Tompalátás okai, tünetei és kezelése (2024)

2024. január 31.

A tompalátás a megfelelő kezelés hiányában helyrehozhatatlan károkat okozhat a későbbiekben.

A tompalátás egy gyermekeknél megjelenő látási zavar. A tompalátás során az egyik szem homályos látása nem tudható be teljesen szervi oknak. Például akkor is fennáll, ha korrigáljuk szemüveggel. A tompalátók térlátása rossz, ezen felül a rosszabbul látó szem funkcionalitása egyre jobban csökkeni fog. Nagyon fontos tehát, hogy időben észrevegyük és kezeljük a tompalátást. Mit érdemes tudni erről a problémáról?

A tompalátás okai és kialakulása

A tompalátás vagy amblyopia a gyerekeknél jelentkező látási zavar. Az okozza, hogy az egyik szemből érkező kép valamiért nem illeszkedik rendesen a másik szemből érkező képpel. Az agy ezért pedig egyre jobban a jól látó szemre támaszkodik és nem dolgozza fel a rosszabbul látó szemből érkező információkat. Ennek az az oka, hogy az egyik szemből érkező képpel élesebben lát, mintha sikertelenül próbálná összehangolni a két szemből érkező képet. Ennek viszont komoly ára van. A háttérbe szorított szem egyre kevésbé képes megfelelő látásra. Ha huzamosabb ideig fennáll az állapot, teljesen alkalmatlanná válhat rá, hogy jó minőségű képet küldjön a látókéregbe. Előfordulhat tehát, hogy ha egy tompalátó egyén „jó” szeme megsérül, akkor megvakul. A tompalátás csecsemő- vagy gyermekkorban kezdődik el. Akinek a családban volt már erre példa, annak még jobban oda kell figyelnie gyermekére.

Nézzük végig, mik a leggyakoribb okok!

  • Nagy különbség a két szem dioptriája között (anisometropia). Ha az egyik szem fénytörése, dioptriája lényegesen eltér a másiktól, az agy elkezdi figyelmen kívül hagyni az életlenebbül látó szemből érkező képet. Egy-másfél dioptria különbség esetén még nem szokott probléma lenni. 
  • Kancsalság. A tompalátás egyik leggyakoribb oka a kancsalság. A két szem nem párhuzamos, és a kancsalító szemnél nem az éleslátás helyére esik a tárgy képe. Az agy pedig a kettős látás elkerülése érdekében kizárja a kancsal szemből érkező képet.
  • Szürkehályog vagy egyéb szembetegség: ritka esetben a szürkehályog vagy egyéb szembetegség is okozhat amblyopiát.
A tompalátás mögött sokszor a kancsalság áll.

A tompalátás tünetei

A tompalátást a legtöbbször nehéz észrevenni szülőként. A gyermekek ugyanis egyfelől jól látnak az egyik szemükkel, másfelől nem veszik észre, hogy valami gond van a látásukkal. Megszokták, hogy így látnak és nem tudják, milyen lenne az egészséges látás élménye.

Egyedül a kancsalság az, ami könnyen észlelhető külső szemlélőként. Néhány figyelmeztető jel azért előfordulhat: hunyorgás, az egyik szem lehunyása, a fej oldalra döntése, rosszabb szem-kéz koordináció.

Ezért nagyon fontos, hogy minél fiatalabb korban teszteljük a gyermek látását. Ezt a szemek felváltva történő takarásával is megtehetjük. Ha az egyik szem takarásakor ellenkezik, érzelmi diszkomfort jeleit mutatja, akkor jó eséllyel nem lát jól a másik szemével.

A tompalátás kezeléséhez időben észre kell venni a problémát.

A tompalátás kezelése

A tompalátás kezelhető, de fontos, hogy időben elkezdődjön ez a kezelés. Átlagosan 8-12 éves kor előtt a tompalátás még korrigálható, visszafordítható. Minél több idő telik viszont el, annál kisebb az esély rá, hogy a tompalátó szem visszaintegrálódik. A kezelés két részből áll:

  • Az alapprobléma kezelése (fénytörési hiba, kancsalság, szürkehályog)
  • Szemtakarás

Az alapprobléma kezelése lehetővé teszi, hogy az agy használható képet kapjon a rosszabbul látó szemből. De ez még csak fél siker. Mivel eddig nem használta ezt a szemet, idő, mire képes lesz a megfelelő kép alkotására. Ez alatt az idő alatt szemtakarásra lesz szükség, amely során letakarjuk az erősebb szemet. A szemtakarás bőrbarát tapasszal, néha leragasztott szemüveglencsével történik. Az utóbbi messze nem olyan hatékony, de bizonyos esetekben szükséges lehet. Sajnos nehéz, sok türelmet igénylő folyamatról van szó. A gyerekeknek kényelmetlen a szemtakarás, bizonyos esetekben pedig évekig is szükséges lehet.

A lényeg, hogy ha gyanítjuk, gyermekünk tompalátásban szenved, mindenképp keressünk fel egy szemészt, szemorvost!

Ajánló