Milyen bútorhoz milyen típusú kárpitot válassz?

2024. július 10.

A kárpitozás nagyszerű megoldást kínál, ha fel szeretnéd frissíteni bútoraidat, vagy új külsőt szeretnél otthonodnak, ugyanis egy új szövet megváltoztathatja egy helyiség kinézetét és hangulatát.

Fontos azonban tisztában lenni az egyes kárpittípusok legfőbb jellemzőivel, hogy a célnak legjobban megfelelőt válaszd, és később ne bánd meg. A használat gyakorisága és az igénybevétel típusa meghatározó a választás szempontjából.

Cikkünkben tippeket adunk a döntéshez. Ha nem szeretnél újrakárpitozni, hanem kész bútorokat vásárolnál, válogass a Dublino Home étkezőszék kínálatából elegáns megjelenésű és kényelmes kárpitozott darabokat!

Milyen szempontokat mérlegelj?

Jó kiindulópont lehet, ha megnézzük, hogy milyen stílusú és méretű a helyiség, továbbá mi a rendeltetése, ahová a kárpitozott bútordarabot szánjuk. Ahogyan fontos szempont az éghajlat figyelembevétele is, hiszen melegben például sem a műbőr, sem a bársony nem megfelelő, mivel meleg érzetet nyújt. Ahogyan hideg helyiségekbe, illetve a teraszbútorokra is más-más anyagok illenek, utóbbiak esetében már csak azért is, mert az időjárás viszontagságainak erősen kitett külterekről van szó. Persze a személyes preferenciák szintén sokat nyomnak a latban, ahogy a család igényei is.

Kárpitos szövet vagy kárpitozott bútorok vásárlásakor a szövetek ún. Martindale száma lesz számodra sokatmondó, ez szolgál ugyanis a kopásállóság, a tartósság meghatározására. Minél magasabb ez az érték, annál strapabíróbb egy anyag.

A természetes anyagok kedvelőinek

Sokféle természetes növényi és állati eredetű szövet létezik, amely felhasználható a kárpitozáshoz, valamennyinek megvan a maga egyedi tulajdonsága.

  • A kárpitozott bútorokhoz leggyakrabban használt természetes szövetek közül a pamut ellenáll a kopásnak, a fakulásnak és a bolyhosodásnak, azonban kevésbé ellenálló a szennyeződésekkel, a gyűrődéssel és a tűzzel szemben, viszont a felületkezelések és a más szálakkal való keverés révén javíthatók ezen tulajdonságai. A tartósság és a használat a szövéstől és a kikészítéstől függ. 
  • A pamutkeverékek a szövéstől függően strapabíróak, és a speciális foltálló bevonatoknak köszönhetően a napi használatot is bírják.
  • A bőr strapabíró anyag, amely kíméletesen, de tisztítható. 
  • A vászon könnyen szennyeződik és gyűrődik, és az erős igénybevételt sem bírja, mosás esetén zsugorodik, azonban ellenáll a bolyhosodásnak és a fakulásnak. 
  • A selyem rendkívül finom és dekoratív szövet, de csak felnőttek által használt bútorokra, formális nappalikba alkalmas. 
  • A gyapjú és a gyapjúkeverékek erősek, ellenállóak és tartósak, utóbbiak könnyebben tisztíthatóak és kevésbé nemezesednek.

A legjobb kárpitanyagok

A puha tapintású és rugalmas plüss vagy velvet kárpitok a luxus érzetét nyújtják, melegséget kölcsönöznek a bútoroknak, ahogyan a valódi bőrhöz hasonló megjelenésű, de könnyen tisztítható és költséghatékony textilbőr is.

Számos könnyen tisztítható és tartós szövetkárpit típus létezik, amely jól illik a modern és kényelmes bútorokhoz.

Ajánló