Napszemüveg vezetéshez – hogyan válaszd ki az ideális modellt?

2023. december 06.

napszemüveg vezetéshez

Minden egyes alkalommal, amikor bepattansz a volán mögé, a szemeid igazi kihívásokkal találkoznak. Oda kell figyelned a változó fényviszonyokra, meg kell birkóznod a vakító napsütéssel, a vizes vagy tükröződő utakkal, és kristálytisztán kell látnod akár sűrű ködben is. Ehhez jönnek még a közlekedési táblák, a jelzőlámpák, a gyalogosok, a navigáció, amelyek szintén koncentrációt igényelnek.

De vajon milyen a jó napszemüveg vezetéshez? Milyen legyen a lencse színe? Miért fontos a polarizáltság? Írásunkban sorra veszünk, hogy mire figyelj autós napszemüveg vásárlásakor.

Mire figyelj a vezetéshez való szemüveg vásárlásánál?

Amikor vezetéshez való napszemüveget választasz, több fontos tulajdonságot érdemes szem előtt tartanod.

Megfelelő UV védelem

Az optimális látásvédelem érdekében a vezetéshez ideális napszemüvegeknek 100%-os UV-védelmet kell nyújtaniuk az UV-A, UV-B és UV-C fények ellen. Bár a legtöbb autó szélvédője UV-védő bevonattal van ellátva, ez nem elegendő a szemeket érő káros UV-sugarak elleni védelemhez.

Sárga napszemüveg vezetéshez

Bár a színes lencsékkel ellátott napszemüvegek divatosak és stílusosak lehetnek, vezetés közben nem ezek a legideálisabbak. A színes lencsék, mint például a rózsaszín, a lila, a kék, torzíthatják a színeket, megnehezítve ezzel a közlekedési jelzések és táblák valódi színének felismerését.

Nappali vezetéshez ehelyett ajánlott narancssárga lencsét választani. Ez a speciális színárnyalat javítja a látás minőségét, és segít könnyen megkülönböztetni a színeket. Emellett a barna napszemüveg vezetéshez is ajánlott, mivel bármilyen napsugárzási viszony mellett is kiváló védelmet nyújt. Csökkenti az erős és vakító fényvisszaverődéseket, és növeli a kontrasztot.

A lencse színmélysége

A különböző színtónusú lencsék eltérő mértékben képesek védeni a nap vakító fényével szemben, és ez különösen fontos vezetés közben.

A halványabb vagy középerős színmélységű lencse modellek alacsony, vagy közepes fényviszonyok mellett ideálisak. Míg a legintenzívebb, sötét árnyalatú lencsék csak rendkívül erős fényviszonyok között ajánlottak, amilyeneket például magashegyi környezetben szokás tapasztalni.

Fényre sötétedő lencse

A fényviszonyok azonban folyamatosan változnak, és ehhez a szemünknek és a napszemüvegünknek is alkalmazkodnia kell. Amikor vezetünk, nem könnyű, sőt veszélyes is lehet, a különféle színtónusú napszemüvegek cserélgetése. Erre kínál megoldást az autóban sötétedő DriveWear lencse, ami erős fény hatására besötétedik, így nincs szükség a napszemüvegek cseréjére vezetés közben.

Polarizáció

A polarizált napszemüvegek különösen alkalmasak a napos körülmények közötti vezetésre. A polarizált lencse csökkenti a szemfáradtságot, javítja a kontrasztot, és biztosítja a tisztább látást erős fényviszonyok között is. Köszönhető ez annak, hogy úgy van kialakítva, hogy csökkenti a vízszintes felületekről – mint az út, a kocsid motorháztetője, más autók – visszaverődő fény mennyiségét.

A polarizált napszemüveg éjszakai vezetéshez is ideális lehet, ha világosabb színmélységű narancssárga vagy barna modellt választunk. Bár furának tűnhet sötétben napszemüvegben vezetni, okkal teszik sokan. A polarizált napszemüveg ugyanis biztonságos vezetési élményt nyújt a sötét utcákat megvilágító lámpák és járművek fényszóróiból származó vakító fénnyel szemben is. Ez különösen hasznos városi környezetben, ahol igen változatosak a mesterséges fényviszonyok.

Stílus és forma

Bár a nagy, feltűnő napszemüvegek remek kiegészítői lehetnek egy szabadtéri brunch-nak, vezetés közben érdemes kerülni a túlméretezett, vastagabb keretes és széles szárú szemüvegeket. Miért? Mert ezek akadályozhatják a perifériás látást, nehezítve így a közúti veszélyforrások észlelését. Ehelyett ideálisabb választások azok a modellek, amelyeknek ugyan nagyobb a lencséjük, de a keretük keskenyebb.

Kontaktlencse

Amennyiben kontaktlencsét viselsz és autós napszemüveget keresel, több fontos szempontot is érdemes figyelembe venned. Elsődleges a 100%-os UV-védelem, hiszen a kontaktlencsék által nyújtott UV-védelem nem elegendő hosszabb vezetések során. Fontos az is, hogy a napszemüveg kényelmesen illeszkedjen, ne szorítson, és ne zavarja a kontaktlencse viselését. A polarizált lencsék előnyösek, mivel csökkentik a vakítást és javítják a látást, különösen, ha a kontaktlencsék miatt fokozott fényérzékenységed van. Válassz olyan lencséjű napszemüveget, amelyik nem torzítja a színeket, és ha lehetséges, antireflexiós bevonattal rendelkezik, ami tovább csökkenti a fényvisszaverődést és javítja a látásélességet.

Az ideális autós napszemüveg kiválasztása során tehát figyelembe kell venni a fenti szempontokat, hogy a vezetés során a lehető legjobb látást és kényelmet biztosíthassuk magunknak.

Ajánló