A szemromlás okai, tünetei és kezelése (2024)

2023. december 12.

szemromlás

A kezeletlen látásromlás jelentősen csökkentheti az életminőséget. Kialakulásának hátterében állhat egy betegség, genetikai hajlam vagy a kor előrehaladta. Fontos, hogy az első jeleket tapasztalva forduljon mielőbb szemész szakorvoshoz ezzel elkerülve a súlyos szövődményeket. Cikkünkben bemutatjuk, melyek a szemromlás okai, tünetei és kezelési módszerei.

Szemromlás okai: mi vezet látásromláshoz?

Öregszeműség

A látásromlás nem csupán idős korban jelentkezhet. 45-50 éves kor felett valóban megemelkedik az esélye a különböző fokú szemromlás kialakulásának. Idővel a szem alkalmazkodóképessége elkerülhetetlenül csökken, a szemlencse rostjai veszítenek rugalmasságukból és romlik az éles látás.

Makula degeneráció

Az öregszeműség mellett, látásromlást okozhat továbbá az időskori makula degeneráció. A leginkább 50-60 év feletti korosztályt érintő betegség a sárgafolt, vagyis az éles látásért felelős központ sorvadásával jár.

Cukorbetegség

A természetes idősödéssel járó szemromlás mellett, okozhatnak szemészeti problémákat továbbá egyes betegségek. Például a cukorbetegség következtében kialakulhat az úgynevezett diabéteszes retinopátia, amely a retina károsodásához, az éles látás romlásához, súlyos esetben pedig akár vaksághoz is vezethet.

Örökletes betegségek, hajlam

Látásromlást okozhat örökletes betegség, mint például a színtévesztés vagy a kancsalság. Továbbá fokozhatja előfordulását a genetikai hajlam is.

Szürkehályog, zöldhályog

A két betegség jelentős mértékben járulhat hozzá a látásromlás kialakulásához. A szürkehályog esetén a szemlencse elhomályosodik, csökken a látásélesség és a színérzékelés képessége. A probléma kizárólag műtéttel kezelhető. A zöldhályog a látóideg rostjainak károsodásával, pusztulásával jár. Kiemelten fontos időben elkezdeni kezelését.

Monitor előtt töltött idő

A rendszeres, pihenés nélküli monitor előtt töltött idő szemfáradsághoz, szemszárazsághoz és homályos látáshoz vezethet. Kékfényszűrő szemüveggel biztosítható a számítógép, televízió és egyéb elektronikai eszközök káros sugarai elleni védelem.

Szemromlás tünetei

A szemromlás tünetei a kiváltó októl függően eltérőek lehetnek. Minden esetben fontos, hogy az első jeleket tapasztalva, mielőbb keressen fel egy szemész szakorvost. Sok esetben, ha egy látásproblémát korai stádiumában észlel, megelőzheti a komolyabb beavatkozásokat vagy a tartós károsodást.

A szemromlás tünetei:

 • gyakori hunyorgás, pislogás
 • rendszeres szemfáradtság
 • fejfájás
 • távollátás
 • rövidlátás
 • foltos, homályos látás
 • csőlátás
 • látótérkiesés
 • farkasvakság
 • színvakság

A látásromlás kezelése lépésről-lépésre

A nulladik lépés a megelőzés. Bár bizonyos esetekben, például a genetikai tényezők, valamint a kor előrehaladta miatt kialakult szemromlás ellen nem sokat tehetünk, azonban a káros tényezőket mindenképp érdemes kizárni a szem egészsége érdekében. Ide tartozik a dohányzás, a kékfény vagy UV-sugárzás elleni védelem hiánya, a rendszeres szemészeti szűrővizsgálatok kihagyása és a nem megfelelő szemüveg hordása.

A látásromlás kezelése lépésről-lépésre:

 1. lépés: Az első lépés egy szemész szakorvos vagy optometrista meglátogatása. Erre nem csak akkor érdemes sort keríteni, ha valamilyen panasz jelentkezett.
 2. lépés: A szűrővizsgálatok során a szakember pontos diagnózist állít fel. A kivizsgálás által fény derülhet többek között olyan szemészeti problémákra, mint a távollátás, rövidlátás, zöldhályog vagy szürkehályog.
 3. lépés: A pontos probléma függvényében szükségessé válhat szemcsepp, kontaktlencse vagy szemüveg alkalmazása. Súlyosabb esetekben pedig akár a műtét is indokolt lehet.
 4. lépés: Érdemes a felállított kezelési tervet pontosan követni, így ha például szemüveg szükséges a látásromlás korrigálásához, ajánlott mihamarabb a vizsgálati eredmények alapján elkészíttetni azt.
 5. lépés: Itt még nem ért véget a sor, hiszen a legjobb, ha rendszeresen, 1-2 évente részt vesz kontroll vizsgálaton. Ezzel sokat tehet szeme egészségének megőrzéséért és a komolyabb problémák megelőzéséért.
látásromlás

GYIK

Erős szemüveg tünetei vs. szemromlás tünetei: hogy különböztethető meg?

Az erős szemüveg tünetei közé tartozhat a nem megfelelő látás, szédülés vagy kettős látás. Ezek többnyire kizárólag a szemüveg viselésekor jelentkeznek. Ellenben a szemromlás tünetei, például a rövidlátás, távollátás, fejfájás vagy korlátozott látótér, állandóak.

Mi a teendő gyors látásromlás esetén?

A feltűnően gyors látásromlás esetén fontos, hogy mielőbb felkeressen egy szakorvost. A gyors szemromlás akár idegrendszeri problémára, keringési zavarra, vagy fertőzésre is utalhat.

Milyen kezelés segíthet hirtelen látásromlás esetén?

Hirtelen látásromlás esetén az első lépés az okok feltárása. Csak ezt követően állapítható meg a további szükséges lépés. Ez lehet a kiváltó ok kezelése, szemüveg, kontaktlencse alkalmazása vagy akár műtét is.

Melyek a fiatalkori látásromlás okai?

Szemromlás már gyermekkorban is jelentkezhet. A fiatalkori látásromlás okai leginkább genetikai tényezőkre, örökölt és krónikus betegségekre vagy sérülésekre vezethető vissza.

Rohamosan romlik a látásom, milyen kezelést válasszak?

A kezelést a látásprobléma függvényében érdemes kiválasztani. Ehhez mindenképp szakember által végzett szűrővizsgálat ajánlott. A legtöbb esetben a szemüveg vagy a kontaktlencse jelenti a megoldást.

Melyek a rossz szemüveg tünetei?

A rossz szemüveg tünetei legtöbbször annak viselése közben jelentkeznek. Ezek eltérőek lehetnek, jelentkezhet például fejfájás, szemfáradtság, fókuszálási nehézség, homályos látás és szédülés.

Ajánló