Pattanás ellen: tippek és tanácsok az aknés bőr kezelésére

2024. február 08.

Pattanás ellen: az arctisztító-kezelés segíthet

A pattanás (szaknyelven: akné) a bőrbetegségek egyik leggyakoribb fajtája. Nemtől függetlenül, a férfiak és a nők életében is létezik egy időszak, aminek középpontjában a pattanás elleni harc áll. A legtöbben úgy gondolják, hogy az aknék megjelenése kizárólag egy pubertás kori probléma, pedig az igazság az, hogy számos helyzet indokolhatja a felnőttkori pattanások kialakulását is.

A körülményes bőr ápolására több tuti tipp, kozmetikai kezelés és –készítmény, házipraktika létezik, viszont nem mindegy, hogy milyen kezelést alkalmazol egy gyulladt pattanás vagy egy egyszerű mitesszer megjelenésekor. Íme néhány hasznos információ, hogy mindig megfelelően ki tudd választani a személyre szabott gyógyító eljárást!

A pattanásos bőr kialakulása

A pattanás kialakulása egy olyan jelenség, amit szinte senki nem tud megúszni. Természetesen mindenkinél eltérő módon és mértékben jelentkezik, de kezelése az összes helyzetben ugyanolyan indokolt.

A piros, olykor fájdalommal járó foltok helytelen korrekciójával csak tovább ronthatunk a fennálló helyzeten, akár maradandó hegesedést is okozhatunk. Ezt a tényt nem lehet elhanyagolni, hiszen abból kiindulva, hogy a pattanások képesek önbizalmi problémákat generálni, egy örök életre szóló szépséghiba még több okot adhat saját magunk megkérdőjelezésére. 

A kockázatot úgy tudjuk elkerülni, hogyha időben és optimális eszköztárral orvosoljuk az akár hátunkon, mellkasunkon vagy arcunkon megjelenő pattanásokat. A megfelelő kezelés kiválasztásához ismernünk kell a probléma gyökerét, azaz az akné kialakulásának és kiváltó okainak hátterét.

A kamaszkor csak a kezdet

Legkorábban és legintenzívebben kamaszkorunkban tapasztaljuk meg a pattanásos bőrrel járó kellemetlenségeket. Ennek oka, hogy ilyenkor nagyfokú hormonális változás megy végbe a szervezetben, a bőrben pedig több faggyú termelődik, mint amennyire szükség van a bőr kiszáradás elleni védelmében. 

Alapesetben a faggyú a pórusokon keresztül távozik, de ilyenkor a túlzott faggyútermelés eltömíti a kivezető nyílásokat. A mirigyek begyulladnak, a propionibacterium acnes baktérium pedig elszaporodik. A szervezet ekkor védekezni kezd, amire az immunrendszer úgy válaszol, hogy a bőr felületén megjelennek a gyulladt pattanások. A folyamat kiváltó okaiban az egyik férfi hormon, a tesztoszteron is szerepet játszik, így a serdülőkorban a fiúknál sokkal jellemzőbb az aknés bőrrel való küzdelem, mint a lányok esetén.

A tinédzserkor vége felé (körülbelül 20 éves kor tájékán) viszont a férfiak fellélegezhetnek, a nőknek azonban továbbra is számolniuk kell az aknék és mitesszerek fel-felbukkanásával. Ez szintén a hormonális ingadozással hozható összefüggésbe, gondoljunk csak a menstruációs időszakokra, a menopauzára (= női klimax) vagy a várandósságra. Ezen felül a pattanásos bőr további kiváltó oka lehet:

  • egy stresszes időszak,
  • az arcbőrápolás elhanyagolása,
  • a genetikailag örökölt zsírosabb bőr,
  • a vitaminokban és ásványi anyagokban szegény táplálkozás,
  • az emésztési zavarok.

