Ha jól belegondolunk, egyértelműen kijelenthetjük: a karamella szinte minden ételt feldob! Ott van például a palacsinta, ahol aligha találhatnánk ellenállhatatlanabb összeállítást, mint a csoki és karamell elegye. Ugyanez vonatkozik a csokifagylaltra – amint hozzáadunk egy kis tejszínhabot és karamellás öntetet, az egész egy új szintre lép.
A mindennapos fekete kávé is varázslatos italélménnyé alakulhat egy csepp karamellszirup segitségevel. Ki ne kóstolta volna már a modern espresso-technikákat alkalmazva készült Caramel Macchiato és Vanilla Latte kombinációját? Az alma-karamella kombinációja pedig már legendák tárgya, hiszen a ropogós gyümölcs és a selymes édesség együtt szinte mesebeli. Nem véletlen, hogy ezt a gyümölcsöt elsőként termesztették az emberek, hiszen az alma-karamell sosem megy ki a divatból.
Fontos megemlíteni, hogy az alkoholok világában is kiemelkedő szerepet tölt be, az iDrinks whisky italaihoz például remekül illik ez az édes vonal.
A karamella történelmi háttere
De mit is jelent maga a karamella? Alapvetően cukormázról van szó, amely különböző állagokban megjelenhet – lehet ragacsos, puha vagy éppen kemény is. Ugyanis a karamell nem más, mint olvasztott cukor, amely gazdag barna színnel rendelkezik, és számtalan édes remekmű alapja.
Az emberi találékonyság már évszázadokkal ezelőtt felismerte a karamell ízének varázsát. Bár eredete a múlt ködébe vész, feltételezhető, hogy a karamella Amerikában honosodott meg a 17. és 18. század között. Valójában ekkor kezdték el a cukorgyártás különböző formáival kísérletezni a telepesek.
Különleges érdekesség, hogy az arab kultúrában a 9. században hajfestékként is használták a karamellát, majd a cukorral való gazdagítás során vált ehető csodává.
Karamellás élvezetek napjainkban
Elérkezve napjainkig, a karamell nemcsak az ételek, hanem az italok világában is különleges helyet foglal el. A Cubaney Caramelo Rum például egy igazán élvezetes élmény, amelyben a karibi rum természetes édességét a karamella gazdagítja. A rum fűszeres összetevői magukkal ragadják az édesség szerelmeseit, és nem csoda, hogy minden korty nosztalgiát ébreszt a gyerekkorunk tejkaramellás emlékei iránt.
A sós karamell olyan újítás, melynél az édes és a sós találkozása új szintre emeli a likőrkészítést. Például a Baileys Salted Caramel Likőr nem csupán az italok kedvelőinek okoz örömteli meglepetéseket, hanem a desszertek szerelmeseinek is izgalmas alapanyag. Az egyik legkedveltebb komponens benne a karamella, mely a jó ízléssel adagolt csipetnyi sóval egyedülálló ízélményt nyújt.
Kiemelkedő karamellás italok
A likőrök mellett megemlíthetjük a Buffalo Trace Bourbon Whiskey-t, melynek gazdag karamellás íze a hordóban történő érleléssel éri el csúcsformáját.
A Licor 43 Creme Brulee lehetőséget nyújt a creme brulée rajongóinak, hogy ital formájában is élvezhessék kedvenc desszertjük aromáját. Az égetett cukor és a vanília különleges párosítása alkotja ezt a krémes likőrt, amely igazi kényeztetés a spanyol konyha kedvelőinek.