Hogyan készül a bodzaszörp, és miért érdemes rendszeresen fogyasztani?

2024. június 12.

Manapság egész évben fogyaszthatunk bármit, amit csak szeretnénk függetlenül attól, hogy épp melyik zöldségnek vagy gyümölcsnek van szezonja. Az viszont biztos, hogy a szezonális termékek fogyasztása számos előnnyel jár.

Nincs ez másképp a bodzával sem, amely hazánkban jellemzően május végétől június közepéig virágzik. Ez az időszak a legalkalmasabb arra, hogy a virágai begyűjtésre kerüljenek és felhasználjuk például a bodzaszörphöz.

Egy igencsak kiváló frissítőről van szó, ami a kellemes ízének köszönhetően nagy népszerűségnek örvend nemcsak itthon, hanem Ausztriában, egészen pontosan Karintiában is. Ha itt járunk, akkor mindenképpen érdemes megkóstolnunk a helyi bodzaszörpöt, amiről a Hotel OTP Birkenhof**** blogjában olvashatunk bővebben.

Természetesen mi magunk is elkészíthetjük, ha ismerjük a receptet és tudjuk, mire kell odafigyelni a tökéletes végeredmény érdekében. 

Így készül a bodzaszörp…

A bodzaszörp készítése nagyon egyszerű, így még az is könnyedén meg tudja csinálni, aki korábban még nem próbálkozott vele. Először is azt kell tudni, hogy a szörp a bodza virágából készül, a legelső lépés tehát az, hogy le kell szedni. Az, hogy mennyi virágra van szükség, változó lehet attól függően, hogy mennyire szeretnénk intenzív ízt elérni. Egy liternyi italhoz kb. 10-15 virág elegendő lehet.

A virágokat be kell áztatni vízbe, amibe citromkarikákat is tehetünk. Hagyjuk állni hűvös helyen nagyjából 24-48 órára, majd pedig szűrjük át. A leszűrt bodzaléhez adjunk ízlés szerint cukrot, illetve citromsavat, majd melegítsük közepes lángon egészen addig, amíg a cukor el nem olvad, de fontos, hogy ne forraljuk fel. Ezek után pedig már csak annyi a teendőnk, hogy a kész szörpöt sterilizált üvegekbe töltjük.

Ezért érdemes rendszeresen fogyasztani

A bodzaszörp egy szuper frissítő, ami hidegen fogyasztva kellemesen le tudja hűteni a testünket a nagy melegben. Ha ez még nem lenne elég, akkor azt is tudnunk kell, hogy a bodza számos jótékony hatással rendelkezik, ugyanis tele van antioxidánssal és flavonoiddal. Hatékonyan tudja tehát támogatni az immunrendszerünket, emellett pedig gyulladáscsökkentő hatással is bír.

Kóstoljuk meg a mennyei Birkenhof bodzaszörpöt!

A Hotel OTP Birkenhof**** szállodában is felfrissíthetjük magunkat ezzel a remek itallal, ami saját recept alapján készül gondosan gyűjtött és válogatott bodzavirágzatból. Sőt, még akár a belőle készített Hugo koktélt is megkóstolhatjuk.

Amikor beköszönt a jó idő, akkor az asztalunkról természetesen nem hiányozhatnak az olyan kellemes ízvilággal rendelkező és nagy népszerűségnek örvendő frissítők, mint amilyen például a bodzaszörp.

Az elkészítése nem nagy ördöngösség, így akár mi magunk is előállíthatjuk, az egészségünkre gyakorolt jótékony hatásai miatt pedig érdemes rendszeresen fogyasztani is.

Ha pedig egyszer Karintiában járunk, akkor a helyi változatot is kóstoljuk meg, nem fogjuk megbánni!

Ajánló