újrahasznosítható anyagokból, például üvegből és fémből készült tartályokban kaphatók. Emellett a hagyományos fogkrémek csiszolóanyagként gyakran mikroműanyagokat is tartalmaznak. A száraz opciók használata kiküszöböli ezeket a káros anyagokat, amelyek a öblítéskor a vízhálózatba kerülhetnek.

#4 Cseréld le a szájvizedet

A fogkrémhez hasonlóan a legtöbb hagyományos szájvíz is műanyag flakonban kerül forgalomba. Az átlátszó PET-palackok ugyan többnyire újrahasznosíthatók, de ha teljesen el akarod kerülni a műanyagot, akkor is van választásod. Vásárolhatsz szájvizet üvegflakonban, vagy kipróbálhatod a szájöblítő tablettákat, amelyek vízben oldódnak, vagy csak el kell rágni őket. Ezek többnyire sokkal kisebb, újrahasznosítható csomagolásban kaphatók.

#5 Próbáld ki a környezetbarát fogselymet és fogköztisztítót

A fogselyem és a fogköztisztító kefe a szájápolási rutinban keletkező műanyaghulladékok jelentős forrásai. A hagyományos fogselyem helyett fontold meg a természetbarát fogselymek használatát, amelyek például növényi viasszal bevont komposztálható anyagból készülnek. A bambuszból készült fogköztisztítók szintén csökkentik a környezeti terhelést.

Használj környezetbarát szájápolási termékeket a tudatos szájápoláshoz
Forrás: Freepik

Teljeskörű fogászati ellátás profi szakemberekkel – Fehérvári Dental

A tudatos szájápolás mellett az is fontos, hogy rendszeresen járj ellenőrző vizsgálatokra. Ha fogászati kezelésre vagy félévenkénti szűrővizsgálatra van szükséged, válaszd a Fehérvári Dental kiváló fogorvosait. 1997-­es megalakulásuk óta arra törekszenek, hogy pácienseik a lehető legmagasabb színvonalú és teljes körű ellátásban részesüljenek. Specialistáik az esztétikai és a konzerváló fogászat minden területét lefedik, így a bonyolult, több fogszakorvost igénylő kezelések is helyben megoldhatók.

Csapatuk profi és összehangolt működése a teljes ellátási folyamat során – a szakorvosi konzultációktól az adminisztratív teendőkig – mindenhol megmutatkozik, így biztonságban érezheted magad akkor is, ha tartasz a fogorvosi vizitektől. A budai fogászat kialakításában és technikai felszereltségében is a magas színvonalat képviseli. Három szintes klinikájukon 3 modern kezelő és egy képalkotó diagnosztikai helyiség (panoráma röntgen, teleröntgen, CBCT, intraorális) is található.

Ajánló