Mitől van sok hangya a lakásban — és mit tehetünk ellenük?

2024. június 12.

Fekete hangyák rajzanak ki föld alatti fészkükből. Itt még senkit nem zavarnak.

Hangyák a lakásban: hogy jutottak be?

A hangyák a lakásba vagy házba számos különféle módon juthatnak be, így pl.

  • nyitva felejtett ajtókon át
  • nyitva felejtett ablakon át közelben lévő fák, bokrok ágairól
  • az épület repedésein át
  • élelmiszerek között megbújva stb.

Mit keresnek a hangyák a lakásban vagy házban?

A mitől van sok hangya a lakásban kérdésre a válasz: megfelelő körülményeket és elegendő élelmet találtak. Ha pl. a kinti időjárás számukra barátságtalanná (túl nedvessé vagy szárazzá válik), szívesen húzódnak be zárt falak közé. 

Felderítőik folyamatosan élelem után kutatnak. Az élelemforráshoz vezető utat a bolyba visszatérve illatnyomokkal jelölik meg. Ezt az illatot követik a többiek, és emiatt menetelnek olyan rendezetten, katonásan.

Az adott hangyafajtól függ, hogy milyen fajta élelmiszereket részesítenek előnyben. Általában rajonganak a magas szénhidráttartalmú élelmiszerekért. Így tehát, ha itt-ott lehullik némi kenyérmorzsa vagy kiszóródik egy kis cukor, bizton számíthatunk rá, hogy feltakarítják nekünk. Akkor is, ha mi nem akarjuk. Mármint látni őket. Különösen igaz ez azokra a fajokra, amelyek a természetben növényi nektárokat fogyasztanak. Utódaik gondozásához pedig fehérjeforrásokat kutatnak fel: bármilyen apró húsdarabkát, háziállat tálkájában hagyott eledelt stb.

Egy expedíciós hangyahadsereg benyomulása egy új területre, a lakástulajdonos nem túl nagy örömére. Várhatóan eltölthet majd némi időt hangyairtással.

Miért csak jó időben húzódnak be a hangyák a lakásba?

Hol vannak télen ezek a kis menetelő harcosok, akik olyan kemény legények tavasztól őszig? Röviden: lényegében ott, ahol mi is a hideg időben. Visszahúzódnak a hangyabolyba, és alszanak, vagy egyszerűen inaktívvá válnak, és a készleteiket élik fel. Ellentétben a tücsökkel ugyebár…

Fészkeiket védett helyen építik fel: föld alatt, faanyagokban, falak mögött, padláson stb. Tehát minden elképzelhető helyen, ahol elférnek, és ami kellő védelmet biztosít számukra.

A jó idő beköszöntével ismét elérhetővé válnak az élelemforrások. Ilyenkor a hangyák nekilátnak a szaporodásnak, új kolóniákat alapítanak. Ezeknek pedig még több élelemre van szüksége, emiatt az inváziók is gyakoribbak és erőteljesebbek.
Viselkedésüket befolyásolják a helyi körülmények, az időjárás (túl száraz, túl csapadékos, esetleg ideális), a biológiai ciklus.


Így tehát, ha odakint túl nagy a szárazság, vagy éppen túl sok csapadék esik, akkor is menedéket kereshetnek lakóhelyünk falain belül.

Veszélyt jelentenek a hangyák a lakásban?

Alapvetően nem. Nem veszélyesek az egészségre, nem terjesztenek betegségeket. Egyes fajok csípése viszont elég fájdalmas lehet.

Emellett károsíthatják az élelmiszereket, megrághatják az élelmiszerek csomagolását és más anyagokat.

A vonuló hangyasereg látványa pedig úgyszólván nem túl bizalomgerjesztő.

Hogyan védekezhetünk a hangyák ellen?

A legjobb, ha megelőzzük a problémát. A kifolyt, kiszóródott élelmiszereket gondosan takarítsuk fel. Az élelmiszertároló dobozokat gondosan zárjuk le. A háziállatok tálkájában ne hagyjunk ételt, a tálkából kiszóródott ételdarabokat távolítsuk el.

Előfordulhat, hogy valami mégis elkerülte a figyelmünket, és a hangyák találtak nálunk valami kedvükre valót. Ráadásul a felderítők már a további élelemforrásokat is felderítették, és megjelölték.  Így aztán több vonuló hangyasereg látványában is gyönyörködhetünk.
Ez esetben is ajánlott először az élelemforrásokat felderíteni, és eltávolítani. Próbáljuk meg kideríteni azt is, hol jutottak be a hangyák.

A hangyák ellen a lakásban az alábbi módszerekkel védekezhetünk:

  • a repedéseknél elhelyezhetünk nedves törlőkendőt
  • a szagnyomokat megszakíthatjuk pl. ragasztószalaggal 
  • hangyák ellen házilag használható még a sütőpor, ami gyakorlatilag méregként hat a hangyákra. 
  • zsálya, menta, levendula: többek között ezeket a fűszernövényeket sem szeretik.

Ha azonban a hangyák hadműveleti területté nyilvánították lakásunkat, ahol nagy erőkkel vonulnak fel, érdemes szakember segítségét kérni.

Ajánló