Hogyan válasszunk jó villanyszerelőt?

2024. június 29.

A megfelelő villanyszerelő kiválasztása kiemelten fontos feladat, hiszen az elektromos rendszerünk megbízhatósága és biztonsága nagyban függ attól, hogy milyen szakemberre bízzuk a munkát. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, mire érdemes figyelni, amikor villanyszerelőt keresünk.

Szakmai képesítés és tapasztalat

A villanyszerelő szakma komoly képesítéseket és engedélyeket igényel. Mindig ellenőrizd, hogy a kiválasztott szakember rendelkezik-e a szükséges végzettségekkel és engedélyekkel. Ez biztosítja, hogy a munka megfelel a helyi szabályozásoknak és biztonsági előírásoknak. Emellett a tapasztalat is kulcsfontosságú. Egy olyan villanyszerelő, aki már több éve dolgozik a szakmában, valószínűleg széleskörű gyakorlati tudással rendelkezik, és könnyebben megoldja az esetleges problémákat.

Mit érdemes ellenőrizni?

 • Szakmai bizonyítványok és engedélyek.
 • Korábbi munkák referenciái.
 • Mióta dolgozik a szakmában.

Ajánlások és vélemények

Az ismerősök és családtagok ajánlásai gyakran megbízható források lehetnek, hiszen ők már személyesen is kipróbálták az adott szakember szolgáltatásait. Emellett az online vélemények és értékelések is hasznosak lehetnek. Érdemes átnézni a különböző fórumokat, szakmai oldalakat, ahol más ügyfelek visszajelzéseit olvashatod.

Hol keressünk véleményeket?

 • Ismerősök és családtagok körében.
 • Online értékelési oldalak (pl. Google, Yelp).
 • Szakmai fórumok és közösségi média csoportok.

Ár-érték arány

Fontos, hogy a választott villanyszerelő munkája megfelelő ár-érték arányt képviseljen. Ehhez először is meghatározott költségvetéssel kell rendelkezned, majd összehasonlítani az árajánlatokat. Ne mindig a legolcsóbb ajánlatot válaszd, mert az alacsony ár gyakran gyenge minőséget takar. Inkább törekedj arra, hogy a legjobb minőséget kapd a költségkereteden belül.

Mire figyelj az árajánlatoknál?

 • Tételes költségvetés.
 • Milyen anyagokat használnak.
 • Az elvégzendő munka részletes leírása.

Alapvető villanyszerelési munkák

Konnektorok és kapcsolók cseréje

A konnektorok és kapcsolók cseréje az egyik leggyakoribb és legegyszerűbb villanyszerelési munka. Ennek költsége általában 5 000 – 10 000 forint között mozog darabonként, attól függően, hogy milyen típusú és minőségű eszközöket választasz.

Lámpák felszerelése

Egy egyszerű mennyezeti lámpa felszerelése általában 10 000 – 20 000 forintba kerül. Ha több lámpát kell felszerelni, vagy bonyolultabb rendszerről van szó (pl. csillár, LED szalagok), akkor az árak emelkedhetnek.

Biztosítéktábla cseréje

A biztosítéktábla cseréje komolyabb munka, amelynek költsége 50 000 – 150 000 forint között változhat. Az ár függ a biztosítéktábla típusától, a szükséges biztosítékok számától és a munka bonyolultságától.

Komplexebb villanyszerelési munkák

Teljes hálózat felújítása

Egy teljes elektromos hálózat felújítása, beleértve az összes vezeték, kapcsoló és konnektor cseréjét, jelentős költséggel járhat. Az ilyen munkák ára lakásonként 300 000 – 1 000 000 forint között mozog, de elérheti akár a 2 millió forintot is. Az ár persze az ingatlan méretétől és az elvégzendő munkák részletességétől is függ.

Kültéri világítás telepítése

A kültéri világítás telepítése szintén összetettebb feladat, amely általában 50 000 – 200 000 forintba kerül. Az árak függnek a használt világítási rendszertől, a kábelezés hosszától és az esetleges földmunkáktól.

Elektromos fűtés telepítése

Az elektromos fűtés rendszerek (pl. padlófűtés, infrapanelek) telepítése szintén drágább munka. Egy kisebb lakásban az elektromos fűtés telepítése 150 000 – 400 000 forint között mozoghat, míg egy nagyobb ingatlanban ez az összeg akár 1 000 000 forintot is elérheti.

Kommunikáció és megbízhatóság

Egy jó villanyszerelő elérhető és könnyen kommunikálható. Fontos, hogy a szakember időben válaszoljon a kérdéseidre, és érthetően elmagyarázza a munka menetét. Emellett a pontosság és a határidők betartása is elengedhetetlen. Egy megbízható szakember mindig pontosan érkezik, és a megbeszélt időpontban fejezi be a munkát.

Milyen kérdéseket tegyél fel?

 • Milyen gyorsan reagál a megkeresésre?
 • Hogyan kommunikál (telefon, e-mail)?
 • Mennyire rugalmas az időpontokban?

Garancia és biztosítás

A jó villanyszerelő munkájára garanciát vállal. Ez azt jelenti, hogy ha később problémák merülnének fel a munkával kapcsolatban, akkor ingyenesen kijavítja azokat. Emellett fontos, hogy a szakember rendelkezzen biztosítással az esetleges károkra. Ez védelmet nyújt mindkét fél számára bármilyen váratlan esemény esetén.

Mire kérdezz rá?

 • Mennyi időre vállal garanciát a munkájára?
 • Rendelkezik-e megfelelő biztosítással?
 • Milyen esetekben érvényesíthető a garancia?

A megfelelő villanyszerelő kiválasztása nem egyszerű feladat, de ha figyelembe veszed a fenti szempontokat, nagyobb eséllyel találsz megbízható és szakmailag felkészült szakembert. Érdemes alaposan körülnézni, ajánlásokat kérni, és több árajánlatot összehasonlítani, hogy a lehető legjobb döntést hozhasd meg.

Ajánló