Pattanás ellen: a kezelési módok sokszínűsége

A kiváltó okok sokféleségéből már azonnal következik, hogy a pattanásos bőr kezelése is igencsak változatos lesz – minden problématípusra más és más gyógymód nyújt megoldást. Ezt befolyásolja a pattanás fajtájának fokozata is, mert léteznek ugyanis az egyszerűnek nevezett pattanások (amik csupán pár napig okoznak gondot), de a csomósok több hétig, a hólyagos aknék pedig hónapokig is kellemetlenségekkel gyötörhetnek. Attól függően, hogy a fennálló helyzet enyhe, közepes vagy súlyos tüneteket produkál, más eszköztár lesz a segítségedre. 

Házi praktikák enyhe tünetek esetén

Enyhe tünetek észlelésekor, az aknés bőr kezelése sok természetes gyógymóddal is hatásos lehet. Nincs is másra szükség, mint egy minimális odafigyelésre, és a házi praktikumok megfelelő alkalmazására. A pattanásokat nem csak eltüntetni tudod, de a kialakulásukat is képes vagy megakadályozni, hogyha jelentőséget tulajdonítasz: 

  • a reggel és este, illetve megfelelő kozmetikumokkal történő arctisztításnak (ami közben kerülöd a durva és agresszív szappanok használatát),
  • a rostokban gazdag ételek fogyasztására (különös tekintettel a nagymértékű zöldség– és gyümölcsfogyasztásra),
  • a rendszeres vitaminpótlásra,

és arra is odafigyelsz, hogy már egy fennálló probléma esetén nem súlyosbítod tovább a helyzetet dohányzással, sminkeléssel, pattanások nyomkodásával. Utóbbiak során a helyzet képes rendkívüli módon romlani, mert a bőr nem képes szellőzni/regenerálódni, az arc nem szakszerű babrálása pedig további kórokozókkal fertőzheti az egyébként is gyulladt területet. 

Ha azok közé a szerencsés emberek közé tartozol, akiknél a pattanás nem egy krónikus bőrbetegségként jelentkezik, akkor érdemes kipróbálnod az olyan alternatív gyógymódokat, amik csupán egy egyszerű helyi kezelést jelentenek. A gyulladt területet törölgetheted vagy ecsetelheted körömvirág– és tölgyfakéregtea keverékével vagy teafaolajjal, ápolhatod sószappannal, és aloe vera géllel hűsítheted is. Ha egy fokkal már komolyabb helyzettel állsz szemben (de még mindig nem igényel orvosi szakvéleményt), akkor érdemes elgondolkodnod a kozmetikusok által végzett arctisztító-szolgáltatásokon, és a különböző, lehetőleg tartósítószer-mentes arcápolási kozmetikumok rendszeres használatán!

Gyógyszeres kezelés súlyosabb tünetek esetén

A baktériumok túlszaporodásával (amikor a probléma már nem csak esztétikailag zavaró, de valódi fájdalmakat és komfortérzet-csökkenést is okoz), elengedhetetlen egy szakmai vizsgálat. A makacs aknés bőrtől való megszabaduláshoz ilyenkor gyógyszeres kezelésre van szükség, amely egyaránt lehet antibiotikum–, retinoid–, és hormonalapú. (A retinoid egy természetes A-vitamin származékokból álló hatóanyag.)

Különösen fontos a megfelelő folyadékfogyasztás

Összegezve, a pattanások hátterében számos kiváltó ok meghúzódhat. A probléma kialakulása mögött legnagyobb százalékban mégis a nem megfelelő életvitel áll, ezért a legjobb, amit tehetsz, hogyha aknés bőr esetén a legbanálisabbnak tűnő cselekedetekbe is némi tudatosságot csempészel! Például rendszeresen fertőtleníted a telefonod, gyakorta mosod az ágyneműhuzatod, és nem mellesleg a táplálkozási szokásaidat is egészségesebbé teszed. A megfelelő mennyiségben elfogyasztott folyadék segíti a szervezet méregtelenítő folyamatait, ezért nélkülözhetetlen a pattanás elleni harcban. 

Ajánló